- pn sty 03, 2011 9:47 am
Cześć,
mam 20 lat i jako praktykant zaoszczędziłem 2500 EUR, chciałbym je pomnożyć i mieć je z powrotem do dyspozycji po studiach (za około 5 lat). Oprocentowanie 2% na koncie oszczędnościowym wydaje mi się zbyt małe (inflacja ole ole), brakuje mi wiedzy o akcjach, dlatego zdecydowałem się na Fundusze inwestycyjne.
Mam kilka pytań na ten temat, ponieważ przekazuję pieniądze menedżerowi funduszu, powiedzmy 2500 EUR, a wartość funduszu wynosi 50 EUR, czy oznacza to, że mam 50 udziałów? Jak sobie to wyobrazić?
Jak wyglądają opłaty, muszę założyć konto (często bezpłatnie), następnie jednorazowo opłacę opłatę dla towarzystwa prowadzącego fundusz, a także opłatę za zarządzanie miesięcznie/rocznie, czy czeka mnie jeszcze coś więcej? (Szczególnie przy sprzedaży?) Mogę sprzedać moje udziały w dowolnym momencie, czyż nie?
Możliwe oprocentowanie: Jeśli spojrzę na rozwój wartości niektórych (niemieckich) funduszy, to na przykład w ciągu ostatnich 3 miesięcy wzrosły o +25%, czy oznaczałoby to, że teoretycznie z moich 2500 EUR zrobiłem 3125 EUR?!
Wiele pytań, ale myślę, że widać, że zajmuję się tym tematem od kilku dni.
Pozdrawiam