Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kredytostwo - konieczny zwrot!

Napisany przez ADMCI4
Mam ogromny problem i nie mogę go rozwiązać sam. Moi rodzice zginęli w wypadku samochodowym. Moi rodzice wzięli mały kredyt prawie rok temu. Teraz bank prawie codziennie mnie nęka, żebym w jak najkrótszym czasie spłacił kredyt moich rodziców. Czy muszę to zrobić naprawdę, czy mam alternatywę, żeby odmówić bankowi? Czy bank miałby jakieś problemy? Kto może mi pomóc dobrymi radami! Dzięki i pozdrowienia. Hermann.

Napisany przez ADMCI4
Mój drogi chłopaku, przykro mi z powodu twoich rodziców, ale życie toczy się dalej… a czasem nie jest to takie proste. Nie wiem, czy jesteś jedynym spadkobiercą, ale jeśli spadkobiercy nie przejmą spadku, bank nie będzie mógł podjąć żadnych działań. W przeciwnym razie spadkobiercy otrzymają wraz z majątkiem również długi. Bank niestety nie ma możliwości przejęcia spadku twoich rodziców. Po upływie określonego czasu spadek przechodzi na rzecz państwa. Na pewno państwo nie zwróci bankowi spadku długów. Niestety dla banku! Bank zawsze jest oczywiście bardzo zadowolony, gdy spadek zostanie przejęty. Było jeszcze coś z upadłością dziedziczną!! Niestety, nie mam w tym dużego doświadczenia. Najlepiej zasięgnij porady dobrego prawnika. Spadek to delikatna sprawa. Może ci przysporzyć wiele kłopotów i bólów głowy. Pozdrowienia. SBB

Napisany przez Ralph62

Mam ogromny problem i nie potrafię go rozwiązać samodzielnie. Moi rodzice zginęli w wypadku samochodowym. Około roku temu moi rodzice wzięli mały kredyt. Teraz bank prawie codziennie mnie nęka, żebym spłacił kredyt moich rodziców w najkrótszym czasie. Czy naprawdę muszę to zrobić, czy mam jakąś alternatywę, aby odmówić bankowi? Czy bank miałby problemy? Kto może mi pomóc dobrymi radami!

Dzięki i pozdrowienia. Hermann.

Cholernie to ciężkie.

Zasadniczo można odmówić spadku, jeśli:

- wiele się wie o istnieniu długów, w ciągu 6 tygodni, jeśli miejsce zamieszkania jest w Niemczech
- w ciągu 6 miesięcy w przypadku zamieszkania poza granicami Niemiec
- lub jeśli nie wiedziałeś o długach, spadek nie istniał, a nagle na przykład bank żąda pieniędzy, wtedy masz 6 tygodni od dnia uświadomienia sobie, aby odmówić spadku

Jeśli nie mieszkasz w miejscu, można to załatwić u notariusza. Kosztuje około 10-20€ u notariusza plus około 10-15€ za sąd spadkowy.

Jednakże tracisz wtedy jakiekolwiek roszczenia do czegokolwiek.

W szczególności w przypadku firm dobrze jest to przemyśleć, ponieważ między innymi urząd skarbowy i podatki mogą być olbrzymim problemem. Więc nie daj się zwieść, tylko dokładnie przemyśl sprawę.

Pozdrowienia i wszystkiego dobrego
Ralph

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata