Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Jakie korzyści przynosi prywatne ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim.............. od kiedy mam dzieci, zastanawiam się od czasu do czasu nad zawarciem prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. Byłoby to dla mnie uspokojenie, gdyby mi się coś stało, ale również w przypadku gdy dzieci miałyby wypadek i przez to być może nie mogłyby w pełni podjąć pracy zawodowej. Choć nie chcę tego, ale to jest możliwe. Ale jakie korzyści przynosi takie ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków? Czy zapewnia ono ochronę w przypadku braku wypadku, czy też praktycznie jest to czyste ubezpieczenie ryzyka? Jeśli tak, czy przynajmniej mogę odliczyć składki podatkowe??? Pozdrowienia, Grobian

Re: Jakie korzyści przynosi prywatne ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Napisany przez EasyD
W zasadzie można ubezpieczyć się od wypadków z opcją zwrotu składek. Jednak nie polecam tego, ponieważ z punktu widzenia zwrotu jest to bezsensowne. Oprócz taryfy ryzyka płacisz tutaj dodatkową składkę na budowę kapitału, która praktycznie nie przynosi zysku. Nie natknąłem się jeszcze na żadne przedsiębiorstwo, które wyciągnęłoby z tego coś porządnego. Dlatego zawsze radzę oddzielić ryzyko od inwestycji kapitałowych! Ponadto - choć pewnie niektórzy koledzy mogą mieć inne zdanie - nie jestem fanem ubezpieczeń na wypadek nieszczęśliwych zdarzeń. Moim zdaniem to działanie na pół gwizdka. Jeśli mówimy tutaj o ryzyku niezdolności do pracy z powodu wypadku, to statystycznie jest to około 10% przypadków. A co zabezpiecza resztę? Istnieją już bardzo dobre ubezpieczenia dla dzieci, które chronią zarówno przed wypadkami, jak i chorobami. Jednak brakuje mi tutaj szczegółowych informacji o Państwa gospodarstwie domowym, aby móc udzielić konkretnych porad. Pytanie do moderatorów: Czy w tym forum w ogóle można udzielać konkretnych rekomendacji produktów?

Napisany przez Gerd
Najpierw zgadzam się, że wypadek należy oddzielić od ubezpieczenia na życie. Powodem jest po prostu to, że na rynku ciągle pojawiają się nowe oferty ubezpieczeń od wypadków ze zwiększonymi świadczeniami. Jednak można skorzystać z nich tylko poprzez nową umowę. W przypadku ubezpieczenia od wypadków z zwrotem składek często jest się dożywotnio związany z daną ofertą. ubezpieczenie od wypadków powinno być traktowane jako uzupełnienie do ubezpieczenia na życie. Otrzymuję rentę z ubezpieczenia na życie dopiero przy niezdolności do pracy wynoszącej 50 lub 51%. Natomiast w przypadku ubezpieczenia od wypadków, częściowe świadczenie wypłacane jest już przy 2% niezdolności do pracy. Podczas gdy w przypadku ubezpieczenia na życie otrzymuję tylko jedną rentę, w przypadku właściwego ubezpieczenia od wypadków przy szkodzie wynoszącej 100% mogą zostać wypłacone nawet kilkaset tysięcy euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata