Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura za granicą UE!

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,
Nie jestem zbyt zorientowany w kwestiach prawa UE.
Chciałbym pokrótce opisać moją sytuację. Z powodów zawodowych muszę przebywać poza granicami Niemiec, ale w obrębie UE. Nie zawsze jest to łatwe, ponieważ mój mąż mieszka w Niemczech. Oboje płacimy podatki w D. Czasem życie za granicą też mi się podoba! Jako emeryt można tu prowadzić dobrze życie. Czy taka decyzja mogłaby mieć negatywny wpływ na emeryturę? Jakie konsekwencje miałoby to dla mojego ubezpieczenia zdrowotnego? Dziękuję z góry za przyjazne wskazówki.

Napisany przez Reibold
Cześć! Możesz spokojnie otrzymywać emeryturę ustawową, nawet jeśli nie mieszkasz w Niemczech głównie. Niestety, jeśli jesteś ubezpieczony w publicznym systemie opieki zdrowotnej i ubezpieczeniu pielęgnacyjnym, to już nie jest możliwe. Tylko osoby mające główny adres zamieszkania w Niemczech mogą tam być ubezpieczone. Musiałbyś dostosować się do systemu ubezpieczenia danego kraju. Jeśli jesteś klientem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, musisz omówić ten temat z twoim towarzystwem ubezpieczeniowym. Choć nie mogą ci zabronić przeprowadzki, mogą żądać dopłaty do składki. Pozdrowienia, Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy Neuburg an der Donau

Napisany przez Mike Spezi
Reibold pisze: Cześć! Rentę ustawową można spokojnie otrzymywać także wtedy, gdy główne miejsce zamieszkania nie jest w Niemczech.
Muszę się tu wtrącić ponownie, Jest to prawdziwe, o ile spełnione są wymagane okresy składkowe. Cytat Reibolda Jeśli jesteś ubezpieczony ustawowo od chorób i opieki, to niestety już to nie jest możliwe. Tylko osoby mające główne miejsce zamieszkania w D mogą tam się ubezpieczyć. Musiałbyś zatem dostosować się do systemu swojego kraju docelowego. To uogólnienie jest dla mnie niezrozumiałe i nieprawdziwe! Jak rozumiesz swoje wypowiedzi w kontekście zadane pytania? Niestety, osoba zadająca pytanie nie podaje dokładnych informacji dotyczących swojego ubezpieczenia zdrowotnego ani stałego miejsca zamieszkania. Zakładam, że osoba zadająca pytanie jest ubezpieczona w Niemczech na mocy prawa, czyli odprowadza obowiązkowe składki ubezpieczeniowe, może pozostać w GKV jako emeryt ze Wspólnoty Europejskiej. Sytuacja może być inna dla osób dobrowolnie ubezpieczonych w GKV. Dla emerytów przebywających za granicą obowiązują specjalne przepisy dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli prawo międzynarodowe dotyczące ubezpieczeń nie przewiduje wyjątków, emeryci lub wnioskodawcy o emeryturę, mieszkający za granicą i pobierający emeryturę z Republiki Federalnej Niemiec, nie są objęci obowiązkowym ubezpieczeniem w niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym dla emerytów. W zależności od nowego państwa, które emeryt wybrał jako miejsce zamieszkania, skutki obowiązkowego ubezpieczenia jego emerytury będą różne. Jeśli emeryt przeprowadził się do innego państwa członkowskiego UE i otrzymuje niemiecką emeryturę, pozostaje obowiązkowo ubezpieczony w niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym dla emerytów. Ustawodawca określa tę sytuację jako prostą emeryturę. Z kolei emeryci pobierający emeryturę z danego państwa członkowskiego UE nie są już objęci obowiązkowym ubezpieczeniem w niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym dla emerytów. Emeryt mieszkający w Tunezji, Serbii, Czarnogórze, Turcji, Chorwacji, Macedonii, Kosowie lub Bośni i Hercegowinie i pozostający w simpleksowej sytuacji emerytalnej, podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym dla emerytów. Jednakże ubezpieczenie opieki kończy się. Jeśli jest on emerytem wielokrotnym, oba niemieckie ubezpieczenia zostają zakończone. Niemiecka kasa chorych i niemiecka kasa opieki są odpowiedzialne za decyzję, czy emeryt mieszkający za granicą jest obowiązkowo ubezpieczony w niemieckim ubezpieczeniu zdrowotnym dla emerytów. Informacje można uzyskać w Niemieckim Biurze Łącznikowym Ubezpieczeń Zdrowotnych za Granicą. Tak więc nie jest to tak proste do udzielenia jednoznacznej odpowiedzi! Pozdrawiam Mike

Napisany przez Reibold
Cześć wszystkim! Muszę teraz przeprosić Southwind! Faktycznie, wplątałem kilka informacji w tekst. Być może dowiemy się jeszcze więcej szczegółów na temat sytuacji Southwind i kraju, który może być jej głównym miejscem zamieszkania. Pozdrowienia Alexander Reibold

Napisany przez ADMCI4
Ale zależy to od tego, jak długo przebywasz w Niemczech, czy główna siedziba znajduje się w Niemczech i czy przebywasz w Niemczech dłużej niż pół roku. Jeśli tak, nie ma żadnych problemów. Jeśli przebywasz za granicą dłużej niż pół roku, otrzymujesz wszystkie świadczenia i nadal jesteś zarejestrowany tutaj, to może się pojawić sporo zamieszania. Czy się mylę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata