Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: SGL Carbon interesująca branża.

Napisany przez 2cybercrash
Producent elektrod grafitowych do pieców do topienia stali i kompozytów węglowych do konstrukcji lekkich pojazdów osiągnął zysk po zmaganiach z stratami w minionych latach (cierpiał z powodu kryzysu stalowego). Wydaje się, że udało się uzyskać zwiększenie kapitału wśród inwestorów instytucjonalnych w celu zmniejszenia zadłużenia. Wartość ta może skorzystać z popytu na surowce i stal, jako zalegający zysk. PE jest podawane na solidne 30, prognozy zostały podniesione. Być może nie jest to rakietowy wzrost, ale może to być interesujący segment z umiarkowanym wzrostem. Dzisiaj zrealizowałem małe zamówienie dla dywersyfikacji. Mam nadzieję, że nie będzie to martwe kapitał?

Napisany przez ADMCI4
Chciałem kupić tę wartość około trzy miesiące temu, ale nie udało mi się wdrożyć. Ze względu na obniżki cen u amerykańskich konkurentów, cena jeszcze raz spadła. Jestem na nią zwrócony uwagą i jeśli giełda będzie miała większą korektę w najbliższym czasie, wejdę do inwestycji.

Szkoda, że na tej platformie jest tak wielu ignorantów, którzy podążają za medialnymi lemingami i nie dysponują własnym rozumem ani zdolnościami badawczymi. Oprócz wielu wpadek i pomyłek, udało mi się tutaj zacząć względnie dobrze z SGL-Carbon na własną rękę. PE na Swissquote wynosi około 30, natomiast UBS Quotes podaje PE na poziomie 18, trzeba to jeszcze sprawdzić. Kurs po ostrzeżeniu wzrósł z 15€ do 16€ dzisiaj. Dzisiejsza wiadomość jest zdecydowanie warta przeczytania! 08:03 SGL Carbon z mocnym wzrostem zysków w 1. kwartale - przewyższył oczekiwania Nazwa Ostatnia zmiana SGL CARBON AG O.N. 16.28 0.89 (5.78%) WIESBADEN (AWP International) - Specjalista od węgla SGL Carbon znacząco zwiększył zyski w pierwszym kwartale i tym samym przewyższył swoje własne prognozy oraz prognozy rynkowe. Przed opodatkowaniem zysk (EBIT) wzrósł z 21,3 miliona euro z poprzedniego roku do 33,1 miliona euro - poinformowała spółka notowana na MDAX we wtorek w Wiesbaden. Zyski netto przed udziałami innych wspólników potroiły się do 12,4 (3,9) miliona euro. Analitycy zapytani przez dpa-AFX zakładali wzrost EBIT do 27,97 miliona euro, a co do zysków zakładali wzrost do 8,87 miliona euro. Również przychody w wysokości 267 (rok poprzedni: 241) milionów euro przewyższyły prognozy analityków, którzy zakładali wartość na poziomie 257 milionów euro. SGL sama ogłosiła na początku marca, w związku z prezentacją wyników rocznych za pierwsze kwartał, wzrost przychodów o ponad 5 procent oraz wzrost EBIT o około 30 procent. Koncern potwierdził prognozę na cały rok również we wtorek. Nadal zakłada się wzrost przychodów o około 5 procent oraz poprawę EBIT w dolnym dwucyfrowym zakresie. W drugim kwartale 2006 roku SGL Carbon prognozuje wzrost przychodów o około 5 procent. EBIT ma zwiększyć się o co najmniej 20 procent w porównaniu do poprzedniego roku. Wzrost sprzedaży w obszarze węgla i grafenu ma kontynuować się w kwietniu-czerwcu tak jak w pierwszym kwartale, a poprawa EBIT ma się nawet lekko przyspieszyć. Dział Specialties ma poruszać się na zbliżonym do ubiegłorocznego poziomie pod względem sprzedaży i EBIT, podczas gdy SGL Technologies ma utrzymać sprzedaż i EBIT na stabilnym poziomie w porównaniu z tym samym kwartałem poprzedniego roku. sb/kro/gab Dzisiaj, 26 kwietnia, osiągnął szczyt na poziomie 17,5€, a następnie trochę spadł. Nie tak nudno, trochę zmienności nie zaszkodzi.

Oto niektórzy wydają się być naprawdę podekscytowani firmą SGL Carbon! Dowiedziałem się, że seria A-300 samolotów nie będzie już wykonywana z aluminium ani tytanu, ale z włókna węglowego, nawet skrzydła. W każdym razie, kiedy dzisiaj na późnym handlu oferty były tak szybkie, moja paczka szybko poszła po cenie 17,75€. W zasadzie chciałem pozostawić ją na koncie aż do 20€. Zyskując ponad 10% netto w mniej niż miesiąc, nie można mówić o martwym kapitale. Chciałbym, żeby te dzikie gęsi z USA, które nazywają się najmocniejszą gospodarką, dawały takie rezultaty, ale tylko jeśli dolar jednocześnie się nie załamuje.

Oczywiście, wartość została teraz właśnie odkryta, to chyba przypadek, zwykle gdy wykorzystałem szybki skok kursu? W każdym razie teraz agencja ratingowa S&P przyznaje korzystniejszą ocenę kredytową BB+. Muszę ją więc monitorować na liście obserwowanych. 20€ stracone, muszę więc być trochę bardziej cierpliwy i poczekać na realizację moich założonych celów cenowych? Oszczędność na prowizjach.

Po przekroczeniu 20€ wartość dzisiaj nieco osłabła. Ponownie dogoniłem wartość w okolicach 19.5€, obfitość wolumenu i szeroki udział na rynku są zaskakujące, wartość była długo unikana jak brzydka pokrzywa wśród niższorzędnych papierów wartościowych. Nadszedł teraz nowy rozdział, ważny materiał budowlany dla samolotów o zaawansowanej technologii.

Na rynku pojawia się poziom 14,33€ i tutaj również złapuję rybkę na haczyk, głupio jak zawsze po przekroczeniu 20€ ponownie umieszczam zlecenie przy 19,5, więc cena zakupu musi zostać obniżona.

Najniższy handel dzisiaj może być zawarty z marżą 4.5%. Podoba mi się chciwość w przypadku Conergy pomimo zmienności cen ropy naftowej, gdyby Novartis mógł podnieść swoją wagę po upadku? Niestety, Henkel porusza się bardzo wolno, nie ma poprawy po upadku, nie dokonałem dodatkowych zakupów. Conti jest bardziej zmienny. Podobnie jest z Pumą. Sytuacja u Mühlbauera jest dramatyczna, dokonałem dodatkowych zakupów, leży na wsparciu, brak obrotu, nieco lepiej w Drägerwerke itp. Interesujący rynek niemiecki, uciąć linkę, a następnie chciwie gonić za kursami, które gwałtownie rosną po zabezpieczeniu. Mało zawodowo handlować na tej platformie!

W dzisiejszym handlu, bez podania informacji, ponownie zakupiłem mniejszą partię po cenie 14,68€. 3 lipca możliwość handlu potwierdzona, późnym popołudniem cena spadła do 16,12€, co stanowi prawie 6% zysku netto. Dzięki cenie ropy na poziomie 74 $/baryłka, spółki solarne rosną w górę, docierając do nowych szczytów przy cenie ropy na poziomie 80$. Kurs dolara słaby, surowce, metale szlachetne i przemysłowe odradzają się. Korzystne warunki dla chwiejnej rajdującej strefy idiotów made in USA.

SGL wykazuje dość solidny wynik z umiarkowanym wzrostem. Kurs został okrojony do stosunkowo niskiego poziomu w związku z formacją szczytu powyżej 20€, obecnie handelowany jest na poziomie 14€+. W sprawozdaniu z zysków znowu nie jest widoczny czysty zysk, dlatego też trudno oszacować PE. Trzeba będzie więc uzyskać dokładniejsze dane. W każdym razie pozostają 2 pakiety zakupione po cenach 14,5€ i 19€, nie planuję sprzedaży, zwłaszcza nie przy tak niskich kursach. Prawie jak w przypadku ABB: wreszcie solidne wyniki finansowe, a kursy spadają. Meldung: 14:30 SGL Carbon in allen Geschäftsbereichen mit Umsatz- und Gewinnplus Name Letzter Veränderung SGL CARBON AG O.N. 14.42 -0.35 (-2.37%) FRANKFURT (AWP International) - Specjalista od węgla SGL Carbon odnotował znaczący wzrost we wszystkich obszarach działalności w pierwszym półroczu. W segmencie o najwyższych przychodach, wyrobów węglowych i grafitowych (CG), przychody wzrosły o 9 procent do 338,5 miliona euro, głównie dzięki podwyżkom cen głównego produktu, elektrod grafitowych. Przed opodatkowaniem zysk (EBIT) wzrósł o 26 procent do 76,1 miliona euro. Średnie ceny elektrod grafitowych wzrosły o 22 procent w stosunku do roku poprzedniego w dolarach amerykańskich i o 10 procent w euro, ale jak się spodziewano, dostarczono około 10 procent mniej elektrod grafitowych niż w poprzednim roku. SPECJALNOŚCI I TECHNOLOGIE W sektorze specjalności przychody wzrosły o 15 procent do 145,9 miliona euro, m.in. z powodu dużej popytu ze strony branży solarno-energetycznej i jądrowej. Zysk przed opodatkowaniem (EBIT) podwoił się w porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając 17,2 miliona euro. Przychody w SGL Technologies wyniosły 83,7 miliona euro, co oznacza wzrost o 3 procent w porównaniu do roku poprzedniego. „Wyższy popyt na włókna węglowe zrekompensował przesunięcie związanego z projektami i rozwojem przychodu z kompozytów na drugie półrocze”, czytamy w komunikacie. Zysk przed opodatkowaniem (EBIT) wyniósł 0,2 miliona euro, w porównaniu z ubiegłoroczną stratą 0,4 miliona euro. sb/zb

Handelbar po zanurzycielu poniżej 14$ (ze względu na spekulacje dotyczące przejęcia) dzisiaj handelbar powyżej 15€. 4.5%. Najniższa frakcja została zakończona.

SGL Carbon pozostaje interesującym traderem. Po spadku do poziomu 14€, aktualnie notowania wynoszą 17.5€. Nadal posiadam pozycję z wejściem na poziomie 20€. Powodem silnych wahań były obciążające plotki dotyczące przejęcia. Również związane z surowcami. Firma dostarcza pręty grafitowe do elektrowni jądrowych oraz elementy z włókna węglowego.

Handel, który był trochę drogi, został teraz zakończony po miesiącach w nowej formacji szczytu. Obecnie pojawiają się same przyjazne komentarze mówiące, że wartość rzekomo czerpie korzyści z boomu stalowego. Chociaż myślałem, że przemysł stalowy znowu się kurczy. SGL notowany jest na Onvista z wskaźnikiem PE lub KGV 2007 wynoszącym około 16, co wciąż nie jest niezdrowe, ale wiadomo, jak chwiejny jest sektor surowców. Wartość pozostaje na liście obserwowanych, ale teraz jest wyprzedana.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata