Re: gdzie ubezpieczyć dzieci, jeżeli jeden z rodziców zostanie dobrowolnym członkiem WHEN ubezpieczonym)
Napisany przez sunny1310 -
- śr lut 09, 2011 1:09 pm
Kochana społeczności forum,
następująca skomplikowana sytuacja wyjściowa:
obecnie jestem na urlopie rodzicielskim, a nasze dwie dzieci (3 i 4 lata) są ze mną w systemie ubezpieczeń zdrowotnych państwowych. Ja sam oraz moje dzieci posiadamy prywatne ubezpieczenie dodatkowe, ja głównie dlatego, że od urodzenia byłem prywatnie ubezpieczony za pośrednictwem mojego ojca aż do końca studiów, ale musiałem przekwalifikować się na ubezpieczenie państwowe przy rozpoczęciu pracy. Zawsze byłam trochę poniżej limitu dochodów, więc na razie tak zostało. Jednak jeśli moje dochody wzrosną powyżej, składka dla mnie będzie znacznie niższa.
Mój mąż od zawsze jest ubezpieczony obowiązkowo w AOK, ale od początku tego roku przekroczył limit dochodów i stał się dobrowolnym członkiem AOK.
Co teraz się stanie z dziećmi? Czy teraz będą musiały być ubezpieczone za pośrednictwem mojego męża?! Czy to musi się stać natychmiastowo, czy poczekamy najpierw, czy sytuacja ubezpieczenia prywatnego pozostanie taka sama?
Czy ktoś wie, co w tej sprawie można zrobić?
Pozdrowienia, słoneczko