Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Wyłączenie sieci komunikacyjnych w Egipcie!

Napisany przez 2Escorpio
Cześć, chciałbym poznać Waszą opinię na temat wyłączenia sieci komórkowych oraz całego Internetu w Egipcie. Jestem głęboko zasmucony, że coś takiego jest możliwe w dzisiejszych czasach! Mam znajomych w Egipcie, którzy tam pracują... nie mogę się z nimi skontaktować. Ponieważ koszty rozmów telefonicznych są tam bardzo niskie, praktycznie nikt nie korzysta z telefonów stacjonarnych. W Egipcie działa również Vodafone i uważam, że taka sieć, która przez dziesięciolecia zarabiała pieniądze dzięki swoim klientom i stała się liderem na rynku telekomunikacyjnym... ma również zobowiązania wobec swoich klientów i nie powinna od razu usiąść, gdy ktoś na to zasysyła, tak jak psiak. esco

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, sądzę, że wiele rzeczy, zwłaszcza jeśli chodzi o komunikację, zaopatrzenie gospodarstwa domowego i mobilność, uważamy dzisiaj za oczywiste. Wszyscy powinniśmy być bardziej pokorni. Mam na myśli, że nie jest oczywiste komunikowanie się w czasie rzeczywistym z osobami, które są kilka tysięcy kilometrów dalej. Jeszcze niedawno nikt by nawet nie pomyślał o takim pomysle. Ostatecznie chodzi o władzę. Ten, kto ma środki, aby coś przeforsować, zrobi to w razie wątpliwości. Tylko moje dwie grosze.

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: No cóż, myślę, że dzisiaj wiele rzeczy uważamy za oczywiste, szczególnie jeśli chodzi o komunikację, zaopatrzenie gospodarstw domowych i mobilność. Powinniśmy wszyscy być bardziej pokorni. Mam na myśli, że nie jest to oczywiste, że komunikujemy się w czasie rzeczywistym z ludźmi, którzy są kilka tysięcy kilometrów ode mnie. Jeszcze niedawno nikt nawet by na taki pomysł nie wpadł. W rezultacie chodzi o władzę. Kto ma środki, by coś przeforsować, ten w razie wątpliwości tego dokona. Po prostu moje dwa grosze.
Myślę, że jeśli chodzi o wyłączenie sieci w Egipcie... nie ma to nic wspólnego z tym, że ludzie dzisiaj uważają coś za oczywiste, czego nie było 50 lat temu. To zupełnie inna sprawa... dzisiaj istnieje coś takiego i nie powinno zostać wyłączone, zwłaszcza podczas demonstracji dla demokracji, sprawiedliwości i przeciwko dyktaturze.

Napisany przez 2Bolitho
Mam inne zdanie. Mogę oczywiście usiąść i narzekać, że zostało to wyłączone. Tylko, to mi nie pomoże. Jeśli więc polegam na tej technologii, to wpadam w swoją strefę ofiary. Ostatecznie nie chodzi o to, co jest dobre czy złe. To są tylko szufladki, które ludzie dla siebie stworzyli. Chodzi o to, aby osiągnąć swój cel, nawet jeśli chodzi o telefonowanie za granicę. A ten, kto polega na telefonii komórkowej, moim zdaniem nie wykonał pracy domowej.

Napisany przez Gerald
A tak szczerze mówiąc, oni tam mają kompletnego świra. Przepraszam, ale jaki to ma sens? To tylko sprawia, że ludzie stają się jeszcze bardziej niespokojni i zaniepokojeni. Z drugiej strony... to samo mogłoby działać w Niemczech. Łatwo jest wyłączyć telefon komórkowy. Ale nawet stały telefon i internet. Większość z nich to nadal linie Telekomu. Wystarczy wyłączyć centrum danych i już jest ciemno. Po prostu jesteśmy uzależnieni od technologii.

Napisany przez 2Bolitho
Gerald pisze: Jesteśmy po prostu uzależnieni od technologii.
Tak? Czyż nie jesteśmy?

Napisany przez 2Escorpio
Ja? Jesteśmy? Ja, jesteśmy! Czy chcesz żyć bez prądu, wody, kolei, samochodu, samolotu itp.? Bo jeśli cofasz czas, musisz też wziąć pod uwagę te rzeczy.

Napisany przez 2Bolitho
Pytanie, czy chcę tego, idzie w złym kierunku. Jedno jest jednak pewne, nasz standard życia nie będzie mógł przetrwać w obecnym kształcie. Zwłaszcza że coraz więcej osób chce i domaga się tych samych warunków. Tylko nowe, oszczędzające zasoby technologie mogą przynieść ulgę. Ale teraz to już jednak zabiera nas daleko od tematu. I bez prądu i wody nie musiałbym już żyć. Ale nawet to oczywiście nie stanowi gwarancji. Mam na myśli, że wody gruntowej można zatrucić, a bez wiatru, słońca lub części zapasowych dla instalacji zostałbym w ciemności. Nie chciałem Cię atakować. Uważam jednak, że bardzo naiwne jest uważanie przez ludzi wielu rzeczy za oczywiste i przestanie nad nimi myśleć. Życzę Twoim znajomym, że sytuacja na dole się poprawi. Demokracja to wartość wyższa. A demokracja wymaga także myślącego narodu. Jakie rządy dostaje społeczeństwo ogłupione konsumpcją (nowoczesna forma chleba i igrzysk), możemy dobrze zobaczyć u nas. Gdybyśmy byli uzależnieni od technologii, byłoby to całkiem przygnębiające. Na pewno dałoby się żyć również bez niej. Ludzie musieliby się przestawić, oczywiście. Ale społeczeństwo znowu zbliżyłoby się do siebie. Wierzę, że społeczeństwo byłoby wtedy bardziej ludzkie, niż je czuję dzisiaj.

Napisany przez 2Escorpio
Szczerze mówiąc, nie rozumiem, o co Ci chodzi. Tylko dlatego, że na przykład 50 lat temu nie było jeszcze telefonów komórkowych, a ludzie być może zapomnieli, jak było bez nich... to zupełnie nie na temat, że mały obywatel walczy na ulicy o demokrację, a duże firmy, takie jak na przykład Vodafone, zdradzają obywateli! Oczywiście, ruch obywatelski dla demokracji może istnieć również bez telefonów komórkowych i internetu... ale jest to łatwiejsze z nimi... dlaczego firma mająca światowe bezpieczeństwo wyłącza swoje sieci, utrudniając obywatelom walkę o wolność i demokrację... skoro ta firma stała się tym, czym jest dopiero przez obywateli? Absolutnie nie ma znaczenia, czy ludzie zbyt bardzo ufają technologii czy nie... chodzi po prostu o to, że światowa firma, która powstała dzięki obywatelom, odwraca się przeciwko nim oraz przeciwko demokracji i prawom człowieka w kraju, w którym lgnie do reżimu. Jak można powiedzieć... przed 50 laty nie było sieci komórkowej? Dzisiaj jest ona po prostu i stanowi integralną część społeczeństwa. esco

Napisany przez 2Bolitho
Przepraszam, nie wyraziłem żadnych przeprosin. Widzisz jakie skutki ma koncepcja winy. Operator komórkowy może być winny, ale to nie oznacza, że Twoi znajomi nie mogą dzwonić. Zasadniczo chodzi o znalezienie rozwiązania, a nie o szukanie winnego. Oczywiście jest o wiele wygodniej i popularniej wskazywać winnego. Niestety, to nie prowadzi do rozwiązania problemu. W końcu Twoi znajomi chcą komunikować się, a nie mieć rację. Możesz być zawsze w swoim przekonaniu i wartościach. I co dalej?

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Nie udzieliłem przeprosin. Widzisz, co powoduje koncepcja winy. Operator telefonii komórkowej może mieć winę, ale Twoi znajomi nadal nie mogą dzwonić. W związku z tym chodzi właściwie nie o winę, lecz o rozwiązania. Oczywiście znacznie wygodniej i popularniej jest wskazać winnego. Niestety jest to mało skuteczne. W końcu Twoi znajomi chcą komunikować się, a nie mieć rację. I tak, z twojej argumentacji i twoich wartości możesz mieć rację. I cóż teraz?
Ale wiesz przecież, że sieci zostały ponownie włączone tylko dlatego, że prasa, społeczeństwo, organizacje praw człowieka, media społecznościowe wywierały tak wielką presję, iż instytucje państwowe innych krajów naciskały na Mubaraka, aby sieci zostały ponownie włączone, i stało się tak zgodnie z tym?! Dlatego ujawnienie winnego w przypadku wyłączenia sieci było w tym przypadku pełnym sukcesem.

Napisany przez 2Bolitho
To się nie wyklucza. W tej sytuacji nie pomogło. W reakcji na sytuację doszło do zorganizowanych działań protestacyjnych, których rezultatem było włączenie sieci. Rozwiązanie w tym przypadku leżało w proteście. I dobrze, że tak jest. Kultura protestu jest bardzo ważna. Myślę, że nie dojdziemy do porozumienia. Każdy ma swoje własne podejście (niekoniecznie prawdy). Ja postanowiłem być odpowiedzialny za siebie i swoje decyzje. Oznacza to, że zawsze mam wybór, a moje obecne życie jest rezultatem decyzji, które podjąłem w przeszłości. Jestem więc w marginesie społeczeństwa. To dla mnie jasne. Zwłaszcza rano na peronie zauważam, jak ludzie narzekają na opóźnienia. Gdybym powiedział, że wybierając pociąg, świadomie akceptuję możliwe opóźnienie, być może zostałbym dziwnie potraktowany. Jednak moje podejście generuje znacznie większe poczucie komfortu i energii do działania niż gdybym zawsze postrzegał siebie jako ofiarę okoliczności.

Napisany przez Sparschwein
Cześć w miłym gronie, przypadkiem mieszkam tutaj w Kairze i mogę powiedzieć, że tydzień bez internetu był naprawdę ekstremalnie nudny, a sieć komórkowa została wyłączona tylko na jeden dzień. Jednakże Vodafone nie miał na to wpływu, wszystko pochodziło od władz państwowych, a Vodafone zostało zmuszone do wysyłania propagandowych wiadomości SMS. No cóż, jak widać, wszystko to nie przyniosło rezultatu. W Iranie także zaczynają się protesty i postępuje się tam podobnie, jak przeczytałem.

Napisany przez hannesschulte
To naprawdę szokujące, że internet, telefony komórkowe itp. po prostu są wyłączane... Ale reżimy nie odniosą sukcesu, ponieważ ludzie w tych krajach mają już dość i chcą cieszyć się większą swobodą... Reżimy nie powinny się dziwić, że w całym świecie arabskim dochodzi do takich protestów. W erze internetu itp. reżimy ucisku nie mają już szans. Wielkie uznanie dla ludności Egiptu, Tunezji, Iranu itp., którzy ryzykują życie dla wolności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata