Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy zwiększyć ubezpieczenie od niezdolności zawodowej czy zrezygnować?

Napisany przez el_bundz
Cześć, kilka lat temu wykupiłem ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Kosztuje ono 27 euro miesięcznie, obowiązuje do 60 roku życia i wypłaca 1000 euro miesięcznie w przypadku niezdolności do pracy. Ponieważ teraz zarabiam więcej, chciałbym zwiększyć moje zabezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy do 1500 euro. Może nawet później jeszcze wyżej. Co teraz mogę zrobić? Widzę następujące możliwości: Zapytanie mojego obecnego ubezpieczyciela, czy możliwe jest zwiększenie ochrony i jakie byłyby nowe warunki.Zawarcie drugiego ubezpieczenia od niezdolności do pracy w innej firmie ubezpieczeniowej - aktualne nie zostaje anulowane i razem wypłacają 1500 euro.Anulowanie obecnego ubezpieczenia od niezdolności do pracy i zawarcie nowego w innej firmie ubezpieczeniowej. Teraz nie jestem pewien, które z tych opcji w ogóle są możliwe i przede wszystkim jakie mają zalety i wady. Czy anulowanie ubezpieczenia od niezdolności do pracy ma negatywne konsekwencje? Czy mogę mieć 2 ubezpieczenia od niezdolności do pracy na jedną osobę? Dzięki i pozdrawiam.

Napisany przez muha
Etykieta, zazwyczaj przy bardzo dobrych ubezpieczeniach istnieje możliwość ich zwiększenia, tzw. dodatkowego ubezpieczenia, w przypadku określonych zdarzeń. Należy do nich podwyżka dochodów. Dużą zaletą jest to, że podwyżka może zostać dokonana bez dodatkowej oceny stanu zdrowia i dodatkowych kosztów (poza wyższą składką). Rozwiązanie anulacyjne jest najbardziej nonsensowne, ponieważ w tym przypadku traci się najwięcej pieniędzy! Nowe ubezpieczenie oznacza nowe koszty zawarcia umowy i nowe pytania dotyczące zdrowia. Dlatego opłaca się korzystać z dodatkowego ubezpieczenia! Chyba że ma się wystarczająco dużo pieniędzy i stan zdrowia się nie pogorszył!

Napisany przez ADMCI4
Cześć el_bundz, - być może dzięki wzrostowi wynagrodzenia masz możliwość dostosowania renty z tytułu niezdolności do pracy bez konieczności ponownego badania zdrowia. Wiele dobrych ubezpieczycieli na wypadek niezdolności do pracy oferuje rozwiązanie takiego zdarzenia w swoich warunkach ubezpieczenia. Po prostu zadzwoń do swojego ubezpieczyciela na wypadek niezdolności do pracy lub sprawdź w warunkach ubezpieczenia, czy wzrost wynagrodzenia daje Ci możliwość zwiększenia renty z tytułu niezdolności do pracy. - Możesz również zawrzeć nowe, dodatkowe ubezpieczenie z tytułu niezdolności do pracy w innej firmie. Jednak nie polecam tego. Lepiej pozostać w tej samej firmie. - Rozwiązanie obecnej polisy na rzecz nowej polisy w innej firmie skutkuje koniecznością ponownego badania zdrowia oraz nowego wieku wejścia na polisę (wyższa cena). W zamian możesz ubezpieczyć się na podstawie obecnie najlepszych warunków ubezpieczenia na rynku. Na pewno byłoby to rozwiązanie warte uwagi! Jednak tylko jeśli jesteś zdrowy i opłaca Ci się to cenowo. Uwaga: anuluj starą polisę tylko wtedy, gdy już masz nową w kieszeni. Jeśli nowa polisa nie będzie możliwa z powodu badania zdrowia, stara nie powinna jeszcze być anulowana! Świąteczne pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez el_bundz
Dziękuję za szybką odpowiedź. Muszę jednak zapytać dokładniej, gdzie dokładnie tracę pieniądze? Oczywiście istnieją określone opłaty za polisę. Ale płacę 28 euro każdego miesiąca i jestem ubezpieczony przez cały czas. Jeśli teraz zrezygnuję, umowa się zakończy. Myślę, że mogę po prostu zawrzeć nową umowę, która oferuje wyższą rentę z tytułu niezdolności do pracy. Czy nie mogę po prostu porównać miesięcznych opłat za obie umowy? Może trochę tła: Podpisałem umowę ochrony dochodu trzy lata temu i uważam, że moje zdrowie się nie pogorszyło - ale czy nie mogę tego po prostu sprawdzić, wypełniając formularz online? Jaki jest korzyścią posiadania dwóch umów ochrony dochodu w jednym towarzystwie ubezpieczeniowym? Albo jakie są wady posiadania ich w dwóch różnych towarzystwach? Poprzez mojego nowego pracodawcę mogę otrzymać zniżkę na ubezpieczenie (umowę grupową) w innym towarzystwie.

Napisany przez ADMCI4
Witaj el_bundz,Nie tracisz pieniędzy. Przypuszczam, że zawierzesz lub już zawarłeś na przykład ubezpieczenie indywidualne od niezdolności do pracy (SBU). Jeśli np. w ramach SBU uzgodnisz rozliczenie zysków, to składka (brutto) zmniejszy się do miesięcznej składki do zapłacenia (netto). W takim przypadku nie gromadzi się żadnych pieniędzy w ubezpieczeniu.Jedyną stratą jest fakt, że przy nowym ubezpieczeniu od niezdolności do pracy wchodzisz z wyższym wiekiem wejścia. Twoje rezerwy wiekowe zgromadzone w starym ubezpieczeniu pozostają w przypadku rezygnacji w starym ubezpieczeniu i nie są przenoszone do nowego ubezpieczenia od niezdolności do pracy (dlatego nowy wiek wejścia, wyższa cena).Może się jednak zdarzyć, że nowe stawki oferowane przez inne towarzystwa ubezpieczeniowe są tańsze niż Twoje stare ubezpieczenie od niezdolności do pracy! Z tego powodu nie można jednoznacznie mówić o stratach.Jeśli planujesz zawarcie rent od niezdolności do pracy w różnych towarzystwach, należy wziąć pod uwagę, że w przypadku ubezpieczenia będą różne procedury oceny świadczeń. Samo przeprowadzenie oceny zdrowotnej z pewnością możesz wykonać samodzielnie. Jednak bezpieczniej jest to zrobić z pośrednictwem brokera ubezpieczeniowego, który ponosi największą odpowiedzialność wobec Ciebie za pośrednictwo w ubezpieczeniu od niezdolności do pracy. To dodatkowe zabezpieczenie, które nie kosztuje Cię ani grosza więcej.Świąteczne pozdrowieniaAlexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata