Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy zlikwidować konto oszczędnościowe budowlane tak czy nie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Powodem mojego pytania jest telefon od mojego nowego doradcy bankowego. Poinformował mnie, że wkrótce wypełni się moj bausparer i co można z nim zrobić. Po tym telefonie przejrzałem swoje dokumenty i stwierdziłem, że mój bausparer działa teraz przez 7 lat. Jest to bausparer na kwotę ponad 20 000 euro, którego założyłem w 2004 roku. Wpłacam 80 euro miesięcznie. Wszystko to zostało wtedy zorganizowane głównie przez mojego ojca, mnie to nie interesowało, i przyznam szczerze, że do dzisiaj tak jest. Mój doradca bankowy zaproponował mi założenie nowego bausparera z dodatkiem riestera itd... W moim przypadku jednak to się nie liczy, ponieważ już miałem inną drogę w planach. Po rozmowie z doradcą bankowym zakładałem, że mogę wypłacić środki z bausparera i będę miał 20 000 euro. Mam nadal kredyt w wysokości około 10 000 euro. Chciałem go spłacić z bausparera i resztę odłożyć (na konto oszczędnościowe itp.), ponieważ planuję w niedalekiej przyszłości zamieszkać ze swoją dziewczyną i chciałbym mieć dodatkowe oszczędności, gdyby były potrzebne. Teraz moim problemem jest to, że zakładałem, że po 7 latach mam dostęp do 20 000 euro. Jednak doradca bankowy powiedział mi, że nie wpłaciłem jeszcze 40% kwoty i dlatego nie osiągnąłem wymaganego progu, aby całość środków była gotowa do wypłaty. Więc mogę otrzymać około 15 000 euro (według przybliżonych obliczeń). Moje pytanie teraz brzmi, co byłoby najbardziej sensowne? Przede wszystkim chodzi o spłatę kredytu, aby zniwelować miesięczne raty w wysokości 400 euro. Oraz planowanie wspólnego zamieszkania z moją dziewczyną. Mój ojciec doradził mi, aby po prostu kontynuować bausparera, aż będę miał dostęp do pełnych 20 000 euro, a potem spłacić kredyt. Jednak uważam, że to nieopłacalne, ponieważ jeśli bausparer się wypełni, kredyt nadal będzie biegł tylko pół roku... Jestem wdzięczny za każdą poradę Pozdrowienia

Napisany przez Ferlin83
Chciałbym zrezygnować z Bspv i spłacić w ten sposób długi! Btw jak mogą tam być 20000€? 80*12=960€ 960*7=6720€ Może w Niemczech jest to inaczej, przecież jestem z Austrii! Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Witaj Mark85, jaki dostawca, jaka taryfa, a także jakie oprocentowanie kapitału zostały uzgodnione? Niektóre kasy oszczędnościowe obecnie próbują pozbyć się swoich starych taryf o wysokim oprocentowaniu (oprocentowanie kapitału >= 4%). Najlepiej jest im przetasować środki do nowej taryfy z niższym oprocentowaniem, wtedy pieniądze zostają w instytucji. Wiem, że w związku z LBS i BHW można znaleźć wiele informacji w internecie, a także tutaj, na forum! Jeśli na Twój bausparowany produkt wpłynęły lub wpłyną wsparcia pracodawcy (VL) lub pracownicze (ASZ), pozostaw go takim, jaki jest. W przypadku starych umów po 7 latach możesz dowolnie dysponować środkami, ale w przypadku nowych (zawarte od 2008 r.) już nie, wtedy musisz zawsze udowadniać ich przeznaczenie na cele mieszkaniowe. Czy musisz spłacić swoje pożyczki, czy co jest bardziej opłacalne, musisz sam zdecydować. To zależy od oprocentowania. Ale dla uniknięcia nieporozumień, otrzymasz swój kapitał (przyjęty kapitał: wspomniane 60%) + różnicę do 20 000 jako pożyczkę (oczywiście z jakimś oprocentowaniem + ew. opłatą manipulacyjną (zazwyczaj 1% sumy pożyczki)), czyli 12 000 E + 8 000 E pożyczki po X% oprocentowania + 80 E koszty. Jeśli spłacisz swoją pożyczkę tylko za pomocą kapitału, wtedy zostanie Ci 2000 E, przynajmniej według mnie, podawana przez Ciebie kwota kapitału w założeniu wydaje się zbyt wysoka. Ja mam około 8000 E (z Najlepszym oprocentowaniem, VL & ASZ). (Aktualnie oprocentowanie rachunków oszczędnościowych wynosi maksymalnie około 2,1% gwarantowane na 12 miesięcy, lub 2,2% bez gwarancji + opłata ryczałtowa 30 E). Proponowane przez doradcę przesunięcie do produktu Riester moim zdaniem jest bezczelnością. Mam nadzieję, że taki sprzedawca zadeklarował przychody ze sprzedaży swoich rodziców i obu nerek swojej siostry w urzędzie skarbowym. Masz pożyczkę, którą spłacenie jest ekonomicznie bardziej opłacalne niż jakikolwiek produkt Riester. Ponadto: Riester w istocie się nie opłaca. Świadczenia, które Ci sprzedają, są opodatkowane, ponieważ płacisz z nich brutto. Później, jeśli to przetrwasz, otrzymasz świadczenie i będziesz musiał je opodatkować. Jeśli dostawca ponosi ryzyko przyszłych (teoretycznie) zmian w przepisach (wyższe podatki niż obecnie, składki ZUS przy wypłacie), w porządku - ale takiego dostawcy nie znajdziesz. Kapitał z Twojej umowy ma pozostać tylko w instytucji oszczędnościowej, a pośrednik otrzymuje wysoką prowizję (za skuteczne rozwiązanie starej umowy i nowy Riester!) Ze względu na brak niektórych informacji: Moje doświadczenie i intuicja mówią mi, że pozostaw ten produkt tak, jak jest. Nie musisz teraz rozwiązywać umowy. I do tej pory byłeś w stanie obsłużyć swoją pożyczkę 10 000 E. Więc nie ma presji czasu. Chciałbym zatem zalecić: Najpierw spokojnie zbadaj, co kryje się za tą umową. I zachowaj ostrożność względem swojego doradcy, którego widzisz w pierwszym rzędzie jako (tylko) zaangażowanego sprzedawcę!!! Jeśli masz więcej szczegółów, można również bliżej się przyjrzeć. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
@mark85, Przepraszam. Nie zauważyłem pomidorów na moich oczach: Nie było mowy o 60% saldzie. Ale zasada się nie zmienia. W przeciwnym razie, sytuacja staje się bardziej niekorzystna, ponieważ saldo jest mniejsze. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata