Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne: Możliwości dla młodych przedsiębiorców

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, mam połowę lat dwudziestych i od sześciu lat prowadzę własną działalność gospodarczą. W tej chwili już odkładam trochę na emeryturę i wpłacam 100 € miesięcznie na polisę funduszu inwestycyjnego. Teraz chcę dołożyć jeszcze 100 € i zastanawiam się, które opcje są sensowne. Będę wdzięczny za porady. Kiedyś zainteresowałem się rentą Rürup, ale według testów finansowych Stiftung Finanztest nie jest to najlepsza opcja. Obecnie mam średnie dochody (rosnące). Pozdrowienia David

Napisany przez 2Bolitho
Na początku zalecam sprawdzenie istniejącej polisy pod względem kosztów. Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że oszczędzasz tylko nieco ponad 95 euro miesięcznie, a resztę płacisz jako opłatę za dystrybucję. Pomijając inne możliwe koszty. Następnie zalecam zająć się ogólnie tematem budowania majątku. Jako przedsiębiorca powinieneś łatwo zrozumieć ten temat. Dobrym punktem wyjścia jest blog Reich mit Plan. Znajdziesz tam cykl artykułów dotyczących budowania majątku za pomocą tabeli majątku (jest odrobinę starszy, więc musisz trochę poszukać). System jest łatwy do zrozumienia i wdrożenia. Pozwala także na własne modyfikacje. Również blog Finanzdeutsch udziela cennych wskazówek. W międzyczasie sugeruję przenoszenie kwot oszczędności na konto oszczędnościowe i gromadzenie ich, aż będzie warto dodać nową pozycję do portfela inwestycyjnego (zazwyczaj od 1 000 EUR). Kiedy osiągniesz odpowiednią kwotę, możesz wygodnie inwestować zgodnie z tabelą majątku. A przy właściwych partnerach koszty tych operacji są minimalne.

Napisany przez Reibold
Cześć! Masz wiele różnych możliwości zapewnienia sobie finansowego zabezpieczenia na starość. Jeśli planujesz otrzymać rentę dożywotnią w wieku 60 lat lub później, warto rozważyć opcję Rürup-Rente. Jest ona dostępna jako klasyczne ubezpieczenie rentowe, ubezpieczenie rentowe z funduszami lub plan oszczędnościowy z funduszami inwestycyjnymi. Często są one bardzo elastyczne jeśli chodzi o wpłaty, dzięki czemu można ustalić niską miesięczną składkę, a w dobrych latach gospodarczych dodawać dodatkowe wpłaty. Jest to czasami korzystne dla osób samozatrudnionych z nieregularnym dochodem. Wpłacone tam składki nie mogą być wypłacone w całości! A renta podlega pełnemu opodatkowaniu, ponieważ składki można odliczyć od podatku w dużej części. Rozważenie zwiększenia istniejącej polisy z funduszami, być może połączone z przeglądem funduszy oszczędzanych, może być interesujące. Jednak należy uważać, jeśli polisa została zawarta przed 2005 rokiem. W takim przypadku mogłaby podlegać opodatkowaniu! Wtedy nowa umowa byłaby bardziej sensowna. Renta wypłacana później w takim przypadku jest praktycznie wolna od podatku. Tylko niewielka część będzie traktowana jako udział w zyskach i będzie wliczana do dochodu podlegającego opodatkowaniu. Niezależnie od ubezpieczeń, intrygującą opcją może być plan oszczędnościowy z funduszami inwestycyjnymi. To jednak prowadzi do jednorazowej wypłaty, a nie do renty. Zyski podlegają podatkowi od dochodów kapitałowych w wysokości obecnie 25% + podatek kościelny i Solidarnościowy. Natomiast z tego konta można wypłacić pieniądze w dowolnym momencie! To, co jest dla Ciebie najlepsze, zależy w dużej mierze od aktualnej sytuacji podatkowej oraz sytuacji w wieku emerytalnym. Chociaż sytuacja podatkowa w wieku emerytalnym jest oczywiście nadal niepewna. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez EasyD
David85 pisze: O Rürup-Rente zainteresowałem się kiedyś, ale według testów finansowych Fundacji nie jest to najlepsza opcja.
Z czystej ciekawości: Co Fundacja Finanztest ma do powiedzenia na temat Renty Rürup? Bo ogólnie można jednoznacznie stwierdzić, że nie jest to zła forma inwestycji. Musi po prostu pasować do osobistych celów i sytuacji życiowej.

Napisany przez Sonicx
Cześć, jestem w podobnej sytuacji jak autor tego wątku. Mam 33 lata i od 3 lat prowadzę własną działalność. Przez 16 lat płaciłem składki i mam rentę przyznawaną przez Provinzial w wysokości 40 euro miesięcznie, zawartą w 2003 roku. Lepiej nie wspominać o wartości wykupu. Więc muszę zadbać o siebie. Obecnie wpłacam 100 € na konto oszczędnościowe (BoS, 2,2%) i zakupiłem 2 fundusze (Carmignac i Ethna Aktiv), lecz nie mam planu oszczędzania. Ponieważ fundusze nie radzą sobie najlepiej, nie śmiem teraz otworzyć planu oszczędzania. Wiem, że to za mało, ale obecnie mam wysokie koszty i nie mogę uwolnić się z umów. Więcej będę mógł zaoszczędzić dopiero za 2 lata.

Napisany przez 2Bolitho
Masz te fundusze dopiero od 6 miesięcy, jeśli dobrze pamiętam. Uspokój się! To się uda. Nie potrzebujesz planu oszczędnościowego. Zbieraj pieniądze na koncie oszczędnościowym, a następnie inwestuj celowo, gdy będziesz miał wystarczająco dużo pieniędzy na nową pozycję. Moim zdaniem minimum na nową pozycję to 1 000 EUR.

Napisany przez Gerd
Przy inwestycjach funduszowych również warto oszczędzać miesięcznie. Jednorazowe wpłaty w dużych sumach są przeznaczone tylko dla osób, które na co dzień zajmują się nimi. Jeśli twoje ubezpieczenie w Provinzial faktycznie jest ubezpieczeniem emerytalnym, warto zastanowić się, czy kontynuować jego opłacanie. W końcu wypłaty na końcu są zwolnione z podatku, a opłaty za polisę są opłacone.

Napisany przez 2Bolitho
Gerd pisze: Również przy inwestycjach w Fundusze inwestycyjne warto oszczędzać miesięcznie. Jednorazowe inwestycje o większej sumie są dedykowane tylko dla osób, które codziennie się nimi zajmują.
W tym się nie zgadzam. Ale przecież forum opiera się na różnych opiniach :-) Cytat od Gerd Jeśli twoje ubezpieczenie w Provinzial faktycznie jest ubezpieczeniem emerytalnym, warto rozważyć, czy dalej go utrzymywać. W końcu wypłaty na końcu są wolne od podatku, a opłaty na rozpoczęcie są już opłacone. Tak, ale to był inny uczestnik forum.

Napisany przez Gerd
Mój Dobry. Provinzial Rentenversicherung informuje Sonica Chciałem tylko zwrócić uwagę, że jednorazowe inwestycje mają pewne ryzyko i dlatego trzeba stale interesować się tą kwestią. Miesięczne raty są łatwiejsze dla przeciętnego Kowalskiego.

Napisany przez 2Bolitho
To prawda, to było ubezpieczenie :-) Przepraszam. Myślę, że niedoszacowujesz innych ludzi. Z odpowiednią wiedzą finansową to nie problem. Ale każdy powinien robić to, co uważa za słuszne. Dla mnie ważne jest zawsze podejmowanie świadomych decyzji i późniejsza poniesienie za nie odpowiedzialności. W przeciwnym razie narzekanie na końcu będzie duże, a winę poniosą znowu wszyscy inni.

Napisany przez Gerd
To właśnie jest problem, kiedy coś idzie nie tak. Zawsze winni są inni.

Napisany przez Sonicx
Nie widzę różnicy między kolejną jednorazową wpłatą a planem oszczędnościowym, oba mogą się nie udać, ale oba mogą również być udane, ryzyko wydaje mi się podobne. Czy nie jest tak, że jeśli wpłacę raz 1000 euro i coś się zawali, to podobne jest do tego, gdy wpłacam 10 razy po 100 euro i coś się zawali? Tak, będę musiał niestety zatrzymać polisę Provinzial, ponieważ po 8 latach regularnych wpłat nadal mam stratę. Wpłaciłem około 3000 euro, a wartość wykupu wynosi około 1000 euro.

Napisany przez Gerd
Dokładnie w tym tkwi różnica. Jeśli wpłacisz raz 1000€, a kurs spadnie, poniesiesz stratę. Twoje 1000€ odzyskasz dopiero gdy kurs wróci do poprzedniego poziomu. Przy płatnościach ratalnych masz nawet korzyści z malejących kursów, ponieważ udziały funduszy, które kupujesz, stają się tańsze. (efekt kosztu średniego) Przy rosnących kursach szybciej osiągniesz próg zyskowności.

Napisany przez 2Bolitho
Na pierwsze 1000 euro to może być prawda. Ale potem to zbyt krótkowzroczne podejście. W końcu chodzi o inwestycję długoterminową, a nie krótkoterminową spekulację: Czy obowiązuje efekt średnich kosztów? | finanzdeutsch

Napisany przez Gerd
Teoretycznie masz rację. Ale jeśli chcesz osiągnąć nieco wyższy zwrot, powinieneś zająć się ruchami na giełdzie, sprzedawać gdy ceny są wysokie i kupować na dołkach.

Napisany przez Sonicx
Pytanie: Co jest drogie, a co jest tanie? Czy powinno się kierować funduszami (na przykład na podstawie ostatnich 10 lat?) czy indeksem DAX?

Napisany przez Gerd
Na obu stronach. Jeśli fundusz akcyjny wykonuje te same ruchy co indeks DAX, to jest w porządku. Jeśli jego szczyty są wyższe, a doliny łagodniejsze, to jest dobrze. Jeśli chodzi o fundusze dachowe i fundusze mieszane, trzeba zobaczyć, w co głównie inwestują.

Napisany przez 2Bolitho
Gerd pisze: Teoretycznie masz rację. Ale kto chce osiągnąć trochę większy zwrot z inwestycji, powinien już zainteresować się giełdą i sprzedawać, gdy jest drogo, a kupować na dnie.
To dokładnie ten punkt, który przemawia za pojedynczymi inwestycjami i przeciwko planom oszczędnościowym! Przyznaj się, wygrałem :-)

Napisany przez Sonicx
Dobrze, mam teraz tylko fundusze mieszane. Weźmy na przykład Carmignac Patrimoine, który inwestuje 15% w surowce, 17% w usługi finansowe, a udział w produktach konsumenckich wynosi również 15% (między innymi). Jak teraz mogę się zorientować? także w przyszłości, jeśli nadal chcę inwestować w fundusze mieszane, ponieważ uważam, że jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie.

Napisany przez Gerd
Cześć Bolitho. Wcale nie myślę o pisaniu w JS, teoretycznie. Jak już wspomniałem, wymaga to ciągłego poświęcenia i uwagi. Nie każdy potrafi lub chce to zrobić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata