Chciałbym zawrzeć umowę oszczędnościową w ramach budowy z kwotą oszczędnościową ok. 50 000 €, aby już teraz zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie
kredytu w wysokości 2,95%.
a) Jaką umowę oszczędnościową chcesz zawrzeć? 2,95% jest dobrą, ale nie bardzo dobrą stawką!
Ten
kredyt budowlany zostanie później włączony razem z dotychczas oszczędzanymi środkami na budowę do mojego finansowania budowlanego.
b) Moim zdaniem nie jest sensowne z powodu opłat za nową umowę, to jest strata finansowa!
Wybrana przeze mnie taryfa oszczędnościowa przewiduje minimalną stopę oszczędzania wynoszącą 40% wartości umowy oszczędnościowej, dodatkowo wymagany jest minimalny okres oszczędzania wynoszący 18 miesięcy.
c) Naprawdę nie najlepszy model!
Przy miesięcznej stopie oszczędzania wynoszącej 200 €, minimalna stopa oszczędzania 40% (czyli 20 000 €) zostałaby osiągnięta po niecałych 8 latach.
d) 12 x 200 = 2400
euro x 8 = 19200
euro, z odsetkami faktycznie 20 tysięcy. Jaka stopa procentowa obowiązuje w tej umowie oszczędnościowej na kwotę
salda oszczędnościowego?
Tego nigdy bym nie zrobił! Istnieją dzisiaj plany oszczędnościowe z oprocentowaniem w wysokości 3,65 - 3,85% i więcej po 8 latach jest to ponad 22 500
euro przed opodatkowaniem!
Masz więcej po 8 latach, a nie ponosisz żadnych opłat za zawarcie umowy.
Więc po około 8 latach umowa oszczędnościowa będzie gotowa do realizacji. Jednak jeśli chciałbym już po 5 latach zacząć budować, w jaki sposób umowa oszczędnościowa zostałaby włączona do finansowania budowy? Jakie dodatkowe koszty musiałbym uwzględnić?
Ponieważ nigdy bym tego nie zrobił, lepiej zastanów się nad innym pomysłem!
Zamiast 200 zł miesięcznie zainwestuj 600 zł miesięcznie!
Wtedy po 8 latach będziesz miał ponad 60 000,00
euro wolnych środków, ponieważ odsetki kredytowe na sfinansowanie wstępne Twojej inwestycji zostały już odjęte.
To znaczy, że dodatkowe 400 zł zostaną zafinansowane wstępnie.
Czy sens miałoby zainwestowanie w jednorazową wpłatę dodatkowej kwoty potrzebnej do uzyskania przydziału, aby umowa oszczędnościowa stała się gotowa do realizacji już po 5 latach?
e) Moim zdaniem to w ogóle nie ma sensu.
Jeśli masz środki, przeznacz tę kwotę na jednorazową wpłatę, zainwestuj pieniądze i pomnóż je za pomocą dźwigni finansowej.
Przykład: 20 000,00
euro inwestycja 3,65 - 3,85 %
LK 40 000,00
euro oprocentowanie zobowiązań 2,6 % stały 8 lat lub 10
D 60 000,00
euro x 3,65 % = 2190,00
euro rocznie brutto
40 000,00
euro x 2,65 % = 1060,00
euro oprocentowanie zobowiązań
E 1130
euro przed opodatkowaniem od 20 000,00 inwestycji
5,65 % przed podatkiem
O ile dobrze wiem, istnieją teraz w Niemczech poważne banki oferujące
kredyty budowlane o oprocentowaniu 3,8%.
Wtedy spłacasz 2% i jesteś dobrym klientem.
I nie płacisz ani jednego centa opłaty za zawarcie umowy!
To wiedzą wszystkie kasy oszczędnościowe i ich banki!
Dlatego są wdzięczne wszystkim klientom, którzy zawierają nowe umowy oszczędnościowe!
Możesz przetłoczyć to, że kasy oszczędnościowe zawsze stają się bogatsze lub
zawierasz umowę typu win-win z bankiem, któremu ufasz i otwierasz sobie drogę!