Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od darowizny przy przeniesieniu depozytu.

Napisany przez Irving
Cześć, Mam pytanie do bardziej zorientowanych pod względem podatkowym: Kilka lat temu moi rodzice chcieli zainwestować pieniądze dla mnie. Ponieważ sami nie mieli pojęcia o tym, oddali pieniądze mojej ciotce, która otworzyła z nimi fundusz inwestycyjny. Teraz fundusz ma zostać przetransferowany na mnie, ale nie chcę, aby na tym obciążyć podatkiem od darowizn - w końcu moja ciotka była tylko rodzajem opiekunki. Jak można to zrobić w sposób neutralny podatkowo? Fundusz zawiera około 50 000 € w funduszach kapitalizujących. W szczególności zastanawiam się: 1. Muszę poinformować bank prowadzący depozyt, czy przekazanie jest odpłatne czy nieodpłatne. Czy bank automatycznie zgłasza to fiskusowi? 2. Kwota wolna od podatku pomiędzy moją ciocią i mną (20 000 €) jest zbyt niska. Jednak w prostej linii dziedziczenia jest wystarczająca. Czy moja ciocia mogłaby więc przenieść fundusz na moją babcię, a następnie na mnie? Jaki byłby haczyk? 3. Czy mogę nabyć fundusz od mojej ciotki w sposób neutralny podatkowo (czy to w cenie nominalnej czy wejściowej)? Dziękuję z góry!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata