Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dotychczasowy praktykant, dodatkowo prowadzący działalność gospodarczą i ubezpieczony prywatnie.

Napisany przez kouranga
Cześć wszystkim, najpierw chciałbym opisać swoją sytuację: Mam 22 lata, pracuję w miarę samodzielnie (nad dalszymi szczegółami), jestem prywatnie ubezpieczony i dotychczas byłem pełnoetatowym praktykantem na stanowisku technika biurowego. Teraz zdałem pomyślnie egzamin końcowy i zarejestrowałem się jako osoba bezrobotna. Urząd Pracy twierdzi, że nie mogę zarabiać więcej niż 143 € miesięcznie ze swojej działalności gospodarczej, wszystkie inne dochody będą zaliczane do zasiłku dla bezrobotnych. Moje pytanie brzmi teraz, czy mogę pozostać prywatnie ubezpieczony, czy też muszę/powinienem wrócić do ubezpieczenia zdrowotnego związanego z ubezpieczeniem publicznym. Dziękuję za wszelkie starania. Jestem do dyspozycji w razie konieczności wyjaśnień. Z poważaniem

Re: Dotychczasowy praktykant, dodatkowo prowadzący działalność gospodarczą i ubezpieczony prywatnie.

Napisany przez kouranga
Nikt mi nie pomaga? Jeśli się zastanawiasz, dlaczego jestem ubezpieczony prywatnie... Rozpocząłem działalność gospodarczą 01.01.2010 roku i ubezpieczyłem się na PKV od 01.04.2010 roku, ponieważ mój makler twierdził, że dzięki temu mogę uzyskać dodatkową wypłatę z mojego stosunku praktycznego, ponieważ mój pracodawca nie musiałby już płacić składek na ubezpieczenie zdrowotne. Tak się stało, a mój pracodawca był tak życzliwy, że wypłacił mi całe 75% dotychczasowych 14,9% składek na ubezpieczenie zdrowotne, lub nie odjął części pracowniczej... Jak na razie dobrze. Ale teraz jestem bezrobotny. Samo to sprawiłoby, że ponownie podlegam ubezpieczeniom społecznym, prawda? Czy mój ubezpieczyciel będzie to wiedział, jeśli im prześlę umowę o praktykę i powiem, że jestem objęty ubezpieczeniem społecznym (jako zatrudniony na pełny etat) i oczywiście nie przekraczam granicy obowiązującej w ubezpieczeniu zdrowotnym? Dziękuję za wszelką pomoc.

Napisany przez Maikie
Dlaczego chciałbyś wrócić do ubezpieczenia zdrowotnego w ramach ustawy? Urząd Pracy płaci tak samo za prywatne ubezpieczenie zdrowotne, jak za ubezpieczenie zdrowotne w ramach ustawy, ale ok

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata