Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusze - Pytania

Napisany przez Knall0r
Cześć, mam 20 lat i jako praktykant zaoszczędziłem 2500 EUR, chciałbym je pomnożyć i mieć je z powrotem do dyspozycji po studiach (za około 5 lat). Oprocentowanie 2% na koncie oszczędnościowym wydaje mi się zbyt małe (inflacja ole ole), brakuje mi wiedzy o akcjach, dlatego zdecydowałem się na Fundusze inwestycyjne. Mam kilka pytań na ten temat, ponieważ przekazuję pieniądze menedżerowi funduszu, powiedzmy 2500 EUR, a wartość funduszu wynosi 50 EUR, czy oznacza to, że mam 50 udziałów? Jak sobie to wyobrazić? Jak wyglądają opłaty, muszę założyć konto (często bezpłatnie), następnie jednorazowo opłacę opłatę dla towarzystwa prowadzącego fundusz, a także opłatę za zarządzanie miesięcznie/rocznie, czy czeka mnie jeszcze coś więcej? (Szczególnie przy sprzedaży?) Mogę sprzedać moje udziały w dowolnym momencie, czyż nie? Możliwe oprocentowanie: Jeśli spojrzę na rozwój wartości niektórych (niemieckich) funduszy, to na przykład w ciągu ostatnich 3 miesięcy wzrosły o +25%, czy oznaczałoby to, że teoretycznie z moich 2500 EUR zrobiłem 3125 EUR?! Wiele pytań, ale myślę, że widać, że zajmuję się tym tematem od kilku dni. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Tak, jeśli jedna jednostka funduszu kosztuje 50 EUR, możesz zakupić około 50 sztuk. Dziś prowadzenie konta maklerskiego jest często darmowe. Być może opłaca się jednak płacić niewielką roczną opłatę za prowadzenie konta, jeśli nie trzeba za to płacić opłaty przy zakupie (wyjaśnię to zaraz). Możliwe są również dodatkowe opłaty za zlecenia, w zależności od tego, jak i gdzie kupujesz swoje fundusze. Spółka zarządzająca funduszem wydłubuje rocznie pewną sumę pieniędzy z funduszu na swoje zarządzanie i tak dalej. Te opłaty zawsze można znaleźć w danych o funduszach. Opłata przy zakupie funduszy jest pobierana podczas zakupu jednostek i wynosi od 0 do 5%. Oznacza to, że przy cenie jednej jednostki funduszu wynoszącej 50 EUR, do opłaty przy zakupie 5% doszłoby 2,50 EUR. Dlatego zawsze warto sprawdzić, który broker oferuje najlepszą ofertę. Możesz sprzedać swoje udziały w dowolnym momencie po cenie rynkowej. Tak, niektóre fundusze osiągnęły w ciągu ostatnich 3 miesięcy wzrost o 25%. Inne mogą nawet wzrosnąć o 100%, co oznaczałoby obecnie 5000 EUR. ALE to zawsze patrzenie w przeszłość i wcale nie ma to związku z przyszłością. Wybór funduszu, który chcesz kupić, powinien zależeć od twojej oceny przyszłości. Jeśli uważasz, że przyszłość należy do Europy, to wybierz fundusz z akcjami europejskimi. A może wolisz BRIC (Brazylia, Rosja, Indie, Chiny) albo surowce? Tutaj liczy się tylko twoje zdanie. Nikt jednak nie jest w stanie dzisiaj przewidzieć, co będzie skuteczne.

Napisany przez happy blackswan
Cześć, jeśli brakuje Ci wiedzy na temat akcji, aby móc wyciągnąć wnioski, że fundusz inwestycyjny, który inwestuje Twoje pieniądze w akcje, może być odpowiednią alternatywą. Ale może jeszcze krok do tyłu - są jeszcze alternatywy, które pozwalają Ci względnie bezpiecznie ulokować swoje pieniądze i uzyskać więcej niż 2% rocznie. Na przykład obligacje - jeśli przejrzysz tutaj określone obligacje korporacyjne, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego z 5-letnim okresem zapadalności. Oczywiście w ten sposób nie zarobisz 25% rocznie, ale za to na pewno będziesz otrzymywał kwartalnie, półroczne lub roczne wypłaty odsetek od zainwestowanego kapitału. Pojęcie "pewne" zawsze jest względne w przypadku inwestycji finansowych. Musisz dokładnie sprawdzić, kto jest emitentem i co dzieje się z kapitałem.

Napisany przez Knall0r
Dziękuję wam obojgu. Sądzę, że jeśli fundusze zyskały już +25%, to ich zarządcy udowodnili, że znają się na swoim fachu, prawda? Czy dobrze rozumiem, że fundusze (zarządcy) nie chcą prowizji? Czy można w ogóle powiedzieć, ile procent trzeba zapłacić w opłatach itp. (kupno i sprzedaż)? Szukając konta maklerskiego, natrafiłem również na flatex, wydaje się być najlepszym wyborem (dla mnie??).

Napisany przez 2Bolitho
Wykazałeś, że potrafili to zrobić w przeszłości. Jednakże nie można stąd wyciągnąć żadnych wniosków na przyszłość. Trzeba by zbadać, czy wszystkie lub przynajmniej większość funduszy, które w pewnym momencie osiągnęły wzrost powyżej 25% w ciągu ostatnich 3 miesięcy, w przyszłości również osiągnęły znaczący wzrost. Jednakże podejrzewam, że tak nie będzie. W ostatnich 3 miesiącach na giełdzie panował pogodny humor. Wzrost o 25% nie był niczym niezwykłym. Można spojrzeć na rok i porównać go z roczną stopą zwrotu indeksu porównawczego. Ale i to są tylko informacje o przeszłości. Wątpię, czy dobra wydajność w przeszłości ma wpływ na prawdopodobieństwo dobrej wydajności w przyszłości. Zazwyczaj wszyscy odradzali kupno tych funduszy sprzed 3 miesięcy, bo wcześniej im nie szło. A teraz powinno się je kupić, ale inne fundusze z lepszymi podstawami nie są teraz w centrum uwagi.

Napisany przez Knall0r
Bolitho pisze: Udowodniliście, że byliście w stanie to zrobić w przeszłości. Jednakże nie można stąd wyciągnąć żadnych wniosków na przyszłość. Trzeba by sprawdzić, czy wszystkie lub przynajmniej większość funduszy, które w pewnym momencie zyskały +25% w ciągu ostatnich 3 miesięcy, nadal poradziły sobie dobrze w przyszłości. Jednakże podejrzewam, że tak nie będzie. Ostatnie 3 miesiące to był pogodny czas na giełdzie. Wtedy 25% to nic nadzwyczajnego. Można spojrzeć na rok i porównać to z rocznym wynikiem porównawczego indeksu. Ale to również są tylko informacje o przeszłości. Wątpię, czy dobra przeszła wydajność ma wpływ na prawdopodobieństwo dobrej przyszłej wydajności. Zazwyczaj tak jest, że cały świat pół roku temu odradzał kupowanie tych funduszy, ponieważ wcześniej nie szły dobrze. A teraz powinniśmy je kupować, ale inne fundusze z lepszym punktem wyjścia aktualnie nie są w centrum uwagi.
ok Masz absolutną rację! Czy mógłbyś mi również odpowiedzieć na to: Czy dobrze rozumiem, że fundusze (zarządcy) nie chcą prowizji? Czy można ogólnie określić, ile procent trzeba zapłacić za opłaty itp. (kupno incl. sprzedaż) W poszukiwaniu konta inwestycyjnego natknąłem się również na flatex, wydaje się być najlepszy (dla mnie??).

Z prowizjami, ukrytymi opłatami itp. jest takie zagadnienie. Oczywiście rzetelni dostawcy muszą transparentnie przedstawiać tego typu informacje w swoich broszurach. Problem polega na tym, do jakiego stopnia finansowo to ma sens. Większość sprzedaży działa na zasadzie prowizji, czy to jest transparentne czy ukryte, zależy od tego, jak dokładnie czytasz ich broszury i jakie pytania zadajesz sprzedawcy. Alternatywą są sprzedawcy na zasadzie wynagrodzenia ryczałtowego, którzy są bardziej transparentni - czy jednak zalecają Ci właściwe rozwiązanie, to inna sprawa. Mają oni na pewno większe zainteresowanie, aby zalecane inwestycje rozwijały się dobrze, ponieważ nie dostali prowizji, a Ty jako klient powinieneś wracać. Co do dotychczasowej wydajności, zgadzam się z Bolitho. Tylko dlatego, że wczoraj świeciło słońce, nie oznacza, że dzisiaj nie będzie padać deszcz. 3 miesiące zdecydowanie nie wystarczą, aby dokonać wiążącej oceny. Jeśli dostawca spełnia swoje obietnice od 5-10 lat i jest odrobinę lepszy od przeciętnych wyników, świetnie. Jeśli zarządzanie ma długoletnie doświadczenie i odniosło sukces na rynku - super. W przeciwnym razie zawsze trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem - Jeśli coś brzmi zbyt dobrze, aby było prawdziwe, prawdopodobnie nie jest prawdziwe.

Napisany przez 2Bolitho
Więc menedżerowie funduszy są pracownikami spółki funduszy i są przez nią opłacani (również zależnie od sukcesu). Wynagrodzenie jest pobierane z funduszu za pośrednictwem opłaty zarządzania. Możesz sprawdzić to w danych dotyczących funduszy. Sam/a nie odczujesz opłaty, ponieważ jest ona pobierana z majątku funduszu, a nie z Twojego konta.
Procenty za dystrybucję są zazwyczaj pobierane przy zakupie funduszy za pośrednictwem opłaty transakcyjnej. Jeśli nie płacisz, nie ma prowizji.
Jeśli chodzi o brokera, znam tylko DAb Bank. Albo płacisz obniżoną opłatę transakcyjną, wówczas zlecenie jest bezpłatne. Albo kupujesz udziały na giełdzie, wówczas obowiązują standardowe opłaty transakcyjne, ale bez opłaty transakcyjnej. Ogólnie mówiąc, w przypadku brokera internetowego z opłatami w wysokości 10-25 EUR, spodziewałbym się opłaty za zakup funduszy o wartości 2.500 EUR.

Napisany przez Knall0r
Bolitho pisze: Więc menedżerowie funduszy są pracownikami towarzystwa funduszy i są przez nie opłacani (także w zależności od wyników). Wynagrodzenie jest pobierane z funduszu za pośrednictwem opłaty zarządczej. Możesz sprawdzić to w danych funduszu. Ty sam nie zauważysz opłaty, ponieważ jest pobierana z majątku funduszu, a nie z Twojego konta. Prowizje od sprzedaży funduszy są zazwyczaj pobierane za pomocą opłaty emisyjnej. Jeśli nie płacisz, nie ma prowizji. Jeśli chodzi o maklerów, znam tylko bank DAb. Albo płacisz obniżoną opłatę emisyjną, wówczas zlecenie jest bezpłatne. Albo kupujesz udziały na giełdzie, wówczas naliczane są standardowe opłaty za zlecenie, ale bez opłaty emisyjnej. Ogólnie należy liczyć się z opłatami w wysokości 10-25 EUR za zakup funduszu o wartości 2.500 EUR u brokera internetowego.
Czy kupowanie na giełdzie oznacza handel pozagiełdowy? Moim obecnym zrozumieniem najważniejsze jest unikanie opłaty emisyjnej lub płacenie jak najmniejszej jej kwoty, w zależności od kwoty, jaką chcesz zainwestować, czy tak? Jeśli zdecydowałbym się na inwestowanie w fundusze, na ogół również musiałbym zapłacić opłatę emisyjną (prawda?), czy np. z 100 EUR miesięcznie zostałby mi odprowadzony (np.) 5%? Pozdrowienia i dobranoc

Napisany przez 2Bolitho
Termin giełdowy odnosi się do giełdowej wymiany Xetra lub innej. Poza rynkiem, handel bezpośredni również jest możliwy, to kwestia kursu i prowizji. Tak, jeśli to możliwe, powinieneś unikać opłat emisyjnych.

Napisany przez EuroPaule
Knall0r pisze: ... brakuje mi wiedzy na temat akcji, dlatego doszedłem do funduszy inwestycyjnych.
Cześć, Uważaj! Niebezpieczne nieporozumienie. Fundusz może jedynie zabezpieczyć przed ryzykiem całkowitej spekulacji na pojedynczej akcji. Jednak ryzyko ogólne na rynku akcji fundusze akcyjne odtwarzają 1:1. To, co dobre zarządzanie funduszem może tutaj złagodzić, jest minimalne w porównaniu do wpływu rynku. Aby być szczęśliwym z funduszami akcyjnymi, trzeba się dosyć dobrze zaznajomić. W przeciwnym razie jest się ofiarą, nie inwestorem! Cytat od happy blackswan Na przykład obligacje - jeśli spojrzysz tutaj na konkretne obligacje firmowe z 5-letnim terminem zapadalności, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego. Oczywiście nie zarobisz wtedy 25% rocznie, ale za to pewnie* co kwartał, półroczne lub roczne dostaniesz swoje oprocentowanie od zainwestowanego kapitału. Pewność, jak zawsze w inwestycjach, jest pojęciem względnym. Musisz dokładnie zapytać, kto jest emitentem i co się dzieje z kapitałem. Obligacje firmowe są uważane przez menedżerów funduszy i doradców finansowych za królewską dyscyplinę inwestycji. Tutaj stosuje się czynniki oceny i sytuacji firmy (jak w przypadku inwestowania w akcje)...

Cytat EuroPaule: W normalnych funduszach inwestycyjnych takie zależne od sprzedaży miękkie koszty nie są typowe. Prowizja przy emisji i opłata za zarządzanie są jasno określone w prospekcie sprzedaży. Stanowią one również źródło prowizji dla sprzedaży. Dodatkowe koszty, które ponosi fundusz (opłata za prowadzenie rachunku depozytowego, koszty transakcyjne, itp.) mogą obciążać wydajność w zazwyczaj niewielkim stopniu, ale nie wymagają prowizji od sprzedaży. Jak już wspomniałem wcześniej. Dlatego dokładnie czytaj i pytaj.

Napisany przez ADMCI4
@ Knall0r: Wpis EuroPaulea traf w sedno! 100% zgoda! Bez wiedzy fachowej lub konsultacji z kimś posiadającym fachową wiedzę, w tym segmencie nie jest się inwestorem, lecz ofiarą. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez EuroPaule
IRMSCHER FINANZ pisze: Bez znajomości fachowej lub rad osoby z odpowiednią wiedzą, w tym segmencie nie jest się inwestorem, ale ofiarą.
Niestety znam też kilku doradców (którzy myśleli, że posiadają fachową wiedzę), którzy stali się ofiarami... . Ale przecież nie chcemy zaczynać nowego roku od czarnowidztwa! Mój poradnik: Posiadać wystarczającą wiedzę fachową, aby móc odróżnić słabych doradców od silnych oraz zrozumieć, co doradca mówi i co osiąga.... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
EuroPaule pisze: Niestety znam też kilku doradców (którzy myśleli, że posiadają fachową wiedzę), którzy stali się ofiarami... . Ale chcemy przecież rozpocząć nowy rok bez czarnowidztwa!
O tak, masz rację, znam też kilku takich... Zobaczymy, jak potoczą się kursy w tym roku. Jestem raczej sceptyczny. Widzę znowu wielu ofiary nie tylko wśród klientów bankowych. Cytat od EuroPaule Moją radą jest: Posiadaj wystarczającą wiedzę fachową, aby móc odróżnić słabych doradców od silnych i zrozumieć, co doradca mówi i jakie działania podejmuje.... . Pozdrowienia, Paule Gdyby to tylko było takie proste. Paule, nie możesz wychodzić od siebie. Wiele osób po prostu nie ma czasu, by oprócz swojej pracy i innych spraw zajmować się intensywnie inwestycjami kapitałowymi. Czasem po prostu brakuje niezbędnej inteligencji. Dlatego należy zwracać uwagę na to, czy doradca ma solidne wykształcenie i czy nie pracuje dla maszyny maksymalizującej prowizje zwanej sprzedażą strukturalną. Z tymi zasadami już wiele zyskujemy. Jeśli doradca wykonuje swoją pracę z pasją - świetnie! Pozdrowienia, Alex

Napisany przez 2Bolitho
Moje zdanie na temat wiedzy finansowej jest inne. Dla mnie podstawowa znajomość naszej gospodarki i inwestycji powinna być elementem ogólnej wiedzy. Argument dotyczący braku czasu nie jest przekonujący!! Co w takim razie robią ludzie? W Niemczech każdy spędza średnio 220 minut dziennie oglądając telewizję (według badania ARD z 2010 roku). Powinno być zatem czas na naukę, 30-45 minut dziennie. O, jak to byłoby piękne! Oświecone społeczeństwo! :-)

Napisany przez Knall0r
Wszystkim dziękuję za odpowiedzi, jestem naprawdę wdzięczny za Waszą pomoc, z doradcami zawsze mam dziwne uczucia. Zostałem oszukany raz przez firmę ubezpieczeniową. (Zapłaciłem za swoje, podczas gdy nadal byłbym ubezpieczony jako dziecko przez rodziców ...) Dlatego jestem bardzo sceptyczny w takich sprawach. Kiedyś, przed rozpoczęciem praktyki, chcieli mnie zmusić w banku do podpisania umowy na oszczędzanie budowlane. Powiedziałem, że najpierw porównam oferty w domu, a pani odpowiedziała, że już to zrobiła za mnie i nie dostaje prowizji. (Po moim zapytaniu) - Wtedy wyśmiałem tę sytuację () i 2 tygodnie później usunąłem swoje konto w tamtym banku, po rozmowie z kierownikiem placówki, mogłem to zrobić bezpłatnie *się zakrztusiłem*. Wystarczająco dużo z mojego życia, mam jeszcze 2 pytania: Spółka funduszy inwestycyjnych żyje z opłat zarządzania (VV), które wynoszą około 1,5 do 2% rocznie (w zależności od funduszu). Są one pobierane codziennie z funduszu. To kosztuje DZIENNIE od 1 do 2% ??? (Sporo!) Co oznacza FFB, czyli bank depozytowy funduszy? ^^ Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Również zadziwiłem się codziennym pobieraniem. Ale ogólnie pobierane jest tylko 1,5 - 2% rocznie. Ponadto istnieją ETF-y, które odwzorowują indeks 1:1 i nie są aktywnie zarządzane. Tam prowizja jest jeszcze niższa. FFB to Frankfurcka Banka Funduszy Inwestycyjnych. Tak, to bank depozytowy funduszy.

Napisany przez EuroPaule
IRMSCHER FINANZ pisze: Jeśli byłoby to takie proste. Paule, nie możesz opierać się tylko na sobie. Wielu ludzi po prostu nie ma czasu, aby poświęcać intensywnie czas na inwestycje kapitałowe obok swojej pracy i innych rzeczy.
Nie mogę się z tym zgodzić. Gdy przeciętny Niemiec kupuje samochód lub telewizor, to w tym temacie do daty zakupu ma równy poziom wiedzy jak sprzedawca. Dlaczego akurat w temacie pieniędzy miałoby to nie działać? Cytat z IRMSCHER FINANZ Czasami po prostu brakuje odpowiedniej inteligencji. Cóż, wtedy faktycznie trudno się odpowiednio argumentować. Z drugiej strony: Moja nauczycielka muzyki kiedyś mi powiedziała Nawet bogowie walcząc z głupotą, walczą nadaremno! i również zrozumiałem, że fonds pisze się z s na końcu. Trzeba przyznać, że nie udało mi się zostać zawodowym muzykiem. Cytat od Knall0r Społka inwestycyjna żyje z opłaty za zarządzanie (VV), która wynosi około 1,5 do 2% rocznie (w zależności od funduszu). Ta opłata jest codziennie pobierana z funduszu. To kosztuje DZIENNIE 1-2% ??? (Mocne!) To było niedokładne. Rok ma około 260 dni giełdowych. Dlatego 1-2% jest dzielone przez 260, a ta część jest następnie obliczana codziennie. Cytat od Knall0r Co oznacza FFB, bank depozytowy funduszy? FFB to Frankfurcka Bank Funduszy (obecnie pod marką fidelity). Bank depozytowy funduszy jest również jedną z opcji. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 2Bolitho
Myślę, że Fondsdepotbank oznacza: bank, w którym znajduje się mój depozyt funduszy.

Napisany przez EuroPaule
Bolitho pisze: Wierzę, że Fondsdepotbank oznacza bank, w którym znajduje się mój fundusz.
Oczywiście, to jest możliwe. Niech żyje wolność wyznania w naszym pięknym kraju! Jednakże możliwe jest również, że chodzi mu rzeczywiście o bank Fondsdepot. Co bardziej mi się wydaje. Kiedyś była to przeciwwaga dla ebase należącej do Dresdner Bank i teraz należy do mniej znanej w segmencie bankowości detalicznej Xchanging. Ten bank nie jest tak powszechnie znany wśród pośredników jak ebase i FFB, jednakże oferuje porównywalne usługi. Dobranoc. Paule

Napisany przez Knall0r
EuroPaule pisze: To oczywiście możliwe. Brawo dla wolności wyznania w naszym pięknym kraju! Jednakże możliwe jest także, że rzeczywiście mówi o banku depozytowym funduszy. Co raczej sądzę. Kiedyś był to odpowiednik ebase działającej przy Dresdner Bank, obecnie należy do Xchanging, mniej znanego w segmencie klientów indywidualnych. Ten bank nie jest tak powszechnie znany wśród pośredników jak ebase i FFB, ale oferuje porównywalne usługi. Dobranoc. Paule
Dokładnie :P Dobranoc!

Napisany przez 2Bolitho
Stracone, gówno ;-)

Napisany przez habari
Bolitho pisze: Prowizja od sprzedaży jest pobierana podczas zakupu funduszy i wynosi od 0 do 5%. Oznacza to, że przy cenie jednej jednostki funduszu w wysokości 50 EUR, należałoby doliczyć 2,50 prowizji od sprzedaży przy 5%. Dlatego warto sprawdzić, który broker oferuje najlepszą ofertę.
Natomiast opłaty od sprzedaży można całkowicie uniknąć. Ponieważ u wolnego pośrednika funduszy, zwanego także sklepem z funduszami, można uzyskać niemal wszystkie Fundusze inwestycyjne z 100% rabatem od zakupu, czyli bez prowizji od sprzedaży. Oto porównanie dostawców: www.fondsshop-vergleich.de

Napisany przez 2Bolitho
Od 0 do 5% obejmuje 0 i 5% dla mnie...

Napisany przez Birgit
Cześć, przepraszam, że się wtrącam. Mam tylko krótkie pytanie dotyczące opłaty za wynagrodzenie, o której teraz rozmawiacie. Mam plan oszczędzania w fundusze na 100 €. Opłata za wynagrodzenie wynosi 5%. Otrzymuję rabat w wysokości 80%, więc płacę tylko 1% opłaty za wynagrodzenie. Przy 100 € opłata wynosiłaby 1 €. Teraz w rozliczeniu widnieje: Październik - opłata w wysokości 0,98 € Listopad - opłata w wysokości 0,96 € Grudzień - opłata w wysokości 0,95 € Czy nie powinienem płacić każdego miesiąca 1 €? Pozdrawiam, Birgit

Napisany przez EuroPaule
Hej Birgit, teraz trochę się skomplikuje. Istnieją dwie metody obliczania marży wyjściowej (AA). Zasadniczo pojawia się pytanie, od jakiej kwoty ma być obliczana marża AA? Oto warianty: 1. Od kwoty wpłaconej Oznaczałoby to, że od 100 euro, które wpłacasz, obliczane i odjęte zostanie 5%. Więc byłoby to tak, jak zrozumiałaś: 5% z 100 = 5 Więc zostałoby zainwestowanych 95 euro Jeśli teraz 5 euro zostanie przypisane do zainwestowanych 95 euro, to będzie to więcej niż pięć procent. (5,26315789.....) Więc pytanie brzmi, skąd patrzysz... 2. Marża AA jest zawarta w kwocie inwestycji Wtedy Twoje 100 euro odpowiadają 105% kwoty inwestycji (jasne?). Więc zostanie zainwestowanych 100€ /105% x 100% = 95,238..... €. Rzeczywista marża AA wynosi zatem poniżej pięciu procent (4,76%) Pięć % AA tak naprawdę nie istnieje. Zakładam, że Twój fundusz będzie postępował zgodnie z wariantem 2, jak większość. Zmienne kwoty w centach wynikają z zaokrągleń. Widzisz już w powyższym przykładzie, że istnieje wiele miejsc po przecinku, które muszą być zaokrąglone do dwóch lub trzech miejsc. Jeśli rabat jest obliczany dopiero na końcu, co jest prawdopodobne, to dochodzi jeszcze mnożenie z zaokrągleniem. Do tego dochodzi cena Twojego funduszu. Jeśli jest dość wysoka i udział, który kupujesz za 100 euro jest dość niewielki, to wiele miejsc po przecinku jest zaokrąglanych i mnożonych i zaokrąglanych itd.. To naprawdę trudne do zrozumienia. Ale możesz być pewna, że wszystko jest w porządku. Tylko ten jeden procent AA, to też mógłbyś sobie odpuścić. Ale to dla dobrego celu.... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Birgit
Cześć, dziękuję za wyjaśnienie. Na początku brałem pod uwagę supermarket funduszy. Tam jest 100% rabatu na AA, a także oszczędza się na opłatach depozytowych. Jednakże nie znalazłem Lingohra na liście podstawowej. Pozdrowienia, Birgit

Napisany przez EuroPaule
Czy pomogłem?
LINGOHR-SYSTEMATIC-LBB-INVEST - ISIN: DE0009774794 - WKN: 977479

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Birgit
Cześć, już sprawdziłam. Niestety, A0M1ZM nie jest dostępny jako plan oszczędnościowy. Pozdrawiam, Birgit P.S. Znalazłam innego pośrednika, gdzie jest 100% rabatu plus coroczna premia lojalnościowa.

Napisany przez EuroPaule
Egipt? ;-) Lingohr, Comgest, to już pewne?

Napisany przez Birgit
EuroPaule pisze: Egipt? ;-) Lingohr, Comgest, a może oba?
Cześć, Mam kilka planów oszczędzania w funduszach. (5 po 100 €) Trochę poszukałem i znalazłem pośrednika, który oferuje wszystkie moje fundusze. Pro-finance: 100% rabatu + coroczna nagroda lojalnościowa (od wartości depozytu 10 000 euro). Wtedy trzeba byłoby zapłacić tylko opłatę za depozyt (maksymalnie 40 €). U mojego obecnego pośrednika jest rabat w wysokości 80% i przy wartości depozytu powyżej 25 000 € opłata za depozyt nie jest wymagana. Birgit

Napisany przez mitmacher
Polecam bardzo pośrednika funduszy Profinance-direkt. Sam założyłem tutaj konto depozytowe na fundusze. Obsługa jest bardzo prosta. Moje zapytania dotyczące niektórych egzotycznych funduszy zostały szybko i kompetentnie zrealizowane. Nie można się mylić z tym dostawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata