Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Przypis pracodawcy do ubezpieczenia zdrowotnego PKV/GKV.

Napisany przez Simon Ziller
Cześć,

jestem zatrudniony, moja żona pracuje jako samozatrudniona dodatkowo. Mamy niepełnosprawną córkę z opiekunczymi.
Dotychczas byłem ubezpieczony w GKV, moja żona i córka są ubezpieczone razem ze mną w ubezpieczeniu rodzinnym.
Od 2011 roku mogę się ubezpieczyć prywatnie. Moja żona będzie potrzebowała od 2011 roku własnego ubezpieczenia, ponieważ przekroczyła limit dochodów dla ubezpieczenia rodzinnego. Moja córka prawdopodobnie nie zostanie przyjęta do PKV.

Teraz moje pytania:
1. Czy mogę się ubezpieczyć prywatnie, a moja żona i córka pozostać w GKV?
2. Czy ma to wpływ na świadczenia pielęgnacyjne?
3. Czy mój pracodawca musi płacić dodatek także za ubezpieczenie mojej żony i córki, jeśli jestem ubezpieczony prywatnie?

Z góry dziękuję za profesjonalne informacje

Napisany przez Reibold
Cześć!

Pani może dobrowolnie ubezpieczyć się ustawowo i opłacać składki z wszystkich rodzajów dochodów, które posiada, co najmniej w wysokości 1.916,25 € miesięcznie. Jeśli czas pracy wynosi poniżej 17 godzin, a dochód poniżej około 840 €, może ona zostać uznana za pracującą dodatkowo w niektórych GKV i opłaca składkę tylko z tego około 840 € miesięcznie. W niektórych ofertach może również ubezpieczyć się od dni chorobowych.
Alternatywnie pani może przejść do PKV.

Jeśli pańska córka nie może być ubezpieczona w żadnej PKV, musi pozostać w GKV. Jeśli państwo sami przechodzicie do PKV, bo jako pracownik przekraczacie JAEG, córka traci prawo do ubezpieczenia rodzinnych, nawet jeśli można by ją ubezpieczyć u pani. Patrz SGB V §10 (3).
Dla córki obowiązywałby wtedy dobrowolny składka minimalna w GKV. Obecnie wynosi 126,90 € miesięcznie na ubezpieczenie zdrowotne + 18,74 € na ubezpieczenie pielęgnacyjne.
Ponieważ nadal byłaby ubezpieczona w zakresie pielęgnacji ustawowej, opieka pielęgniarska pozostałaby niezmieniona. Lepiej jednak zapytać o to w GKV!

Państwa pracodawca pokrywa do 50% składek na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne pani oraz córki, ale maksymalnie kwotą, jaką dotychczas płacił, czyli obecnie 307,21 € miesięcznie, w tym ubezpieczenie pielęgnacyjne.

Pozdrowienia
Alexander Reibold
Makler ubezpieczeniowy i funduszowy
Neuburg an der Donau

Napisany przez neugierig
Jeśli czas pracy wynosi mniej niż 17 godzin i dochód jest poniżej około 840 €, w niektórych funduszach ubezpieczeń zdrowotnych może być uznany za pracy dodatkowej, a składka będzie wypłacana tylko z tych około 840 € miesięcznie.

Hallo Alexander, w tej sprawie istnieje jednolite rozporządzenie wydane przez GKV Spitzenverband, które jest wiążące dla wszystkich funduszy ubezpieczeń zdrowotnych.

Pozdrowienia, frank

Zaobserwuj mnie na Twitterze

Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń z cennymi poradami od insyderów na temat oszczędzania |

Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata