Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy muszę płacić składki na ubezpieczenie społeczne od ubezpieczenia na życie?

Napisany przez ADMCI4
Przed dwunastoma laty wykupiłem polisę na życie, którą otrzymam za jedenastu lat. Wtedy będę miał 58 lat i oczywiście nadal pracuję. W tym sensie nie jest to zabezpieczenie emerytalne, ale chcę spłacić nimi znaczną część kredytu hipotecznego, co także można uznać za rodzaj zabezpieczenia emerytalnego. Ponieważ w wieku 58 lat nadal płacę podatki i składki na ubezpieczenie społeczne, chciałbym wiedzieć, czy zostaną one pobrane od wypłaty mojej polisy na życie. Choć prawie jestem pewny, że nie będę musiał płacić podatku od tej umowy, jednak jak jest z ubezpieczeniem społecznym? Czy po dwunastu latach też jest się od tego zwolnionym? Fidelio

Re: Czy muszę płacić składki na ubezpieczenie społeczne od ubezpieczenia na życie?

Napisany przez EasyD
W takim razie mam dla Państwa pozytywną wiadomość, że nie trzeba płacić podatku ani składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu tego kontraktu. Wymagania są następujące: - obsługiwany prywatnie (czyli nie na bieżąco jako emerytura pracownicza) - zawarty przed 2005 rokiem - Kontrakt istnieje co najmniej 12 lat

Napisany przez juergen388
Cześć, jeśli dobrowolnie ubezpieczyłeś się w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, musisz płacić składki proporcjonalne.

Napisany przez asserin
Chciałbym zadać następne pytanie:

W 2015 roku otrzymuję wypłatę bezpośredniego ubezpieczenia, które zostało zawarte w 1984 roku. Od 1984 roku jestem ubezpieczony prywatnie i nie podlegam ubezpieczeniu społecznemu, ponieważ jestem dominującym udziałowcem zarządzającym w firmie GmbH.

O ile mi wiadomo, po wypłacie składek na ubezpieczenie zdrowotne nie ma obowiązku, jeśli po czasie wypłaty udziałów w GmbH utrzymuję przynajmniej 1 rok. Takie oświadczenie pochodzi z 2001 roku.

Pytanie:
1. Czy to nadal obowiązuje?
2. Czy rok to 12 miesięcy czy rok kalendarzowy?

Ta regulacja wydaje się być mało znana i do tej pory nie spotkałem nikogo, kto mógłby mi powiedzieć, czy istnieje taka regulacja, i gdzie można ją znaleźć.

Pozdrawiam Forum

Napisany przez Naseweis

hallo, jeśli dobrowolnie jesteś w ubezpieczeniu zdrowotnym, musisz płacić składki proporcjonalnie.

Co za nonsens!

EasyD już podał właściwą odpowiedź.

Napisany przez Naseweis
[cytat = asserin">
Chciałbym od razu zadać pytanie:

Otrzymam wypłatę ubezpieczenia bezpośredniego w 2015 roku, które zostało zawarte w 1984 roku. Od 1984 roku jestem ubezpieczony prywatnie i nie jestem objęty ubezpieczeniem społecznym, ponieważ jestem dominującym dyrektorem zarządzającym w spółce GmbH.
[/cytat]
Cześć,

Składki zdrowotne są płatne tylko dla osób ubezpieczonych w GKV.

Dla osób ubezpieczonych w PKV składka zależy tylko od wieku, a nie od dochodu.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez asserin
To oznacza, że jeśli ktoś jest ubezpieczony prywatnie, zasadniczo nie musi płacić składek na ubezpieczenie na życie?!

Po moich badaniach istnieje różnica pomiędzy tym, czy ktoś jest zwolniony z obowiązku ubezpieczenia społecznego i tym samym z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, czy też dobrowolnie wybrał ubezpieczenie prywatne, ponieważ przekracza limit składki.

Napisany przez Naseweis
Cześć,

W międzyczasie mamy w Niemczech obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.

Dobrowolne ubezpieczenie w PKV - to nie istnieje.

Z obowiązku ubezpieczenia społecznego są zwolnieni na przykład urzędnicy i osoby samozatrudnione.

Nawet pracownicy podlegający obowiązkowi ubezpieczenia społecznego,
nie muszą płacić składek na ubezpieczenie zdrowotne przy wypłacie z BAV, jeśli są w PKV.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez asserin

Cześć, W międzyczasie mamy w Niemczech obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne. Dobrowolne ubezpieczenie w systemie prywatnym nie istnieje.

Miałem na myśli, że nie trzeba być w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym!

Z obowiązku ubezpieczeń społecznych są zwolnieni np. urzędnicy i osoby samozatrudnione.

Cytat od Naseweis

Nawet pracownicy objęci obowiązkiem ubezpieczeń społecznych nie muszą płacić składek na ubezpieczenie zdrowotne przy wypłacie z systemu emerytalno-rentowego, jeśli są w systemie prywatnym.

A teraz pytanie zadane powyżej: gdzie to można znaleźć?

Pozdrawiam forum

Napisany przez Naseweis
@ asserin

Kontrpytanie: Które dochody są brane pod uwagę przy obliczaniu miesięcznych składek w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym?

Znajdziesz odpowiedź na to pytanie albo w warunkach ubezpieczenia PKV, albo uzyskasz ją u swojego ubezpieczyciela PKV.

Dodatkowa wskazówka: na składki Twojego dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego nie są pobierane składki ubezpieczenia społecznego (ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenie dla bezrobotnych i ubezpieczenie zdrowotne/GKV).
Jednak jako osoba prywatnie ubezpieczona, nigdy nie miałaś tego przywileju i do tej pory musiałaś płacić pełne składki do PKV.

Pozdrowienia N.

Napisany przez pmk
Nie wiem, czy ta konstelacja dotyczy ciebie. Jednakże jeśli mówisz o spłacie kredytu hipotecznego, istnieją tutaj konstrukcje podatkowo szkodliwe związane z zastawieniem polisy i jednoczesnym wynajmem nieruchomości jako inwestycji kapitałowej. W tym przypadku zdecydowanie powinieneś skonsultować się z doradcą podatkowym.

Napisany przez Gerd
Inna rzecz mnie zastanawia. Czy jesteś głównym wspólnikiem spółki, czyli nie jesteś zatrudniony w firmie GmbH? W takim razie nie możesz w ogóle prowadzić ubezpieczenia emerytalnego. Mogą to robić jedynie zatrudnieni. W tej sytuacji mogą pojawić się problemy z urzędem skarbowym.

Napisany przez soulmate81
Cześć wszystkim!!!

Napisany przez soulmate81

Natomiast pojawia się jeszcze jedna sprawa. Jesteś dominującym udziałowcem, więc nie jesteś zatrudniony w GmbH? Nie możesz w ogóle prowadzić ubezpieczenia bezpośredniego. Mogą to robić tylko pracownicy. Tutaj mogą pojawić się problemy z urzędem skarbowym.

Dominujący udziałowiec podlega przepisom o świadczeniach emerytalnych w firmie, ale może korzystać z każdej formy dodatkowego funduszu emerytalnego. W przypadku ubezpieczenia bezpośredniego należy jednak uważać, czy w połączeniu z innymi formami funduszu emerytalnego nie będzie nadmiernej ochrony społecznej i księgowy powinien sprawdzić adekwatność.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata