Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: klasa podatkowa

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, ponieważ mam małe pojęcie o przepisach podatkowych, chciałbym prosić o pomoc. Trochę się już zorientowałem, ale nadal nie jestem pewien, dlatego kieruję do Was pytanie. Mój ojciec pracuje od ponad 20 lat i jest zakwalifikowany do klasy podatkowej 3. Moja matka była gospodynią domową do 2010 roku. Od 2010 roku sporadycznie podejmuje małą pracę dorywczą, osiągając dochód od 100 do maksymalnie 200 €. W ostatnim zeznaniu podatkowym podano jedynie, że moja matka jest gospodynią domową, czyli bez dochodu, co oznacza, że nie została przypisana żadna klasa podatkowa. W 2010 roku jednak zarobiła niewielką kwotę. Czy teraz zostanie zakwalifikowana do klasy podatkowej 5? Czy te dochody są na tyle niskie, że nie trzeba ich deklarować? Byłbym wdzięczny za pomoc. Niestety jestem tutaj zbyt niepewny. Z góry dziękuję

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli pracowała na karcie podatkowej, to prawdopodobnie w klasyfikacji podatkowej 5. Jednak w przypadku wspólnego rozliczenia rocznego będzie to traktowane jako jedno dochód. W przeciwnym razie informacji jest po prostu za mało. Być może był to praca dorywcza albo coś w tym stylu. A może nawet działalność samodzielna...

Napisany przez ADMCI4
Najpierw dziękuję za szybką pomoc. To był raczej mini praca. Mam jeszcze kilka pytań. Dla roku 2011 przeczytałem, że karta podatkowa z 2010 roku jest nadal ważna. Czyli podczas rozliczania podatku za rok 2010 należy podać takie same informacje jak w zeszłym roku (czyli rozliczenie podatkowe za rok 2009)? A od 2012 roku ma być dostępna tylko w formie elektronicznej? Jak mam to zrozumieć? Czy można ją pobrać i przeglądnąć ze strony internetowej Urzędu Skarbowego? Jakie inne możliwości są dostępne dla osób chcących otrzymać ją w formie papierowej? Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość wobec mojej niewiedzy ^.^

Napisany przez 2Bolitho
Nie mogę odpowiedzieć na to dokładnie. Znajdziesz informacje na stronie www.elster.de.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata