- czw sty 27, 2011 2:31 pm
"Fast... bank handlowa nie musi przestrzegać kursu dziennego i może rozliczać tak, jak chce. Oznacza to, że ustala swój własny kurs, odnosząc się do kursu dziennego... ten jednak dla klienta, z kilkoma wyjątkami, jest gorszy niż kurs giełdowy, do którego przy przeliczaniu walut muszą się dostosować karty Visa/Mastercard, w przeciwieństwie do banku handlowego.
Kurs, który bank handlowy stosuje przy transakcji... widzisz na paragonie, który podpisujesz przy płatności i akceptujesz swoim podpisem płatność plus kurs wymiany banku handlowego.
Na przykład:
27 stycznia 2011 aktualny kurs wymiany [url]euro[/url]/[url]USD[/url] wynosił:
1 [url]euro[/url] = 1,37471 [url]USD[/url]... oznacza to, że za 1 [url]euro[/url] otrzymujesz 1,37 [url]USD[/url].
Bank handlowy sprawdza dzisiejszy kurs i mówi... Okay, klient może płacić bezpośrednio w [url]euro[/url]... ale otrzyma tylko 1,20 [url]USD[/url] za 1 [url]euro[/url]... reszta trafia do kieszeni banku handlowego za ten wspaniały usług, którego oferuje swoim klientom. Oznacza to, że dla każdego [url]euro[/url] wydane w przeliczeniu tracisz 0,17 [url]USD[/url].
Teraz zobaczmy paragon, gdzie mi się to przytrafiło.
Był 8 stycznia 2011 w Nowym Jorku... kurs dzienny wynosił 1 [url]USD[/url] = 0,7747 [url]euro[/url]... czyli za 1 [url]USD[/url] trzeba było zapłacić 0,77 [url]euro[/url]. Kurs wymiany banku handlowego 8 stycznia 2011 to 1 [url]USD[/url] = 0,7964 [url]euro[/url]... czyli musiałem dać 0,80 [url]euro[/url], aby otrzymać 1 [url]USD[/url]... to o 3 centy więcej za [url]USD[/url]!
Przy 10 [url]USD[/url] to 30 centów... przy 100 [url]USD[/url] 3 [url]euro[/url], i tak dalej.
Podsumowanie: Zapłaciłem 44,85 [url]USD[/url]... według banku handlowego to odpowiadało 35,71 [url]euro[/url] (tyle zostało obciążone na karcie kredytowej)... gdybym zapłacił w [url]USD[/url] i nie skorzystał z usługi banku handlowego, zostałoby obciążone 34,75 [url]euro[/url]. Oznacza to, że bank handlowy zarobił na mnie (w tej transakcji) 0,96 [url]euro[/url].
Oczywiście trzeba jeszcze odliczyć procenty za korzystanie z obcej [url]waluty[/url]... u mnie to 1,5%, czyli przy 34,75 [url]euro[/url] - 0,52 [url]euro[/url]. Teraz te 0,52 [url]euro[/url] (opłata za korzystanie z obcej [url]waluty[/url]) muszę odjąć od tych 0,96 [url]euro[/url] (zysk banku handlowego)... daje to 0,44 [url]euro[/url]... które przegrałem... bo zostałem rozliczony w [url]euro[/url]... przy kwocie około 35 [url]euro[/url]... przy 350 [url]euro[/url] było by to już 4,40 [url]euro[/url] straty dla mnie... i tak dalej.
W tym przypadku kurs banku handlowego był jeszcze dość korzystny i dzięki temu nie miałem zbyt wielu dodatkowych kosztów... mogło być jednak gorzej.
Mam nadzieję, że rozumiesz mój bałagan *g*
esco"