Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: gdzie ubezpieczyć dzieci, jeżeli jeden z rodziców zostanie dobrowolnym członkiem WHEN ubezpieczonym)

Napisany przez sunny1310
Kochana społeczności forum, następująca skomplikowana sytuacja wyjściowa: obecnie jestem na urlopie rodzicielskim, a nasze dwie dzieci (3 i 4 lata) są ze mną w systemie ubezpieczeń zdrowotnych państwowych. Ja sam oraz moje dzieci posiadamy prywatne ubezpieczenie dodatkowe, ja głównie dlatego, że od urodzenia byłem prywatnie ubezpieczony za pośrednictwem mojego ojca aż do końca studiów, ale musiałem przekwalifikować się na ubezpieczenie państwowe przy rozpoczęciu pracy. Zawsze byłam trochę poniżej limitu dochodów, więc na razie tak zostało. Jednak jeśli moje dochody wzrosną powyżej, składka dla mnie będzie znacznie niższa. Mój mąż od zawsze jest ubezpieczony obowiązkowo w AOK, ale od początku tego roku przekroczył limit dochodów i stał się dobrowolnym członkiem AOK. Co teraz się stanie z dziećmi? Czy teraz będą musiały być ubezpieczone za pośrednictwem mojego męża?! Czy to musi się stać natychmiastowo, czy poczekamy najpierw, czy sytuacja ubezpieczenia prywatnego pozostanie taka sama? Czy ktoś wie, co w tej sprawie można zrobić? Pozdrowienia, słoneczko

Re: gdzie ubezpieczyć dzieci, jeżeli jeden z rodziców zostanie dobrowolnym członkiem WHEN ubezpieczonym)

Napisany przez Reibold
Cześć Sunny! Jeśli dobrze rozumiem, ty i twój mąż planujecie przejście do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV), a ty i dzieci macie obecnie ubezpieczenie z tytułu wcześniejszych składek. Jeśli twój mąż zmienia ubezpieczenie, a ty zarabiasz za mało, dzieci muszą jednak przejść do PKV lub płacić własną składkę w GKV w wysokości 126,90 € za każde dziecko i miesiąc. W przeciwnym razie dzieci stracą prawo do ubezpieczenia rodzinnego. Z poważaniem Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i makler funduszów Neuburg an der Donau

Napisany przez sunny1310
Cześć Panie Reibold, Dziękuję za odpowiedź. Prawie dobrze zgaduje Pan co do moich podejrzeń. Faktycznie, dla mnie i dla moich dwóch dzieci istnieje ubezpieczenie anwartschaftsversicherung. Osobiście nie chcę teraz przechodzić do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, lecz dopiero, gdy powrócę do pracy i będę zarabiać powyżej wartości BBG. Oznacza to, jak Pan również to ujął, że dzieci muszą być ubezpieczone u mojego męża w PKV (w tym przypadku dobrowolnie w AOK). Ale co się stanie z anwartschaft moich dzieci w moim ubezpieczeniu, czy powinna ona wówczas zostać rozwiązana? Czy dzieci zaczną od nowa? A może byłoby lepiej, gdyby mój mąż zdecydował się ubezpieczyć w moim ubezpieczeniu (Allianz) wraz z dziećmi? Na razie dzieci są ubezpieczone w ramach rodziny u mnie, ale kto poinformuje nas, że dzieci muszą przejść do ubezpieczenia u mojego męża? Czy mój mąż musi być ubezpieczony dobrowolnie, jeśli zarabia ponad wartość BBG? Czy może pozostać w ubezpieczeniu obowiązkowym? Pytania nad pytaniami...... Pozdrowienia, słoneczko

Napisany przez Reibold
Cześć Sunny! Wydaje mi się, że dochodzi tutaj do pewnego nieporozumienia! To, że twój mąż dobrowolnie jest członkiem AOK, nie czyni go prywatnie ubezpieczonym! Nadal pozostaje w systemie publicznych funduszy zdrowia, a dzieci mogą nadal pozostać bezpłatnie ubezpieczone w ramach ubezpieczenia rodzinnego, niezależnie od tego, czy pod twoim czy pod jego nazwiskiem. Na razie więc nie musisz nic zmieniać! Zmiany dotyczące ubezpieczenia dzieci będą konieczne dopiero wtedy, gdy ty albo twój mąż opuszczycie fundusz publiczny i przejdziecie do prywatnego ubezpieczyciela zdrowia. W tym przypadku masz ubezpieczenie angriffowe i wtedy będziesz mogła przejść dokładnie do tego samego planu, na który się zgodziliście, za obniżoną opłatą. Z wyrazami szacunku, Alexander Reibold

Napisany przez sunny1310
Cześć Panie Reibold, dziękuję jeszcze raz za szybką odpowiedź. Brzmi to bardzo dobrze, więc zostawiam wszystko tak, jak jest. Pozdrawiam, Sunny

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata