Re: Zapytanie o ryzyko WHEN anonimizowane) dla Biura Bezpieczeństwa Narodowego WHEN SBU)
Napisany przez ADMCI4 -
- śr lut 09, 2011 5:43 pm
Cześć ludzie!
Moje pytanie dotyczy zawarcia (samodzielnej) ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.
Jako niedawno ukończony student medycyny, tuż przed rozpoczęciem kariery zawodowej, otrzymałem kilka telefonów od mojego osobistego doradcy z MLP, w tym pierwszą rozmowę doradczą. Nie martwcie się, nic jeszcze nie zawarłem, ponieważ mam zdrowe poczucie sceptycyzmu wobec tego przedsiębiorstwa i maklerów ogólnie.
Dlatego w ostatnich dniach i tygodniach poświęciłem dość dużo czasu na zgłębianie tematyki ubezpieczeniowej (poradniki od Związku Ubezpieczeniowego, internet itp.). Jedno nadal jednak nie jest dla mnie jasne, ponieważ w internecie pojawiają się sprzeczne informacje na ten temat: słowo kluczowe - wniosek próbny / zapytanie o ryzyko / anonimowe zapytanie o ryzyko!
Ponieważ mam kilka dolegliwości (katar sienny, astma alergiczne i kilka innych rzeczy), w moim przypadku zasięgnięcie wstępnego zapytania u kilku ubezpieczycieli jest praktycznie konieczne, ponieważ warunki i ceny różnią się znacznie w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych. Jednym z głównych problemów jest tu jednak prawdopodobnie przechowywanie danych w bazie HIS!
Z tego, co dotychczas się dowiedziałem, wygląda na to, że (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę):
1. Dane z wniosków próbnych są zazwyczaj przechowywane w bazie danych o ryzyku.
2. Dane z anonimowych zapytań o ryzyko za pośrednictwem maklerów, którzy (obywi się sprawdzają) zacieniono dane osobowe w moich dokumentach, nie mogą być przechowywane, ponieważ nie można ich przypisać do konkretnej osoby. Wadą tego podejścia jest jednak fakt, że wiele towarzystw ubezpieczeniowych nawet nie rozpatruje tych zanonimizowanych zapytań, co ostatecznie oznacza, że masz do wyboru tylko kilku dostawców i polis.
A jak wygląda zwykłe (nieanonimowe) zapytanie o ryzyko? Przeczytałem, że jako potencjalny ubezpieczony po prostu nie powinienem osobiście podpisywać tego rodzaju zapytania, wtedy towarzystwa ubezpieczeniowe tracą prawo do przechowywania danych w bazie HIS - co więcej, nie mogą również pytac odpowiedniego personelu medycznego.
Czy rzeczywiście tak jest i można w to wierzyć? Czy mimo wszystko dane są przechowywane? Nie będzie instytucji, która będzie ich monitorować. Mój doradca z MLP, który chce spróbować tych zapytań o ryzyko, odpowiedział na moje pytanie:
Zapytania o ryzyko nie mogą być przechowywane. To jest właśnie
cel zapytania o ryzyko, aby Twoje dane nie były przechowywane
w specjalnej bazie danych sektora ubezpieczeniowego. Dane
są przechowywane dopiero przy składaniu wniosku. Nie są to
wnioski próbne.
Jednak na stronie buforum24 poświęconej ubezpieczeniom na wypadek niezdolności do pracy poprzez zapytanie o ryzyko oraz na pewnych forach mówi się coś przeciwnego. Zapytania o ryzyko rzekomo są również przechowywane.
Co o tym wiecie? Byłoby miło, gdyby ktoś mógł rozwiać trochę tę niepewność!
Niezależnie od tego, zastanawiam się nad skorzystaniem z oferty buforum24.de (lub podobnej) próbując zanonimizowanego zapytania. Czy ktoś ma doświadczenia na ten temat? Czy na końcu będzie faktycznie dobra oferta do wyboru? A może całe zamieszanie wokół tego tematu to tylko dobrze zaplanowany chwyt reklamowy Helgea Kuhna, maklera stojącego za buforum24 ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy poprzez zapytanie o ryzyko ;-) ?
Dziękuję bardzo z góry! - B.