Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kiedy bank może zażądać poręczyciela?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, chciałbym wziąć pożyczkę w wysokości około 6000 euro, aby móc zrobić kilka zakupów. Mogę spłacać 100 euro miesięcznie i nadal mieć wystarczająco środków do życia. Jednak od kolegi usłyszałem, że bank może również wymagać udzielenia poręczenia dla kredytu. Na razie nie przychodzi mi do głowy nikt kto zgodziłby się bez zastanowienia udzielić poręczenia w wysokości 6000 euro. To nie lada spraw. Czy bank zawsze może żądać poręczenia, czy w razie potrzeby mogę zaproponować mu inne zabezpieczenie? Pozd., Arturo

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, mamy przecież swobodę umów. Jeśli bank chce poręczyciela, nie musisz przecież podpisywać. Z drugiej strony, oczywiście nie musi Ci też udzielić kredytu, jeśli koniecznie chce mieć poręczyciela. W mojej opinii, posiadanie poręczyciela przy kredycie 6 000 EUR jest nieco przesadzone. Jutro na pewno znów będą aktywni pracownicy banku, którzy lepiej nas poinformują.

Napisany przez 2Escorpio
Hej, bank zawsze może poprosić o poręczenie nawet przy kwocie 1000 euro. Poręczyciel nie jest wymagany po to, aby was zirytować... to jest zabezpieczenie dla banku (oczywiste), jednak bank udzieli wam kredytu pomimo tego, że wasze dochody i/lub zdolność kredytowa na tę kwotę są niewystarczające. Kiedy bank wymaga poręczyciela zależy od banku do banku i jest obliczane na podstawie waszej zdolności kredytowej, dochodów/wydatków i kwoty kredytu na podstawie ustalonych wewnętrznych list, które różnią się w każdym banku. Oczywiście możecie również negocjować z bankiem i dostarczyć coś innego niż poręczyciel... jeśli na przykład posiadacie nieruchomość i chcecie ją zaoferować jako zabezpieczenie... bank nie powie nie, o ile jest to zgodne proporcjonalnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata