Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa: W jakiej walucie płacić za granicą?

Napisany przez Loop
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące płatności kartą kredytową: Podczas płacenia kartą kredytową za granicą zawsze można wybrać, czy chce się płacić w walucie obowiązującej w danym kraju, czy w swojej własnej krajowej walucie. Aktualnie jestem w Chinach i chciałbym dowiedzieć się, co ostatecznie jest bardziej opłacalne. Prawdopodobnie ma to związek z kursem wymiany, jednak dla mnie to nie ma sensu, gdyż sam kurs wymiany nie przynosi mi oszczędności. Będę wdzięczny za każde pomocne wyjaśnienie. Z poważaniem Loop

Napisany przez 2Escorpio
Hej, to wcale nie działa zawsze, tylko w rzadkich przypadkach, gdy bank sprzedawcy (który rozlicza kartę) to oferuje. W 99,9% przypadków lepiej płacić w walucie kraju... przeliczenie na walutę twojej karty kredytowej (czyli prawdopodobnie euro) zostanie dokonane według aktualnego kursu dnia plus 1 - 2,5% (w zależności od karty). Jeśli płacisz bezpośrednio w walucie karty... bank sprzedawcy przelicza to według własnych kursów, które są korzystne dla banku. Wniosek: Płacenie w swojej walucie przynosi zysk tylko dla banku sprzedawcy... dla nikogo innego... tylko w bardzo nielicznych wyjątkach (gdy kurs jest bardzo zmienny), może się zdarzyć, że bank sprzedawcy ma jeszcze wycenę z poprzedniego dnia, która dla niego jest gorsza i traci na tym. Ale zazwyczaj zdarza się to bardzo, bardzo rzadko. esco Ps.: W styczniu w Nowym Jorku przypadkowo to zaznaczyłem, bo myślałem, że to tylko informacja o wartości euro (po prostu nie myślałem dalej). Z kwotą 178 USD straciłem w ten sposób 2,47 euro (przeliczone według aktualnego kursu plus 1,5% opłaty za walutę obcą). To się sumuje w dłuższej perspektywie i przy większych wydatkach całkiem znacznie!

Napisany przez Loop
Dziękuję Escorpio! Rozumiem, że bank może praktycznie wybrać dla swojej korzyści moment, w którym kurs wymiany będzie dla niego korzystny i dopiero wówczas dokona wymiany na walutę krajową, przez co w większości przypadków stracę pieniądze ze względu na wówczas gorszy kurs (o ile znajduje się w określonym okresie czasu, przypuszczam). W porządku, będę zatem zawsze płacić w walucie krajowej, co oznacza, że dokonam wymiany po kursie obowiązującym w danym momencie - prawda? Dziękuję za pomoc Loop

Napisany przez 2Escorpio
"Fast... bank handlowa nie musi przestrzegać kursu dziennego i może rozliczać tak, jak chce. Oznacza to, że ustala swój własny kurs, odnosząc się do kursu dziennego... ten jednak dla klienta, z kilkoma wyjątkami, jest gorszy niż kurs giełdowy, do którego przy przeliczaniu walut muszą się dostosować karty Visa/Mastercard, w przeciwieństwie do banku handlowego.

Kurs, który bank handlowy stosuje przy transakcji... widzisz na paragonie, który podpisujesz przy płatności i akceptujesz swoim podpisem płatność plus kurs wymiany banku handlowego.

Na przykład:
27 stycznia 2011 aktualny kurs wymiany [url]euro[/url]/[url]USD[/url] wynosił:
1 [url]euro[/url] = 1,37471 [url]USD[/url]... oznacza to, że za 1 [url]euro[/url] otrzymujesz 1,37 [url]USD[/url].

Bank handlowy sprawdza dzisiejszy kurs i mówi... Okay, klient może płacić bezpośrednio w [url]euro[/url]... ale otrzyma tylko 1,20 [url]USD[/url] za 1 [url]euro[/url]... reszta trafia do kieszeni banku handlowego za ten wspaniały usług, którego oferuje swoim klientom. Oznacza to, że dla każdego [url]euro[/url] wydane w przeliczeniu tracisz 0,17 [url]USD[/url].

Teraz zobaczmy paragon, gdzie mi się to przytrafiło.

Był 8 stycznia 2011 w Nowym Jorku... kurs dzienny wynosił 1 [url]USD[/url] = 0,7747 [url]euro[/url]... czyli za 1 [url]USD[/url] trzeba było zapłacić 0,77 [url]euro[/url]. Kurs wymiany banku handlowego 8 stycznia 2011 to 1 [url]USD[/url] = 0,7964 [url]euro[/url]... czyli musiałem dać 0,80 [url]euro[/url], aby otrzymać 1 [url]USD[/url]... to o 3 centy więcej za [url]USD[/url]!

Przy 10 [url]USD[/url] to 30 centów... przy 100 [url]USD[/url] 3 [url]euro[/url], i tak dalej.

Podsumowanie: Zapłaciłem 44,85 [url]USD[/url]... według banku handlowego to odpowiadało 35,71 [url]euro[/url] (tyle zostało obciążone na karcie kredytowej)... gdybym zapłacił w [url]USD[/url] i nie skorzystał z usługi banku handlowego, zostałoby obciążone 34,75 [url]euro[/url]. Oznacza to, że bank handlowy zarobił na mnie (w tej transakcji) 0,96 [url]euro[/url].

Oczywiście trzeba jeszcze odliczyć procenty za korzystanie z obcej [url]waluty[/url]... u mnie to 1,5%, czyli przy 34,75 [url]euro[/url] - 0,52 [url]euro[/url]. Teraz te 0,52 [url]euro[/url] (opłata za korzystanie z obcej [url]waluty[/url]) muszę odjąć od tych 0,96 [url]euro[/url] (zysk banku handlowego)... daje to 0,44 [url]euro[/url]... które przegrałem... bo zostałem rozliczony w [url]euro[/url]... przy kwocie około 35 [url]euro[/url]... przy 350 [url]euro[/url] było by to już 4,40 [url]euro[/url] straty dla mnie... i tak dalej.

W tym przypadku kurs banku handlowego był jeszcze dość korzystny i dzięki temu nie miałem zbyt wielu dodatkowych kosztów... mogło być jednak gorzej.

Mam nadzieję, że rozumiesz mój bałagan *g*
esco"

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata