Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy mogę sfinansować samochód podczas nauki zawodu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! W tym wrześniu rozpocząłem naukę na przyszłego handlowca przemysłowego i zarabiam 800 euro miesięcznie. Ponieważ moja dziewczyna mieszka 200 km ode mnie, chciałbym kupić samochód. Moi rodzice odradzili mi zakup używanego samochodu, ponieważ musiałbym non stop liczyć się z naprawami. To będzie jednak musiało być, ale niestety zupełnie brakuje mi pieniędzy na nowy samochód. Moim pomysłem teraz było zapytanie w banku, czy mogę sfinansować zakup auta. Co o tym myślicie, czy to będzie możliwe, dopóki jestem jeszcze na szkoleniu? Mogę zaoferować samochód jako zabezpieczenie. Marlon

Napisany przez 2Escorpio
Hej... także na początek... to błędne przekonanie, że możesz zaoferować sfinansowany samochód jako zabezpieczenie. Banki chętnie przyjmują samochód jako DODATKOWE zabezpieczenie... ale jeśli np. nie masz pełnego ubezpieczenia komunikacyjnego i samochód zostanie skradziony lub zdemolowany (wyglądasz na młodego i te kalkulacje w kwestii samochodów są raczej negatywne), to zabezpieczenie w postaci samochodu przepada dla banku. Bank również nie może kontrolować, czy później zmienisz pełne ubezpieczenie na odpowiedzialności cywilnej. Doświadczenie pokazuje, że finansowanie samochodu dla osoby uczącej się bez poręczyciela zazwyczaj NIE jest możliwe. Zazwyczaj mówi się, że pozostaje 600 euro na życie z pensji (plus/minus od banku do banku różne). Załóżmy teraz, że mieszkasz w domu i nie musisz płacić czynszu. Pozostaje ci 200 euro miesięcznie ponad 600 euro, które potrzebujesz na życie. Z 200 euro/miesiąc nie spłacisz samochodu w trakcie swojego czasu nauki, a czy zostaniesz zatrudniony po zakończeniu nauki czy od razu znajdziesz nową pracę... wiedzą tylko bogowie, i nawet jeśli gdzieś masz potwierdzenie tego... to nie jest to gwarancja dla banku, że rzeczywiście tak się stanie. Więc jak już mówiłem, widzę to dość czarno bez poręczyciela, ale wyjątki potwierdzają regułę. Na twoim miejscu zapytałbym rodziców... czy nie mogliby sfinansować samochodu, jeśli mają stabilną pracę i nie mają negatywnej historii kredytowej. To może brzmieć trochę surowo, ale życie finansowe nie jest bajkowym światem. Pozdrawiam, esco

Napisany przez ADMCI4
Co za nonsens, jako praktykant nie możesz sfinansować nowego samochodu. Zastanawiam się jednak, co ci doradzają rodzice? Ja jestem teraz 2 lata po ukończeniu nauki zawodu i wtedy też kupiłem sobie stary samochód, który nadal jeżdżę (aż do momentu, gdy pojawi się ekonomiczne uszkodzenie całkowite), oczywiście coś się psuje, ale koszty te są znacznie niższe niż w przypadku nowego samochodu.

Napisany przez 2Bolitho
Znajduję Twoje podejście dobre. Więc jednak nie jestem tutaj sam.

Napisany przez bmwfahrer
Cześć,

Myślę, że może być trudno jako praktykantowi sfinansować nowy samochód. Możesz spróbować tutaj: sixt-neuwagen.de, gdzie znajdziesz już samochody nowe od 8€/miesiąc.

Napisany przez Daniel2504
Witaj,

nawet z ważną poręczycielką finansowanie nowego samochodu przez studenta jako jedynego kredytobiorcę nie może zostać zatwierdzone.

1. Umowa o praktykę jest czasowo ograniczona. kredyt udzielany jest przez praktycznie wszystkie banki tylko w ramach okresu obowiązywania umowy. Spłata nowego samochodu w ciągu 2,5 lub 3 lat jest z kapitałem obrotowym praktycznie niemożliwa.

2. Pozostaje Ci 200 euro wolnej płynności na podstawie kosztów utrzymania. Jeśli doliczymy ratę kredytu i koszty pełnego ubezpieczenia dla nowego kierowcy, wówczas obsługa kapitału jest na pewno przekroczona.

W tym punkcie wniosek kredytowy zostanie odrzucony, ponieważ kredyty z ujemnym kapitałem nie mogą zostać zatwierdzone.

3. Poniżej około 1.030,00 euro miesięcznie dochodu netto nie ma dochodu podlegającego egzekucji, co również stanowi kryterium negatywne.

Jedyne wyjście to sfinansowanie przez Twoich rodziców jako kredytobiorców.

Ale muszę zadać podstawowe pytanie: Czy naprawdę uważasz, że warto kupić nowy samochód, rezygnując z co najmniej połowy miesięcznego dochodu na ubezpieczenie i ratę kredytu, aby nim podróżować do swojej dziewczyny? Ponadto powinieneś zastanowić się, ile paliwa marnujesz na drodze.

Twoje zamierzenie jest pierwszym krokiem w pułapkę zadłużenia.

Jeśli koniecznie chcesz mieć samochód, kup używany. Argument Twoich rodziców, że lepiej wybrać nowy samochód, którego nie możesz sobie pozwolić na wszystkie strony, niż samochód o niskich kosztach zakupu, który również w eksploatacji z naprawami nie jest znacznie droższy, uważam za bardzo wątpliwy.
Załóżmy, że bierzesz nowy samochód. W tym roku zapłacisz przynajmniej 2.000 euro za ratę i dodatkowe koszty ubezpieczenia pełnego. Za tę kwotę musiałbyś już wiele zepsuć w swoim używanym samochodzie, aby ta suma przewyższyła koszty napraw.

Ponadto możesz sfinansować używany samochód za 1.500 - 2.000 euro być może bez pomocy Twoich rodziców od banku.

Widzę tu większe szanse.

Oto przykład obliczeń:

Kwota kredytu 2.000,00 euro
+ Oprocentowanie 8 % 480,00 euro
= Całkowita suma kredytu 2.480,00 euro

Przy trzech latach (2.480,00/36) dostajemy tutaj ratę w wysokości około 68,0 euro.

Wciąż mieści się to w kapitale obrotowym. Taki wniosek można by zatwierdzić jako bank domowy z dobrymi chęciami. Można byłoby nawet przymknąć oko na przekroczenie limitu wolnej egzekucji przy tej kwocie kredytu.

Wspomniany powyżej przykład miałem już na stole. W tym przypadku zatwierdziłem kredyt, ponieważ chłopak zrobił dobre i rozsądne wrażenie, a warunki były na górnym limicie, ale jeszcze akceptowalne. Ważne jest wrażenie osobiste.

Pozdrowienia
Daniel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata