Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czym dokładnie jest wartość zastawu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć tutaj na forum. Wkrótce planujemy kupić Dom i aktualnie szukamy możliwości finansowania budowy lub zakupu. Ponieważ nie jesteśmy w stanie zgromadzić 10% wkładu własnego, musimy polegać na znacznej kwocie kredytu. Usłyszałem jednak, że banki udzielają kredytu tylko do wysokości wartości zabezpieczenia. Ale co dokładnie oznacza ta wartość zabezpieczenia? Zawsze myślałem, że to jest wartość domu, która jest oceniana ponownie przez bank przed udzieleniem zgody na finansowanie. W takim razie nasze finansowanie nie powinno stanowić problemu. Mam rację? E.T.

Re: Czym dokładnie jest wartość zastawu?

Napisany przez 2Bolitho
Hmm, nie ma potrzeby korzystania z dużych kwot pożyczek, ponieważ nie ma się wkładu własnego. Duża suma pożyczki jest potrzebna, gdy chce się kupić duży Dom. I podejrzewam, że suma x dla mnie może być całkiem duża, podczas gdy dla kogoś innego może być to żart. Coś tu nie gra jeśli chodzi o proporcje. Sugerowałbym zestawienie sumy pożyczki z dochodem oraz wydatkami domowymi. Nie zapominaj o oszczędnościach na naprawy, samochód, wakacje i budowaniu majątku. I zawsze bądź uczciwy. Dzięki temu zyskasz poczucie, czy przedstawiona suma jest duża czy mała. Bank dokona oceny ryzyka, która obejmuje także wycenę wartości nieruchomości, jeśli kiedykolwiek będzie potrzebna jako zabezpieczenie. To jednak niekoniecznie ma związek z ceną zakupu. Ta może być wyższa lub niższa. Przy zakupie dochodzi do wyceny nieruchomości przez nas samych, w zależności od tego, ile jesteśmy gotowi zapłacić. Obie wyceny nie muszą być jednak takie same. Pewnie 1-2 eksperci z tego forum dodatkowo to jeszcze dokładniej skomentują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata