Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Sprawdzenie zdolności kredytowej w AmEx.

Napisany przez Fortris
Cześć, Drogie Forum, mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w Google, ale znalazłem was. Od razu na wstępie: mam duże problemy z interpunkcją i innymi sprawami, więc proszę, nie bądźcie od razu przykro nastawieni, obiecuję, że się postaram. Więc mam zamiar aplikować o American Express - czy chcę niebieską, czy zieloną, celem na końcu jest karta złota ^^, ale najpierw trzeba ją zdobyć. Mam już kartę Visa Classic z Luksemburga, ale chciałbym mieć AmEx, bo mój tata także taką ma. Ale żeby dostać niebieską, trzeba zarabiać około 18 000€ rocznie, a zieloną - ponad 22 500€, a ja jestem uczniem... Mimo to nie mam za mało pieniędzy, dlatego chciałbym wiedzieć, co dokładnie jest sprawdzane przy ocenie zdolności kredytowej. Moje konto jest używane miesięcznie, chyba regularnie, co miesiąc dostaję 200€ zasiłku rodzinnych, czasami kilka innych wpływów. To tyle na temat, jak jest teraz, a teraz coś, co mógłbym zrobić: - Zwiększyć debet (aktualnie mam 0€, bo tak chciałem) do 2000€ Czy w razie oceny zdolności kredytowej miałoby to pozytywny wpływ? Nie byłby używany, więc myślę, że byłby to pozytywny krok, bo w razie czego miałbym dodatkowe 2000€ - Przelew pieniędzy na konto wskazane w umowie o kartę kredytową na okres do otrzymania karty Mam jeszcze trochę oszczędności, które mogę przelać, co dałoby mi kwotę w czterech cyfrach Co więc mogłoby pozytywnie wpłynąć na moją zdolność kredytową? Akcje? Udziały w bankach? Nie wiem, proszę pomóżcie mi

Napisany przez 2Bolitho
Śmieszne, najpierw pełen akapit przeprosin. Dopiero potem zaczynamy z pytaniem. :-) Nie jesteśmy tak źli. Jeden lub dwóch pracowników banku tutaj na forum na pewno może Ci pomóc. To z debetem jest trochę naiwne. Mogłeś wydać pieniądze w inny sposób, a zdolność kredytowa byłaby raczej mniejsza. Ja bym to raczej ocenił jako większe ryzyko, gdy uczeń bez regularnego dochodu (chociaż dziecięce zasiłki nie są takie pewne) ma również debet. Choć nie jestem pewien, czy instytucja kredytowa w ogóle by się zgodziła.

Napisany przez Fortris
Więc gdy skończyłem 18 lat, rozmawiałem z moim opiekunem lub kimś w tym stylu, który powiedział mi, że teraz mam debet w wysokości 2 500 € i mogę teraz przekroczyć stan konta, ale muszę zwrócić uwagę na odsetki, itp. Powiedziałem mu, że nie potrzebuję tego i zresetowałem limit do zera. Trochę irytujące, gdy z powodu 50 centów nie udaje się obciążyć opłaty, ale cóż ^^ dzięki temu też nie wpadnie się na głupie pomysły. Jeśli to pasuje, mam stan konta w Volksbank. Jak mogę uzyskać więcej korzyści z tego lub wypłacić? Bo 5% zwrotu z inwestycji + ewentualny bonus brzmi naprawdę kusząco.

Napisany przez 2Bolitho
Dobra decyzja dotycząca debetu!! Wspaniale! Zbliżasz się do osiągnięcia zwycięstwa w Monopolu na procenty. A planowanie płatności zleceniem inkasa powinno być proste.

Napisany przez Fortris
Tylko niedawno coś poszło nie tak po świętach Bożego Narodzenia, gdy w mojej okolicy był powódź, a bank był zamknięty, więc nie mogłem wpłacić pieniędzy ^^ no cóż, O2 naprawdę miłym zrobem wpycha mi opłatę za przypomnienie w wysokości 19 € O_O Po prostu nie chcę wydawać więcej, niż mam, ponieważ w końcu trzeba będzie to wszystko spłacić, a 19,6% odsetek od przekroczenia stanu konta to naprawdę ostro dla ucznia... Chcę kartę kredytową głównie dlatego, że jest to korzystne w sieci, lepsza w wyższych restauracjach i nie trzeba nosić tyle gotówki, poza tym uważam, że system bonusowy jest zabawny

Napisany przez 2Escorpio
Witaj Fortrisie, gdy bank oferuje Ci debet w wysokości 2500 euro, a ty odmawiasz, to po tym żadne polecenie zapłaty, które przekracza stan konta o 80 euro, nie zostanie zwrócone (przekroczenie tolerowane). Polecenia zapłaty, które przekraczają saldo lub debet, są pokazywane opiekunowi klienta, który sam decyduje, czy zezwoli, aby je przeprowadzić czy nie. Wygląda na to, że coś się zmieniło na twoim koncie... brak regularnych dochodów, gorsza zdolność kredytowa niż wcześniej itp. Ogólnie rzecz biorąc, korzystanie z debetu nie jest niczym złym... Przekroczenia stanu konta bez debetu lub nawet zwrócone polecenia zapłaty mają bardzo negatywny wpływ na wewnętrzną zdolność kredytową klienta. Więc w twoim przypadku zdecydowanie zalecam ustanowienie debetu, nawet jeśli Bolitho mówi o monopolu odsetkowym... w twoim przypadku odsetki są lepsze niż ciągłe koszty zwracanych poleceń zapłaty. Nie muszą to być 2500 euro... 200 euro również wystarczą na WYPADKI. Bolitho: Debet jest przeznaczony na WYPADKI... na przykład gdy dzień przed wypłatą pojawi się polecenie zapłaty i konto na jeden/dwa dni wpadnie na minus o 200 euro. Debet nie stanowi zagrożenia dla monopolu odsetkowego... zagrożenie dla monopolu odsetkowego istnieje, gdy ludzie nie potrafią zarządzać pieniędzmi... ale debet nie ponosi za to winy. Fortris: Amex jest dość rygorystyczny w kontroli zdolności kredytowej... Zwykle sprawdzają bazę Schufa, zasięgają informacji bankowych, jak prowadzone jest konto i czy klient może pokryć kwotę X miesięcznie... Kwota X zależy od rodzaju karty Amex, dla Platyny, o ile mi wiadomo, wynosi 5000 euro / miesiąc. Może również zdarzyć się, że pracodawca będzie informowany, czy rzeczywiście zarabiasz tyle, ile podałeś. Informacji czy klient ma debet i jeśli tak, na jaką kwotę... Amex nie uzyskuje ani zapytania bankowego. Jeśli teraz miesięcznie wydajesz więcej w Amex niż wynika z zapytania bankowego... zostanie złożone nowe zapytanie o wyższą kwotę... jeśli będzie pozytywne, gra toczy się dalej... jeśli bank stwierdzi Nie, na podstawie historii konta nie zakładamy, że Klient XYZ może płacić kwotę X każdego miesiąca... wniosek zostanie natychmiast odrzucony, a jeśli już istnieje, zostanie ustanowiony limit na karcie. esco

Napisany przez 2Bolitho
To mi jasne, Escorpio. I masz absolutną rację. Nadmierna zadłużenie wynika z niewłaściwego zarządzania pieniędzmi. ... To jak z bronią. Broń sama w sobie nie zabija ludzi. To dzieje się przez niewłaściwe obchodzenie się z nią. (Czy to było ironiczne czy nie, niech każdy oceni sam ;-)) Chciałem tylko pogratulować Fortrisowi moim zdaniem właściwej decyzji. Tak, być może jestem w lepszej sytuacji niż niektórzy inni i dlatego mam trochę łatwowierny sposób patrzenia na te sprawy. Nagłe sytuacje mogą się zdarzyć tylko wtedy, gdy prowadzisz swoje konto bardzo blisko zera. Może nie jest to efektywne, żeby mieć rezerwę na koncie bieżącym. Ale jeśli dzięki temu mogę oszczędzić na odsetkach i opłatach za nieudane obciążenie, chętnie to zrobię. Cóż, każdy robi jak uważa.

Napisany przez Fortris
Nuż, powiedziałem swojemu zarządcy, że nie chcę przekroczenia debetu i że nie można go przekroczyć, więc gdy saldo wyniesie 0€, to koniec i wtedy obciągnięcia powinny być anulowane, jeśli przewyższają moje saldo. Dziś mam spotkanie z bankiem, gdzie wyjaśnię wszystko, regularne wpływy są, ale nie tak wysokie jak chciałby AmEx, myślę... Zobaczymy, teraz zamierzam ustawić sobie niewielki debet 10€, zazwyczaj tego nie brakuje i mam nadzieję, że nie wpadnę w pułapkę zadłużenia :/ Jeśli wysoki debet w banku zwiększa moją wiarygodność, to być może zwiększę go. Dam potem opowiem, co udało mi się ustalić. Dlatego w Volksbank zależy to od tego, ile pieniędzy na konto wpłaci się w ciągu miesiąca, jednak w dłuższej perspektywie czasowej. Maksymalny debet wpływa pozytywnie, o ile go się nie przekracza, co kosztuje obowiązkowo odsetki. Bycie stale na debecie jest negatywne. Jako uczeń w Volksbank dostajesz tylko kartę debetową -.- no cóż, bgl.lu dała mi kartę Visa z limitem 500€ i Giro (limit 1250€), co jest dobre, ponieważ nie trzeba płacić rocznej opłaty ani nie ma też opłaty za Giro w wysokości 3€. Nie ma odsetek od oszczędności, ale wysokie odsetki od debetu (19,6%) na koncie bieżącym, ale przy rozliczeniu zawsze jest wystarczająco pieniędzy, jeśli nie byłeś na tyle głupi, żeby wydać więcej niż planowałeś. Teraz mam kartę Mastercard od Gebuerenfrei.de, jest tylko trochę niekorzystne, że trzeba samemu zrobić przelew, ale myślę, że każdy ją dostanie. AmEx nie dostanę w Lux, bo zarabiam mniej niż 18 000 rocznie, zobaczymy, co uda mi się uzgodnić z tatą, może jednak dostanę. Sprawdziłem konto DKB Cash Tagesgeld, jutro wyślę dokumenty z Postident, zobaczymy, czy mnie przyjmą. W Amazonie też łatwo dostać kartę kredytową, zamówiłem dziś i jest już online aktywowana, powinna dotrzeć do mnie w ciągu najbliższych tygodni (to zaczyna się wariactwem xD). Więc najlepiej unikać zadłużeń, mieć dobre historie konta (w każdym banku inaczej to liczone, zazwyczaj za dłuższy okres, ile pieniędzy wchodzi, ile wychodzi itp.) Mam nadzieję, że pomogłem komuś, chociaż AmEx pewnie odpada: 1. Za mały dochód, jest mi zbyt trudno każdego miesiąca przenosić ogromne sumy (utrata odsetek). 2. Na stacji, gdzie dzisiaj pytałem, nie da się płacić AmEx :/ Kebab, drogeria itp. i tak często nie chodzę spać do Hiltona, żeby się to opłacało.

Napisany przez boyscout
Nie rozumiem, dlaczego tak bardzo chcesz kartę AmEx. Ja także zwróciłem swoją złotą, ponieważ praktycznie w ogóle z niej nie korzystałem, a roczna opłata była niepotrzebna. Visa lub Mastercard są tu bardziej praktyczne, ponieważ mają większą liczbę punktów akceptacyjnych. Pozdrowienia

Napisany przez Fortris
No cóż, chodzi tylko o to, żeby ją mieć ^^ wielu nadal uważa, że taka karta jest czymś wyjątkowym, a poza tym mojemu tacie też się podobała, więc chciałem też taką mieć. Poza tym, w Luksemburgu w tym 3-gwiazdkowym hotelu, w którym czasem bywam, wszyscy płacą AmEx, więc czuję się taki mały z moją tanią wizą za 500 € Prestiż, dlaczego jeździć Trabantem, skoro można mieć Audi?

Napisany przez boyscout
Fortris pisze: Prestiż to prestiż , dlaczego jeździć Trabantem, skoro można mieć Audi?
Jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na Audi, musi jeździć czymś mniejszym. Po prostu pracuj ciężko, zarabiaj dużo pieniędzy, a w niezbyt odległej przyszłości możesz nawet postawić kartę Platinum na stole. Uważam, że jest to cel, na który można pracować.

Napisany przez 2Bolitho
Każdy musi sam wiedzieć, co jest dla niego ważne i ile jest gotowy zrobić dla tego. Jeśli dobrze się czujesz płacąc określoną kartą kredytową, dlaczego nie. Tak samo jak dobrze czujesz się w dobrym ubraniu. Ważne jest jednak, aby takie rzeczy nie zastępowały pewności siebie.No cóż, hotele preferują gotówkę (ze względu na opłaty). I czy dama na recepcji będzie pod wrażeniem, gdy zapłacę określoną kartą kredytową, wątpię. Bo na pewno zna ludzi, którzy mają znacznie więcej pod poduszką, a mniej na zewnątrz pokazują. Czy ta karta naprawdę jest celem? Nie sądzę. Celem jest dobre uczucie reprezentowania czegoś lub bycia podziwianym lub lubianym przez innych. Ale niekoniecznie potrzebna jest do tego taka karta. Rzeczywisty cel można osiągnąć także inaczej. Ale jak już wspomniałem, każdy ma swoje preferencje. Dla jednego to właściwa droga, dla drugiego niekoniecznie. Trzeba tylko wiedzieć, że za takim pragnieniem zazwyczaj kryje się coś innego. I można to zawsze osiągnąć również w inny sposób.

Napisany przez 2Escorpio
O rany... dajcie mu spokój! Kiedyś, w wieku 18/19/20/21 lat, również nie byłam inna... kiedyś odkładałam 250 euro rocznie z mojej pensji szkoleniowej, żeby kupić od znajomego kartę partnerską Platynową Amex... bo takie było modne płacenie nią. Obecnie 250 euro rocznie nie zrobiłoby mi różnicy, ale mam teraz zwykłą kartę Visa bez opłaty rocznej... bo teraz nie obchodzi mnie wygląd karty... ważne, żeby mieć pieniądze i móc płacić za rzeczy. Każdy był kiedyś młody i chciał trochę poimprezować... każdy się starzeje i większość zdaje sobie sprawę, co w życiu naprawdę jest ważne, a co nie... wydaje się, że po jego opowieściach ma nadal naście lat. Więc wszystko w granicach normy. Flotris: Tak, może być, że dla niektórych osób pewne karty mają znaczenie... ale większość ludzi nie przejmuje się tym... A nawet jeśli sprzedawca zobaczy O, Amex Gold/Platin to i tak ją przeciągnie i godzinę później zapomni. Boli: Nie, hotele zazwyczaj wolą karty kredytowe niż gotówkę... muszą za nie płacić prowizję, ale woleli to niż rejestrować wszystkie zabezpieczenia pieniężne w gotówce.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata