- śr sty 19, 2011 8:20 am
Cześć, opracowałem i stosuję system handlu oparty na ilościowych zasadach. Podstawowym podejściem jest znalezienie firm, których bilans jest pełen zasobów, ale są niedowartościowane na giełdzie. Staramy się w ten sposób zbudować przeciwwagę wobec ślepej masy. Obecnie np. tylko dla jednej akcji w DAX istnieje rekomendacja zakupu. Pozostałe przedsiębiorstwa są prawie wyłącznie przewartościowane lub nie generują oczekiwanych zwykle zysków (Być może sytuacja ta ulegnie zmianie wraz z nowymi sprawozdaniami finansowymi w tym roku :-)). Do oceny akcji istnieje jednoznaczny schemat wyceny, uwzględniający kryteria z zakresu analizy bilansu, rozwoju kursu, opinii analityków i prognoz zysków. Każdy punkt był testowany osobno w testach wstecznych i w przeszłości przyniósł dodatkowe zyski. Handluję systemem od początku tego roku, więc jeszcze nie mam danych dotyczących wydajności. Można go z powodzeniem stosować zarówno indywidualnie, jak i online dla społeczności. W tej chwili nie jestem pewien, co zrobię z systemem handlowym. Szkoda go trzymać tylko dla siebie, ale z drugiej strony nie chcę go po prostu rozdać, biorąc pod uwagę ilość pracy, doświadczenia i wiedzy, które w niego włożyłem. Osoby mające pomysły na współpracę mogą śmiało wysłać mi prywatną wiadomość. Proszę o kontakt tylko w przypadku poważnego zainteresowania. Sprzedaż systemu lub sygnałów handlowych nie wchodzi w grę (na razie). Pozdrowienia, Bolitho