Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Co się dzieje z umową terminową w przypadku ciąży?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, mam umowę o pracę na czas określony do 31.03.2011 roku, ale w międzyczasie zaszłam w ciążę. Obiecano mi, że po 31.03. zostanę zatrudniona na czas nieokreślony. Niestety teraz zupełnie nie ma mowy o tym. Mój szef poinformował mnie, że moja umowa wygasa i muszę zarejestrować się jako bezrobotna. Czy jednak nie jest tak, że jako kobieta w ciąży korzystam z ochrony przed zwolnieniem, a pracodawca, jeśli i tak chciałby mnie dalej zatrudniać, musi udostępnić mi miejsce pracy? Przecież w końcu nie wie, kiedy wrócę do pracy. Jakie są moje prawa? Pozdrawiam, Alana

Re: Co się dzieje z umową terminową w przypadku ciąży?

Napisany przez 2Bolitho
Twoja umowa obowiązuje do ustalonego terminu. Zostało to przecież uzgodnione. Ciąża nie zmienia na razie niczego w wygaśnięciu umowy. Oczywiście korzystasz z ochrony przed wypowiedzeniem, ale tylko do momentu wygaśnięcia umowy. Ponieważ umowa jest czasowa, nie wymaga wypowiedzenia. Pytanie brzmi, jak wyraźnie pracodawca wyraził swoją intencję kontynuowania zatrudnienia. Umowa o pracę może być zawarta bezformalnie, ale sprawa związana z udowodnieniem tego jest ważna. W mojej opinii, samo ogłoszenie nie wystarczy. Aby się upewnić, warto porozmawiać na ten temat z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy (ważna jest dokładna nazwa specjalizacji). Taki prawnik mógłby również sprawdzić, czy podczas okresu zatrudnienia czasowego przestrzegane były wszystkie przepisy. Być może samo ograniczenie czasowe jest nieważne. Jestem do dyspozycji w przypadku dalszych pytań.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata