- ndz sty 23, 2011 7:47 pm
Miło mi, że zainteresowałem Cię.
Jako punkt wyjścia polecam film o dochodzie podstawowym. O wiele cenniejszy niż program telewizyjny: Dochód podstawowy | Pobierz
1) Krótko i zwięźle będzie trudno. W zasadzie chodzi o to, że w społeczeństwie opartym na obcej utrzymaniu (pracuje się tylko pośrednio dla swojego utrzymania. W przypadku samodzielnego utrzymania trzeba by samemu produkować dobra potrzebne do życia.) dochód jest konieczny do przetrwania. W systemie opartym na obcej pracy pieniądzem jest środek wymiany usług potrzebnych do życia. Ponieważ nie pracuję bezpośrednio dla swojego utrzymania, jestem zależny od tego, aby inni to robili. Ten system przynosi duży zysk efektywności. Gdyby każdy musiał uprawiać swoje pole, byłoby to znacznie bardziej czasochłonne niż gdyby robił to profesjonalny rolnik. Ten zysk efektywności wynika z podstawowego zaufania do społeczeństwa/gospodarki. Dochód podstawowy miałby zrekompensować ten zysk produktywności i rozprowadzić go w społeczeństwie. Dzięki temu każdy znajdzie swoje utrzymanie dzięki społeczeństwu. W gruncie rzeczy nie jesteśmy od tego zbyt daleko. Obecnie tylko 4 na 10 Niemców czerpie dochód z pracy zarobkowej. Reszta otrzymuje dochody transferowe.
2) Każdy obywatel otrzymuje co miesiąc dochód podstawowy, który zapewnia mu życie w społeczeństwie. Bezwarunkowo. Prościej się nie da. Bez wypełniania kwestionariuszy, bez wykluczeń, bez kruczków czy zaułków.
3) Państwo ostatecznie oszczędza na samym sobie. Zarządzanie przepływami finansowymi dla dochodów transferowych byłoby minimalne. Poprzez zniesienie wszystkich podatków (tak, brzmi to źle. Ale jest dobrze. Zobacz film, tam jest to dokładnie wyjaśnione), uwolniłyby się również ogromne środki. Podatek konsumpcyjny zostałby pobrany. Podobnie jak obecny podatek VAT. Ten podatek finansuje państwo i dochód podstawowy. To nie jest mrzonka, jest to obliczone przez różnych ekonomistów i nikt serio nie kwestionuje finansowania i wykonalności. Wielu naukowców ekonomii widzi w dochodzie podstawowym przyszłość. Założyciel DM, Werner, jest jednym z największych fanów dochodu podstawowego.
4) Nie, ponieważ podatek konsumpcyjny wzrósłby proporcjonalnie, co umożliwiłoby wypłatę ludziom większego dochodu podstawowego. Ponadto nie byłoby dodawania pieniędzy do rynku. Pieniądze byłyby po prostu inaczej (łatwiej i sprawiedliwiej) rozdzielane. Może nastąpić wzrost kosztów pracy. Ale wtedy pieniądze trafią do ludzi, którzy wykonują odpowiednio mniej popularne prace. Trochę uczciwe, że trzeba płacić więcej za pracę stosunkowo mniej popularną.
Cały ten system ciężko jest wyjaśnić w 2-3 słowach. Słowa klucze, które zawsze słyszymy, także nie powinny być rozumiane bez kontekstu. Dlatego dochód podstawowy ma prawdziwy problem z wizerunkiem. Ale niemal każdy, kto obejrzał film z mojego kręgu znajomych, entuzjazmował się tym pomysłem. Trzeba sobie jednak uświadomić, że coś takiego nie zostanie wprowadzone z góry. Coś takiego zaczyna się od dołu. I jeśli się dokładnie przyjrzymy, to już można zauważyć pierwsze oznaki. Będzie mi miło, jeśli poświęcisz godzinę na film i podzielisz się opinią. Jestem również do dyspozycji na kolejne pytania.