Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz działa od 1998 roku, jak wygląda to pod względem podatkowym?

Napisany przez aktivfruehstuck
Cześć wszystkim, Odkąd około 1998 mam udziały w funduszu, które zostały mi wtedy wcisniete przez bank, aby zainwestować pieniądze od mojej babci. (około 5000 marek niemieckich) Czasy po 98 roku były znane jako trudne, fundusz się zawalił i to było moje pierwsze doświadczenie z tym tematem. Podczas gdy wszyscy inni oddawali swoje fundusze z stratami, ja zdecydowałem się po prostu kontynuować, mając nadzieję, że kiedyś sytuacja się poprawi... W międzyczasie mój bank zlikwidował pierwotny fundusz i przypisał moje udziały do innego funduszu. Nie wiem, czy to jest poprawnie wyrażone bankowo... byłam młoda i naiwna i po prostu to zostawiłam... Teraz chciałbym sam się trochę tym zająć. Mój zaplanowany pierwszy krok to przejście z drogiego banku (roczne opłaty depozytowe) do darmowego broker online. W formularzu do transferu depozytu trochę się zastanawiam. Mają być przeniesione dane zakupu, czyli cena zakupu/data zakupu cena nabycia. Jak zachowuje się taki stary fundusz pod względem podatku? Kiedy zysk uważany jest za uzyskany? Te około 2500 euro, które zainwestowałem w marek niemieckich, jeszcze daleko mi do odzyskania. Obecnie mam około 1500 euro. Czy zysk jest obliczany od wpłaconej kwoty czy od wzrostu wartości funduszu rocznie? Czy obowiązuje na mój fundusz podatek od zysków kapitałowych? (procent 30% od wartości sprzedaży) Jeśli teraz sprzedam, będę miała zysk ze sprzedaży, mimo że nawet mojej zainwestowanej kwoty jeszcze nie odzyskałam? Jak jest z opłatami depozytowymi, czy są one odliczane od wartości sprzedaży? Mam nadzieję, że nie było zbyt zbite i mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Pozdrowienia dla wszystkich!!

Napisany przez 2Bolitho
Najpierw: Fundusze (również w liczbie pojedynczej / bez s to zupełnie co innego) :-) Bez zysku, nie ma opodatkowania. Podatek należy zapłacić dopiero wtedy, gdy sprzedasz drożej niż kupiłeś. Więc nie martw się. Przez stratę kapitału jesteś już wystarczająco ukarany.

Napisany przez EuroPaule
aktivfruehstuck pisze: Po drodze mój bank rozwiązał pierwotny fundusz i przypisał moje udziały do innego funduszu.
Cześć, Czy to było przed czy po 1.1.2009 roku? Cytat od aktivfruehstuck Jak to działa pod względem podatkowym w przypadku starych funduszy? Kiedy zysk uważa się za osiągnięty? Nie odzyskałem jeszcze około 2500 euro, które zainwestowałem w markach. Aktualnie mam około 1500 €. Czy zysk jest obliczany od wpłaconej kwoty czy od wzrostu wartości funduszu rocznie? Czy na mój fundusz ma zastosowanie opodatkowanie ryczałtowe? (Przychód ze sprzedaży x 30% stawka podatku ryczałtowego) To zależy od tego, kiedy dokonałeś zmiany funduszu. Do 31.12.2008 odsetki i dywidendy muszą być opodatkowane według osobistej stawki podatkowej. W tym przypadku zyski są nieopodatkowane, jeśli takowe istnieją. Następnie obowiązuje podatek belki. Opłaty za prowadzenie konta można odliczyć tylko wówczas, gdy obowiązuje stara forma opodatkowania. Obowiązują jednak ryczałtowe kwoty wolne od podatku, które obowiązują w przypadku tej niewielkiej kwoty. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez aktivfruehstuck
Cześć, dzięki za odpowiedzi. Fundusz został połączony z innym. To było słowo, które wczoraj mi umknęło. Całe zdarzenie miało miejsce po roku 2000. Wieczorem przejrzę dokumenty, aby się upewnić. Oznaczałoby to, że jestem zobowiązany do płacenia podatku od zysków kapitałowych, nawet jeśli pierwotne udziały w funduszu zostały nabyte przed 31.12.2008?

Napisany przez 2Bolitho
Nieprawda. Pierwsza wersja opisana powyżej. Jeśli chodzi o wysokość ulgi podatkowej, zakładam jednak, że całość pozostaje w limicie zwolnienia. W rezultacie żadne podatki nie powinny być naliczone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata