- ndz sty 30, 2011 10:20 pm
Cześć wszystkim,
Chciałbym wiedzieć, czy banki rozmawiają ze sobą. Mam na myśli, czy jeśli ktoś ma problem z jednym bankiem, czy inne banki o tym wiedzą? Chodzi mi konkretnie o:
Byłem klientem Commerzbank... zawsze wszystko było w porządku... nigdy nie przekroczyłem debetu ani nie wykorzystałem go w całości, karty kredytowe były świetne... wszystko szło bardzo dobrze. Miałem debet w wysokości 5000 euro, a w danym momencie na koncie było zadłużenie w wysokości 1500 euro... potem nadeszło zaskoczenie... zostałem zwolniony z pracy z powodu redukcji etatów... to był cios (przepracowałem tam ponad 8 lat), a kilka dni później dostałem pismo od banku, że muszą niestety zakończyć umowę debetową i zablokować karty kredytowe! Do dziś nie wiem, skąd bank mógł się o tym tak szybko dowiedzieć, i że zareagował tak surowo, był dla mnie kolejnym ciosem. Bardzo się zdenerwowałem i próbowałem znaleźć rozwiązanie z bankiem... to ich kompletnie nie interesowało... chcieli swoje 1500 euro plus odsetki. Bardzo wściekły, zrównałem saldo na koncie i zrezygnowałem we wszystkim.
Przeszedłem do Hypovereinsbank... ok, że jako bezrobotny nic nie otrzymałem, to zrozumiałe... ale szybko dostałem nową pracę, więc znów było wszystko ok.
Ale tutaj zaczynają się problemy... dostałem debet dopiero po roku i kartę kredytową dopiero po 1,5 roku!! Powód podobno... BIK... a raczej negatywna ocena banku!!! Moje Biuro Informacji Kredytowej jest absolutnie czyste... nie mam żadnych kredytów... ani jakichkolwiek negatywnych wpisów... NIC... nawet osobiście byłem w BIK aby zobaczyć wszystko i potwierdzono mi, że nie ma nic, co mogłoby uzasadnić odrzucenie wniosku. Czyli... decyduje bank... ale na podstawie jakich informacji? Nie miałem też nigdy problemów z bankami, poza właśnie tą sprawą z Commerzbank...
Czy banki rozmawiają ze sobą? Jak to sprawdzić? Co z tym zrobić? Próbowałem również skorzystać z promocji zero procent w Media Markt... i trudno uwierzyć... ale zostałem odrzucony... coś tutaj nie gra... czy ktoś ma podobne doświadczenia? Jestem naprawdę zdezorientowany...
Pozdrowienia,
Plasma...