Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę zabrać moje rezerwy na wiek w przypadku wypowiedzenia umowy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Jestem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym i chciałbym je zmienić. W związku z tym chciałbym też wybrać inną taryfę. Jeśli znajdę odpowiednią, chciałbym zabrać ze sobą moje dotychczasowe rezerwy na starość. Czy ktoś wie, czy jest to ogólnie możliwe, czy też i tak je stracę i będę musiał zaczynać od zera w nowym ubezpieczeniu zdrowotnym. Czy istnieje również możliwość zawarcia ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego bez rezerw na starość, gdy ma się 29 lat?

Re: Czy mogę zabrać moje rezerwy na wiek w przypadku wypowiedzenia umowy?

Napisany przez Gerd
Cześć W PKV istnieją 2 warianty rezerwy na starość. Po pierwsze ustawowa, a po drugie prywatna rezerwa na starość. Można zabrać ze sobą rezerwę ustawową w określonych okolicznościach, ale o ile mi wiadomo, tylko jeśli przejdziesz do podstawowej taryfy. Prywatna rezerwa na starość jest odrębną taryfą, którą nie można przenieść. Jeśli zmieniasz taryfę w ramach tej samej firmy, nie ma problemu. Ale proszę nie podpisuj nowej umowy u swojego przedstawiciela. Może się zdarzyć, że twoje aktualne wiek zostanie uwzględnione. Przy zwykłej zmianie taryfy zawsze liczy się jednak pierwotny wiek wstąpienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata