Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Jak zainwestować w ropę?

Napisany przez el_bundz
Cześć, Jakie możliwości mam, jeśli chcę zainwestować w ropę? W zasadzie chcę obstawiać, że cena ropy w ciągu najbliższych lat wzrośnie. Inwestycja może więc być długoterminowa (2 - 5 lat). Czy możecie polecić konkretne produkty? Certyfikaty, fundusze, akcje czy coś innego? Dzięki za wskazówki. Uzupełnienie: Po dłuższym poszukiwaniu znalazłem już 2 produkty: DE000DB2BRE3 to certyfikat indeksowy, DE000DB16UT1 to produkt dźwigniowy. Czy dobrze rozumiem, że mogę je kupić na giełdzie i sprzedać w dowolnym momencie po bieżącej cenie, która jest uzależniona od ceny ropy? Czy istnieją jakieś przeszkody w sprzedaży (np. terminy), które mogą uniemożliwić potencjalną sprzedaż? Czy dobrze rozumie, że w najgorszym przypadku w produkcie dźwigniowym sprzedaję automatycznie za połowę ceny dokładnie wtedy, gdy cena ropy osiągnie wartość knock-out? Ostatnie pytania: Czy w przypadku certyfikatu indeksowego bank zarabia na opłacie zarządzania i w jakiś sposób na spreadzie (nie rozumiem tego...)? A jak zarabia na produkcie dźwigniowym lub knock-out oraz open-end knock-out long (call)?

Napisany przez joker
Niestety nie mogę dokładnie powiedzieć, gdzie można to kupić. Ale bądź ostrożny. Pracuję w branży naftowej i mogę powiedzieć, że to, co tam się dzieje, jest całkowicie szalone. Więc naprawdę trzeba uważać, wiem o czym mówię.

Napisany przez 2Bolitho
Czy chciałbyś podzielić się swoją wiedzą z nami? Przynajmniej nieco mniej mgliście niż w powyższym poście? Ja również nie jestem daleko od oleju. Potwierdzam to, ale powinniśmy uświadamiać ludzi, a nie sprawiać, że są niepewni.

Napisany przez joker
Oczywiście, o co dokładnie chcesz zapytać? Chciałbym nikogo nie niepokoić, ale trzeba być ostrożnym. Tyle fluktuacji, tyle informacji i wydarzeń, które wpływają na cenę ropy. Możemy przekopiować kilka informacji z tzw. giełdy ropy. Kilka wiadomości i danych. Zobaczysz, jak wiele rzeczy tam znajdują. Zrobię to jutro w pracy, teraz tutaj nie mam dostępu. Przypomnij mi o tym.

Napisany przez joker
.............

Napisany przez 2Bolitho
Dziękuję za wiadomości. Ale uważaj na prawa autorskie i tak dalej. Ponadto Twój pracodawca może się z tym nie zgodzić. To wcale nie jest takie szalone. Jeśli trochę się zna na rynkach i rozumie finansowy język. To przychodzi automatycznie, jeśli się dłużej z tym tematem zetknie. Wtedy to jest zupełnie normalne ogłoszenie.

Napisany przez joker
Ale to może być jedno na 10 zgłoszeń dziennie. Wyjmij tę część. Po prostu zapytajcie, jeśli chcecie coś wiedzieć. Ale naprawdę niesamowite, jak szybko to wszystko idzie. Ale jasne, takie rzeczy zdarzają się przy innych rzeczach.

Napisany przez joker
Tutaj małe podsumowanie z wczoraj: • Koniec notowań ICE Gas-Oil o godz. 17:30 za 799,00 dolarów -20,25 • Strajk w francuskim porcie Fos-Lavera zakończony • Przełamane wsparcia • euro nieco mocniejsze • Akcje rosną • Benzyna ARA spadała w ciągu dnia • Benzyna NYMEX bardziej miękka • Frachty na Renu bez zmian To powinno być w porządku. Ale jak się na to patrzy, strajk w porcie i już cena ulega zmianie. My koledzy zawsze żartujemy w Iraku ktoś puszcza bąka, a już negatywnie to się odzwierciedla

Napisany przez ADMCI4
I jak, zrobione? Mam to też zamiar zrobić.

Napisany przez pusteblume
Też jestem ciekawy, jakie są Twoje doświadczenia. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Osobiście mam doświadczenie tylko z kontraktami CFD. Mogę je z czystym sumieniem odradzić. To jak ruletka dla głupich. Zwykle na końcu wygrywa bank. Świadomie zajmuje przeciwną pozycję do klienta. Może to zrobić skutecznie tylko wtedy, gdy klienci tracą więcej niż zyskują.

Napisany przez ADMCI4
@Bolitho: To jasne. Ale czy są tylko zakłady przeciwko bankowi? Nie można po prostu kupować wirtualnie? To musi istnieć. Czyli zamiast faktycznie kupować 1 litr oleju, można kupić karteczkę, która mówi, że mam 1 litr oleju. Nie trzeba zakładać się z bankiem. Teoretycznie nawet producent oleju mógłby sprzedać taką karteczkę.

Napisany przez 2Bolitho
W przypadku złota istnieje produkt ETC, który jest zabezpieczony fizycznie. Nie mam pojęcia, czy coś takiego jest również dostępne dla ropy naftowej. Ale tak czy inaczej. Spekulowanie na krótką metę jest ryzykowne i powinno się to robić tylko z niewielkim procentem swojego majątku. No i długoterminowo też jest to bardzo spekulatywne. Kto wie, być może jutro nikt nie będzie już potrzebował ropy...

Napisany przez harokasch
Cześć, Chcesz spekulować na ropie?! A może chcesz ją również dostarczyć. Jeśli na twoim litrze oleju jest karteczka, kto ma go przechowywać? Ile płacisz za przechowywanie? A to prowadzi nas do rynku terminowego. Tutaj również płacisz tylko bieżącą cenę spotową, wliczając koszty magazynowania. Prawda, że bank zawsze wygrywa zarówno na kontraktach CFD, jak i na kontraktach terminowych, jest tak samo prawdziwa jak stwierdzenie, że gdy na giełdzie ktoś wygrywa, zawsze jest to giełda. Subiektywne postrzeganie strat, które zawsze powodowane są przez winę osób trzecich. Pozdrowienia harokasch

Napisany przez ADMCI4
tutaj niczego się nie przechowuje. Po prostu ma się w pamięci, że mam do otrzymania jeszcze 1 litr. Nikt też nie zakłada, że ten skrawek papieru wymienię na olej, tylko sprzedam go dalej.

Kto mógłby wiedzieć, co dokładnie tam jest? Jakiś doradca ds. certyfikatów?

Napisany przez harokasch
Jeśli kupujesz ode mnie kontrakt, nie zakładam, że nie chcesz oleju, ani nie zamierzam zapamiętywać, kim jest moja przeciwna strona. Wygląda na to, że szukasz emitenta certyfikatów na olej, który nie chce na tym zarabiać. To będzie trudne. Życzę Ci jednak powodzenia. Pozdrowienia harokasch

Napisany przez ADMCI4
Jeśli sprzedawałbym olej, byłoby mi właściwie obojętne, czy muszę dostarczyć go od razu, czy też karteczka mówi mi, że będę musiał dostarczyć go kiedyś. W sumie wolę dostarczyć go kiedyś: teraz inkasować, dostarczyć później.

Napisany przez Graufell
Zainwestować w ropę? A może wypróbować to (Certyfikat): WKN DB3DNA A może za pomocą funduszu zamkniętego? Może POC Growth 1? Lub inwestować w akcje firm wydobywających ropę? Istnieje setki możliwości.

Napisany przez ADMCI4
To już mi pomogło, Graufell. Teraz jeszcze dwie głupie pytania. 1. Co to jest (WKN DB3DNA)? Gdzie mogę znaleźć wyjaśnienie? Google nie wyświetla nic, poza informacją, że jest to cena ropy naftowej + koszty przechowywania. 2. Jak najlepiej to zrobić? Gdzie mogę to znaleźć?

Napisany przez Graufell
WKN oznacza numer identyfikacyjny papieru wartościowego. Jeśli wpiszesz ten numer bez skrótu WKN, znajdziesz dalsze informacje. Ten certyfikat jest bardzo podatny na wahania i nadaje się tylko dla inwestorów o mocnych nerwach. Dla początkujących moim zdaniem nie jest to właściwe narzędzie. Można go kupić być może przez bank domowy. Lub na pewno w Deutsche Bank. Sprawdź to tutaj. Być może to w jakiś sposób pomoże: Deutsche Bank X-markets | Opcje i certyfikaty | Obligacje i fundusze Zaznajom się również z dokładnym pojęciem certyfikatu. Na przykład tutaj: Zertifikat (Wirtschaft) - Wikipedia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata