Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Problem z rocznym sprawozdaniem z rachunku oszczędnościowego Santander za 2010 rok

Napisany przez caribeso
Od 2004 roku prowadziłem rachunek oszczędnościowy w GE-Bank, teraz Santander Rachunek z tzw. gotówką. Dotychczas wszystko szło gładko, poza bardzo późnym dostarczeniem zaświadczenia rocznego za rok 2009 do urzędu skarbowego – koniec maja 2010 roku. Przyznane odsetki zostały w zaświadczeniu za rok 2009 ładnie rozpisane i dobrze matematycznie zrozumiałe. (od 01 stycznia do 12 lutego 2,7%, ... itd.) Miesiąc temu otrzymałem zaświadczenie za rok 2010. Kiedy to sprawdziłem, zauważyłem, że saldzie końcowe z dnia 31.12.2008 !!! zostało uwzględnione jako saldo początkowe, a odsetki z dwóch lat zostały dodane i odliczenia z dwóch lat również zsumowane. Bez dowodu, jaki kurs odsetkowy obowiązywał w danym miesiącu w 2010 roku. Gdy zacząłem dokładnie liczyć, wyszło, że efektywna stopa procentowa za cały rok 2010 wynosiła 1,15%. Moim zdaniem to nie może być prawda, ponieważ styczeń 2010 roku był, o ile mi wiadomo, oprocentowany 1,6%. Nie mam dokładnych danych na cały rok. Kiedy zapytałem w mojej placówce o szczegółowy przebieg odsetkowy w 2010 roku, kierownik placówki powiedział: Już nie otrzymają Państwo zaświadczenia rocznego takiego, jak dawniej, zmieniliśmy system informatyczny. Mogą Państwo napisać skargę do Zarządu... Czy ktoś wie, czy mam prawo do otrzymania szczegółowego zaświadczenia rocznego z dokładnymi danymi dotyczącymi okresów odsetkowych? - a nie tylko ogólną sumę odsetek za cały rok? Czy istnieje na to prawo ustawowe? W internecie znalazłem tylko https://www.modern-banking.de/tagesgeldentwicklung.pdf, ale tam są dane dotyczące Konta Zarządzania Gotówką, a ja mam Rachunek do Wypłat, który jest o około 0,25% niższy. Czy ktoś dostał szczegółowe zaświadczenie roczne za rok 2010, czy wszyscy starzy klienci GE dostali w ostatnim miesiącu to samo? Ponadto zauważyłem, że ważne zwolnienie dla 2010 roku w wysokości 801 euro w ogóle nie zostało uwzględnione. To jest druga sprawa, w której złożyłem sprzeciw i proszę o szybką korektę.

Re: Problem z rocznym sprawozdaniem z rachunku oszczędnościowego Santander za 2010 rok

Napisany przez EuroPaule
Cześć, to brzmi naprawdę jak klasyczny scenariusz: Bank zmienia oprogramowanie i nikt nie ma pojęcia, co się dzieje... . Możesz sprawdzić jakie obowiązki bank ma w zakresie prezentacji oprocentowania w instytucji BaFin (www.bafin.de). Skarga tam może być skutecznym środkiem nacisku. Niestety, wydaje się, że prawie nikt nie będzie w stanie dostarczyć odpowiednich danych, dopóki oprogramowanie nie będzie działać poprawnie. Wydaje mi się, że bank obecnie ma poważne problemy. Możesz coś osiągnąć tylko wtedy, gdy będziesz bardzo wytrwały i wywrzesz jak największe naciski. Wtedy twoja sprawa może być jedną z pierwszych rozpatrzonych po przywróceniu prawidłowej funkcjonalności systemu. Może warto po prostu zażądać kwoty, która twoim zdaniem ci się należy. Być może bank cicho zwróci ci ją z kasy na błędy i inne sprawy... Powodzenia! Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata