Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co oznacza pojęcie ubezpieczenia bezpośredniego?

Napisany przez ADMCI4
Halo ludzie, W moich poszukiwaniach dodatkowej emerytury natknąłem się na pojęcie ubezpieczenia kapitałowego. Zrozumiałem, że jest to rodzaj oszczędności emerytalnych, które w jakiś sposób muszą być związane z pracodawcą. Znam też fundusz emerytalny przez mojego ojca. Niestety, w mojej firmie to nie jest oferowane. Czy jednak ubezpieczenie kapitałowe to zawsze dostępna opcja, którą pracodawca musi zawsze ustanowić? Czy też podobnie jak w przypadku funduszu emerytalnego, jest to dobrowolne świadczenie ze strony pracodawcy? Na razie chodzi mi jednak o zrozumienie, czym dokładnie jest to. Pozdrowienia, Filippo

Napisany przez Reibold
Cześć Fillipo! Ubezpieczenie bezpośrednie to jedna z 5 ścieżek emerytalnych w ramach świadczeń pracowniczych. Jest to umowa ubezpieczenia na życie, którą zawiera pracodawca, z której jednak pracownik otrzymuje emeryturę w przyszłości. Płatnikiem składek mogą być obie strony. Często pracodawca płaci część składek, a pracownik odprowadza część jako odroczenie wynagrodzenia. Wkład własny pracownika jest potem przekazywany bezpośrednio z wynagrodzenia brutto, więc jest zwolniony z podatków i opłat. W zamian za to emerytura będzie opodatkowana i objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, a środki będą dostępne od 60 lat. To bardzo podobne do kasy emerytalnej. Indywidualna umowa jest jednak nieco łatwiejsza do przeniesienia do innego pracodawcy i nie trzeba od razu zaangażować kilku pracowników. Nie możesz zmusić swojego pracodawcy do zaoferowania konkretnej polisy ubezpieczeniowej bezpośredniej. Musi on jednak przeprowadzić dla ciebie rodzaj przesunięcia wynagrodzenia, ale to on decyduje o sposobie i dostawcy. Jeśli w twoim miejscu pracy nie ma jeszcze oferty przesunięcia wynagrodzenia, możesz domagać się, aby taka oferta została wprowadzona! W takim przypadku ubezpieczenie bezpośrednie byłoby praktycznym rozwiązaniem dla obu stron. Z wyrazami szacunku Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy Neuburg an der Donau

Napisany przez EasyD
Wielu pracodawców, zwłaszcza mniejsze przedsiębiorstwa, moim doświadczeniem jest to, że mają stosunkowo niewielką wiedzę na ten temat i dlatego nie oferują go. Oprócz faktu, że musi być to oferowane, pracodawca ma również wyraźne korzyści finansowe z przekształcenia wynagrodzenia. Jeśli ekspert ma szansę przedstawić pracodawcy tę kwestię, jest niewiele argumentów przeciwko...

Napisany przez froschi
EasyD pisze: , również w przypadku przekształcenia wynagrodzenia, pracodawca ma klarowne korzyści finansowe. Jeśli specjalista ma szansę przedstawić pracodawcy tę sytuację, to nie ma zbyt wielu argumentów przeciwko...
Cześć, jakie są te korzyści finansowe? Czy mógłbyś to bliżej wyjaśnić? Dzięki!

Napisany przez EasyD
Chętnie. Ze względu na fakt, że składki są odprowadzane od wynagrodzenia brutto, obniżają one składki na ubezpieczenia społeczne. Nie tylko dla pracownika, ale także dla pracodawcy. Jeśli już nawet niewielka liczba pracowników zdecyduje się na to rozwiązanie, to szybko mogą pojawić się interesujące sumy. Kolejnym ważnym punktem jest to, że każde przedsiębiorstwo ma obowiązek oferować tę formę zatrudnienia swoim pracownikom. W przeszłości zdarzały się już sprawy sądowe z udziałem zwolnionych pracowników, w których pracodawcy musieli zapłacić znaczne kwoty, ponieważ pozbawili oni ludzi jasnych korzyści związanych z planowaniem emerytalnym. Każdy pracodawca oferujący ubezpieczenie na życie pracownicze nie musi się obawiać, że kiedykolwiek zostanie z tego powodu pozwany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata