Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mozna wcześniej uzyskac kredyt budowlany?

Napisany przez Bausparer1985
Cześć wszystkim, chciałbym zawrzeć umowę oszczędnościową budowlaną na kwotę około 50 000 €, aby już teraz zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie kredytu w wysokości 2,95%. Ten kredyt oszczędnościowy budowlany ma później zostać włączony do mojej finansowania budowy razem z dotychczas oszczędzonym saldem kredytu oszczędnościowego. Wybrany przeze mnie pakiet oszczędnościowy obejmuje minimalną kwotę oszczędności w wysokości 40% od sumy oszczędności budowlanych, dodatkowo wymagane jest minimalne okres oszczędzania wynoszący 18 miesięcy. Przy regularnej stopie oszczędzania w wysokości 200 € miesięcznie osiągnąłbym minimalną kwotę oszczędności w wysokości 40% (czyli 20 000 €) po nieco ponad 8 latach. Czyli po około 8 latach umowa oszczędnościowa budowlana byłaby gotowa do rozdzielenia. Jednak jeśli chciałbym budować już za 5 lat, w jaki sposób umowa oszczędnościowa budowlana miałaby być włączona do finansowania budowy? Jakie dodatkowe koszty musiałbym uwzględnić? Czy nawet miałoby sens wpłacić wymaganą kwotę do rozdzielenia w jednej racie, aby umowa oszczędnościowa budowlana stała się gotowa do rozdzielenia już po 5 latach? Dziękuję za pomoc. Z poważaniem, Oszczędzający na budowę 1985

Napisany przez JohannesP15
Chciałbym zawrzeć umowę oszczędnościową w ramach budowy z kwotą oszczędnościową ok. 50 000 €, aby już teraz zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie kredytu w wysokości 2,95%. a) Jaką umowę oszczędnościową chcesz zawrzeć? 2,95% jest dobrą, ale nie bardzo dobrą stawką! Ten kredyt budowlany zostanie później włączony razem z dotychczas oszczędzanymi środkami na budowę do mojego finansowania budowlanego. b) Moim zdaniem nie jest sensowne z powodu opłat za nową umowę, to jest strata finansowa! Wybrana przeze mnie taryfa oszczędnościowa przewiduje minimalną stopę oszczędzania wynoszącą 40% wartości umowy oszczędnościowej, dodatkowo wymagany jest minimalny okres oszczędzania wynoszący 18 miesięcy. c) Naprawdę nie najlepszy model! Przy miesięcznej stopie oszczędzania wynoszącej 200 €, minimalna stopa oszczędzania 40% (czyli 20 000 €) zostałaby osiągnięta po niecałych 8 latach. d) 12 x 200 = 2400 euro x 8 = 19200 euro, z odsetkami faktycznie 20 tysięcy. Jaka stopa procentowa obowiązuje w tej umowie oszczędnościowej na kwotę salda oszczędnościowego? Tego nigdy bym nie zrobił! Istnieją dzisiaj plany oszczędnościowe z oprocentowaniem w wysokości 3,65 - 3,85% i więcej po 8 latach jest to ponad 22 500 euro przed opodatkowaniem! Masz więcej po 8 latach, a nie ponosisz żadnych opłat za zawarcie umowy. Więc po około 8 latach umowa oszczędnościowa będzie gotowa do realizacji. Jednak jeśli chciałbym już po 5 latach zacząć budować, w jaki sposób umowa oszczędnościowa zostałaby włączona do finansowania budowy? Jakie dodatkowe koszty musiałbym uwzględnić? Ponieważ nigdy bym tego nie zrobił, lepiej zastanów się nad innym pomysłem! Zamiast 200 zł miesięcznie zainwestuj 600 zł miesięcznie! Wtedy po 8 latach będziesz miał ponad 60 000,00 euro wolnych środków, ponieważ odsetki kredytowe na sfinansowanie wstępne Twojej inwestycji zostały już odjęte. To znaczy, że dodatkowe 400 zł zostaną zafinansowane wstępnie. Czy sens miałoby zainwestowanie w jednorazową wpłatę dodatkowej kwoty potrzebnej do uzyskania przydziału, aby umowa oszczędnościowa stała się gotowa do realizacji już po 5 latach? e) Moim zdaniem to w ogóle nie ma sensu. Jeśli masz środki, przeznacz tę kwotę na jednorazową wpłatę, zainwestuj pieniądze i pomnóż je za pomocą dźwigni finansowej. Przykład: 20 000,00 euro inwestycja 3,65 - 3,85 % LK 40 000,00 euro oprocentowanie zobowiązań 2,6 % stały 8 lat lub 10 D 60 000,00 euro x 3,65 % = 2190,00 euro rocznie brutto 40 000,00 euro x 2,65 % = 1060,00 euro oprocentowanie zobowiązań E 1130 euro przed opodatkowaniem od 20 000,00 inwestycji 5,65 % przed podatkiem O ile dobrze wiem, istnieją teraz w Niemczech poważne banki oferujące kredyty budowlane o oprocentowaniu 3,8%. Wtedy spłacasz 2% i jesteś dobrym klientem. I nie płacisz ani jednego centa opłaty za zawarcie umowy! To wiedzą wszystkie kasy oszczędnościowe i ich banki! Dlatego są wdzięczne wszystkim klientom, którzy zawierają nowe umowy oszczędnościowe! Możesz przetłoczyć to, że kasy oszczędnościowe zawsze stają się bogatsze lub zawierasz umowę typu win-win z bankiem, któremu ufasz i otwierasz sobie drogę!

Napisany przez boyscout
Johannes, Twoja odpowiedź brzmi interesująco, ponieważ zajmuję się podobnymi myślami, jak autor wątku. Niestety, Twój tekst jest trudny do odczytania ze względu na niefortunną formatowanie i użycie skrótów, które są dla mnie niezrozumiałe. Czy możesz przeanalizować swoją odpowiedź i skorzystać z funkcji Cytat w celu poprawienia czytelności? Dziękuję z góry.

Napisany przez C. Andreas
Bausparer1985 pisze: Witajcie, chciałbym zawrzeć umowę oszczędnościową związaną z budową o sumie 50 000 €, aby już teraz zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie kredytu w wysokości 2,95%. Ten kredyt oszczędnościowy związany z budową ma następnie być włączony w moje finansowanie budowy razem z dotychczas zgromadzonymi oszczędnościami związanych z budową. Wybrany przeze mnie plan oszczędnościowy zakłada minimalną oszczędność w wysokości 40% sumy oszczędnościowej, dodatkowo wymagany jest minimalny czas oszczędzania wynoszący 18 miesięcy. Przy regularnej oszczędności w wysokości 200 € miesięcznie, osiągnąłbym minimalną oszczędność w wysokości 40% (czyli 20 000 €) po nieco ponad 8 latach. Innymi słowy, po około 8 latach umowa oszczędnościowa związana z budową byłaby gotowa do przekazania środków. Jeśli jednak chciałbym zacząć budować już za 5 lat, w jaki sposób umowa oszczędnościowa związana z budową byłaby włączona w finansowanie budowy? Jakie dodatkowe koszty musiałbym uwzględnić? Czy byłoby może sensowne wpłacenie wymaganej sumy w jednej transzy dla jej otrzymania przed czasem, aby umowa oszczędnościowa związana z budową była gotowa po 5 latach? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Bausparer1985
Witam, chciałbym tylko podziękować mojemu poprzedniemu mówcy. Umowa z oprocentowaniem kredytu w wysokości 2,95% faktycznie wygląda lepiej. Innymi słowy, po około 8 latach umowa oszczędnościowa związana z budową byłaby gotowa do przekazania środków. Jeśli jednak chciałbym zacząć budować już za 5 lat, w jaki sposób umowa oszczędnościowa związana z budową byłaby włączona w finansowanie budowy? Jakie dodatkowe koszty musiałbym uwzględnić? W praktyce oznacza to, że suma oszczędnościowa związana z budową jest dzielona na np. 30 000 i 20 000 euro sumy oszczędnościowej a oszczędności + prawo do kredytu w wysokości 30 000 mogą być wykorzystane. Do sumy 20 000 wchodzi wtedy 1 euro. W twoim przykładzie, 40% z 30 000 wyniosłoby 12 000 euro oszczędności oraz 18 000 euro kredytu oprocentowanego na poziomie 2,95%, ładny kredyt wtórny w hipotece. Czy byłoby może sensowne wpłacenie wymaganej sumy w jednej transzy dla jej otrzymania przed czasem, aby umowa oszczędnościowa związana z budową była gotowa po 5 latach? Oczywiście, że tak, jednak nie 6 miesięcy przed rozpoczęciem budowy. To zależy od wskaźnika wyceny, który nie rośnie gwałtownie, ale można go przyspieszyć poprzez dodatkową wpłatę. Skuteczniejsze byłoby dążenie do proporcji 30% oszczędności i 70% kredytu, najlepiej tak, aby umowa była gotowa po około 5 latach. To możliwe. Ważne jest tutaj nie oprocentowanie kredytu, ale to, aby miesięczna spłata nie była zbyt wysoka za 5 lat.

Cześć Christian! Nie mogę powstrzymać uśmiechu! Jak może doradca finansowy, nawet jeśli jest wolny, mówić coś przeciwko umowom, które zawiera z klientami, od których żyje? Cześć Christian! Nie przedstawiłeś żadnego argumentu przeciwko moim wywodom. Szkoda, bo tylko w ten sposób moglibyśmy przedstawić korzyści z naszych różnych poglądów. Mam propozycję: Niech Bausparer85 przedstawi nam swój plan bardziej konkretnie, a następnie porównamy Twoją wolną ofertę z myślami i obliczeniami osoby dotkniętej, która wpadła w głębokie kłopoty egzystencjalne z umowami z banku oszczędnościowego z Baden i nauczyła się na nich. Pozdrowienia z Baden!

Napisany przez C. Andreas
Skąd miałby wiedzieć, jak mógłby doradca finansowy, nawet jeśli jest wolny, krytykować umowy, których zawiera z klientami, od których żyje? Żyje z oszczędzania na cele mieszkaniowe, ale nie z jednej kasy oszczędnościowej, ale z 10.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi JohannesP15, Musisz nam to wyjaśnić, jak z miesięcznych 200 euro zrobić 600 euro! Zuważanie jakości pracy C.Andreasa i poruszenie kwestii wynagrodzenia jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.

Odp: Wzięcie kredytu mieszkaniowego przed czasem? Proszę nam to wyjaśnić, jak można z miesięcznych 200 euro zrobić 600 euro! Jestem zawsze gotowy i zdolny wyjaśnić to zainteresowanej osobie i udowodnić to jej lub jemu. Nie zostałem stworzony, aby udzielać inteligentnym maklerom finansowym i ubezpieczeniowym porad. Nie mogę zrozumieć, dlaczego podważasz bardzo dobrą pracę C.Andreasa i mówisz o wynagrodzeniu. Nie zrobiłem tego, znam go osobiście i dlatego protestuję przeciwko temu stwierdzeniu. Pozostaje przy tym! Proszę złożyć propozycję, ja przedstawię swoją i będzie ona lepsza. Dlaczego? Ponieważ nauczyłem się tego boleśnie, grając w Badenię. A kto na tym zarobił, wykorzystując klientów? Rekomenduję przeczytanie najnowszych wyroków! Wiele pozdrowień ps.: Forum finansowe ma służyć wymianie informacji!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć JohannesP15, na pewno nie zamierzam zostać prawnikiem ds. umów oszczędnościowych, ale historia Badenii nie może być uogólniana na całą branżę budowania oszczędności. To, co się tam wydarzyło, z pewnością nie jest argumentem przeciwko oszczędzaniu, ale raczej odzwierciedleniem tego, jak pozytywne działania mogą podejmować kasy oszczędnościowo-budowlane i jak sensowne może być oszczędzanie w planowaniu finansowym niektórych osób. Zresztą, byłbym zainteresowany otrzymaniem odpowiednich liczb, faktów i danych, więc proszę przesyłać mi je drogą mailową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata