Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zapytanie o ryzyko WHEN anonimizowane) dla Biura Bezpieczeństwa Narodowego WHEN SBU)

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie! Moje pytanie dotyczy zawarcia (samodzielnej) ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Jako niedawno ukończony student medycyny, tuż przed rozpoczęciem kariery zawodowej, otrzymałem kilka telefonów od mojego osobistego doradcy z MLP, w tym pierwszą rozmowę doradczą. Nie martwcie się, nic jeszcze nie zawarłem, ponieważ mam zdrowe poczucie sceptycyzmu wobec tego przedsiębiorstwa i maklerów ogólnie. Dlatego w ostatnich dniach i tygodniach poświęciłem dość dużo czasu na zgłębianie tematyki ubezpieczeniowej (poradniki od Związku Ubezpieczeniowego, internet itp.). Jedno nadal jednak nie jest dla mnie jasne, ponieważ w internecie pojawiają się sprzeczne informacje na ten temat: słowo kluczowe - wniosek próbny / zapytanie o ryzyko / anonimowe zapytanie o ryzyko! Ponieważ mam kilka dolegliwości (katar sienny, astma alergiczne i kilka innych rzeczy), w moim przypadku zasięgnięcie wstępnego zapytania u kilku ubezpieczycieli jest praktycznie konieczne, ponieważ warunki i ceny różnią się znacznie w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych. Jednym z głównych problemów jest tu jednak prawdopodobnie przechowywanie danych w bazie HIS! Z tego, co dotychczas się dowiedziałem, wygląda na to, że (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę): 1. Dane z wniosków próbnych są zazwyczaj przechowywane w bazie danych o ryzyku. 2. Dane z anonimowych zapytań o ryzyko za pośrednictwem maklerów, którzy (obywi się sprawdzają) zacieniono dane osobowe w moich dokumentach, nie mogą być przechowywane, ponieważ nie można ich przypisać do konkretnej osoby. Wadą tego podejścia jest jednak fakt, że wiele towarzystw ubezpieczeniowych nawet nie rozpatruje tych zanonimizowanych zapytań, co ostatecznie oznacza, że masz do wyboru tylko kilku dostawców i polis. A jak wygląda zwykłe (nieanonimowe) zapytanie o ryzyko? Przeczytałem, że jako potencjalny ubezpieczony po prostu nie powinienem osobiście podpisywać tego rodzaju zapytania, wtedy towarzystwa ubezpieczeniowe tracą prawo do przechowywania danych w bazie HIS - co więcej, nie mogą również pytac odpowiedniego personelu medycznego. Czy rzeczywiście tak jest i można w to wierzyć? Czy mimo wszystko dane są przechowywane? Nie będzie instytucji, która będzie ich monitorować. Mój doradca z MLP, który chce spróbować tych zapytań o ryzyko, odpowiedział na moje pytanie: Zapytania o ryzyko nie mogą być przechowywane. To jest właśnie cel zapytania o ryzyko, aby Twoje dane nie były przechowywane w specjalnej bazie danych sektora ubezpieczeniowego. Dane są przechowywane dopiero przy składaniu wniosku. Nie są to wnioski próbne. Jednak na stronie buforum24 poświęconej ubezpieczeniom na wypadek niezdolności do pracy poprzez zapytanie o ryzyko oraz na pewnych forach mówi się coś przeciwnego. Zapytania o ryzyko rzekomo są również przechowywane. Co o tym wiecie? Byłoby miło, gdyby ktoś mógł rozwiać trochę tę niepewność! Niezależnie od tego, zastanawiam się nad skorzystaniem z oferty buforum24.de (lub podobnej) próbując zanonimizowanego zapytania. Czy ktoś ma doświadczenia na ten temat? Czy na końcu będzie faktycznie dobra oferta do wyboru? A może całe zamieszanie wokół tego tematu to tylko dobrze zaplanowany chwyt reklamowy Helgea Kuhna, maklera stojącego za buforum24 ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy poprzez zapytanie o ryzyko ;-) ? Dziękuję bardzo z góry! - B.

Re: Zapytanie o ryzyko WHEN anonimizowane) dla Biura Bezpieczeństwa Narodowego WHEN SBU)

Napisany przez EasyD
Chciałbym zauważyć, że swoim sceptycyzmem znacznie komplikują sprawę. Pewna zdrowa podstawa sceptycyzmu zawsze jest na miejscu. Jednak w Państwa przypadku nie widzę powodu, dlaczego nie można zaufać koledze z MLP. W końcu poprzez zapytanie wstępne nie może on osiągnąć żadnej korzyści finansowej. Jeśli zapytanie wypada pozytywnie, to jeszcze żadna umowa nie jest podpisana. Gdy mam pytanie u klienta dotyczące możliwości ubezpieczenia oraz jak to zrobić, wysyłam dokumenty (w przypadku wątpliwych historii również raporty lekarskie) do firm bez podawania nazw, chyba że mam już osobistego kontakt w danym towarzystwie, który może mi szybko wyjaśnić takie sprawy w ciągu kilku godzin. Moim zdaniem dostępność ubezpieczycieli, którzy umożliwiają tę anonimowość, jest w pełni wystarczająca. Jeśli wspomnieli Państwo o medykach, zalecam, aby - w zależności od tego, jak i gdzie będą Państwo pracować zawodowo - zwrócić uwagę na obecność tzw. klauzuli dotyczącej zakażeń.

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dziękuję za odpowiedź! W mojej pracy uważam, że klauzula dotycząca infekcji jest obowiązkowa, zresztą tak samo myślę. I tak czy inaczej zwróciłbym na to uwagę, ale dziękuję za wskazówkę. Rozumiem więc, że radzisz, że powinienem złożyć zapytanie o ryzyko bez podawania nazwiska i mówisz, że istnieje wystarczająca liczba ubezpieczycieli, którzy zajmują się takimi zapytaniami. To byłoby świetne! Co do doradcy z MLP: wiele złych rzeczy czyta się o ich metodach. Jestem świadom/a, że zależy im głównie na prowizjach. Mimo to, prawdopodobnie zadałbym zapytanie o ryzyko za pośrednictwem doradcy, po prostu dlatego, że oszczędziłoby mi to pracy. I oczywiście to zapytanie jest początkowo niezobowiązujące i bez prowizji; tylko jeśli nie zdezaktualizuje moich danych osobowych, to byłoby to ryzykowne co do przechowywania danych w HIS, czyż nie? Na moje pytanie, czy to robi, odpowiedział on unikająco, że w przypadku zapytania o ryzyko dane zasadniczo nie są przechowywane. Z wielu źródeł można przeczytać co innego, dlatego z braku lepszego zrozumienia oceniam to stwierdzenie po prostu jako BŁĘDNE (celowe lub nie, nie ma to znaczenia dla końcowego wyniku). Sam/i także składają zapytanie bez podawania nazwiska (pewnie nie bez powodu!). Dlatego mam pewne wątpliwości co do doradcy! Prowizja nie była dla mnie problemem, mógłby ją otrzymać przy zawarciu umowy, miała przecież pracę z tą sprawą.

Napisany przez EasyD
Masz całkowitą rację, że to bardzo delikatny temat. Mogę wypowiedzieć się tylko z perspektywy doradcy. W momencie, gdy społeczeństwo wprowadza wpis do bazy danych, osoba ta jest również informowana przez ubezpieczyciela. Jeśli teraz jako doradca mam za to odpowiedzialność, mogę być pewny, że klient współpracował ze mną od dłuższego czasu. Dlatego przekazuję, bez względu na to, jak dobrze znam inspektora ryzyka w firmie, wyłącznie takie dane, które uniemożliwiają zidentyfikowanie osoby. Spośród firm, które nie akceptują tego podejścia, przychodzą mi na myśl spontanicznie tylko dwie firmy ubezpieczeniowe, które zresztą bardzo rzadko plasują się w pierwszej piątce moich porównań.

Napisany przez Gerd
Cześć Oczywiście agent lub przedstawiciel ubezpieczeń może zapytać anonimowo, czy osoba z wcześniejszymi szkodami jest ubezpieczalna. Są to jednak głównie ogólne informacje. W przypadku szczególnych przypadków, np. astmy, która występuje w wielu formach, przeprowadzana jest indywidualna ocena, która jest możliwa tylko przy użyciu danych osobowych i za zgodą lekarza prowadzącego. Muszę powiedzieć, że nie rozumiem tego całego problemu.

Napisany przez baydilli69
Jak anonimowe jest zapytanie, gdy oprócz szczegółowych informacji dotyczących indywidualnej historii choroby (która zapewne w przypadku osób korzystających z takiego zapytania może być bardzo indywidualna) przekazywane są także pełne imię wraz z datą urodzenia?

Twierdzi się, że ubezpieczyciele nie mają prawa do przechowywania tych danych na stałe. Wtedy jednak zaletą takiego anonimowego zapytania wstępnego byłoby zobowiązanie ubezpieczycieli do nieprzechowywania danych.

Moim zdaniem ubezpieczyciele mają jednak głównie w swoim interesie, jak również interesie wszystkich ubezpieczonych, duże zainteresowanie zidentyfikowaniem wszystkimi możliwymi sposobami osób z podwyższonym ryzykiem i ewentualnym traktowaniem ich gorzej lub odmową przyjęcia zobowiązania ubezpieczeniowego.

Być może wszystko to działa świetnie. Ale termin anonimowe zapytanie wstępne wprowadza w błąd. Każdy powinien być świadomy, że nie zapewnia ono anonimowości.

Napisany przez Naseweis
Cześć Baydilli69,

anonimowe zapytanie oznacza, że nazwa nie zostanie przekazana firmie ubezpieczeniowej!

Dlatego nie rozumiem Twojej wiadomości.

Pozdrowienia,
Naseweis

Na żądanie maklera specjalizującego się w takich zanonimizowanych zapytaniach zostało mi powiedziane, że z firmami ubezpieczeniowymi ustalono, że należy podać pełne imię i nazwisko oraz datę urodzenia pacjenta.

W ten sposób ma być zapewnione, że firmy ubezpieczeniowe będą mogły jednoznacznie zidentyfikować osobę odpowiedzialną za zgłoszenie, tak twierdzą pracownicy brokera. W przeciwnym razie każdy mógłby po prostu przyjść i skorzystać z atrakcyjnej oferty...

Zatem zaletą tego procesu pozyskiwania oferty może być być może ustalenie z ubezpieczycielami, że dane nie będą przechowywane. Anonimowość jednak nie jest gwarantowana.

Napisany przez Naseweis
O nie, a ten pośrednik ma być specjalistą? Być może trzeba podać wiek, aby lepiej ocenić choroby lub dolegliwości. Ale do czego może być ważne podanie imienia. W takim razie zapytanie wstępne dotyczące ryzyka nie byłoby już anonimowe.

Anonimowe zapytania o ryzyko nie są anonimowe.

Pośrednik to buforum24 ubezpieczenie na życie zawodowe za pośrednictwem zapytania o ryzyko.

Odpowiedź na moje zapytanie dotyczące przekazywania danych ubezpieczycielowi podałem tutaj najlepiej, jak potrafię. A pracownica brzmiała tak, jakby wykonywała te zapytania o ryzyko rutynowo.

Dlaczego więc nie zapytasz o to i jeśli usłyszysz coś innego, możesz to również tutaj zgłosić.

Mam zawodowy kontakt ze studiami klinicznymi. Istnieją jasne, międzynarodowo obowiązujące wymagania dotyczące anonimizacji danych pacjentów, które tutaj zdecydowanie nie są spełnione.

Chciałem po prostu podzielić się moimi doświadczeniami. Ktoś, kto lepiej wie, proszę bardzo. Kto wierzy w to, co mówi się w internetowym forum? Nikt nie jest dobrze doradzony, polegając na tym.

Napisany przez Naseweis
@baydilli69,
chciałbym tu zauważyć, że można złożyć wstępną prośbę do firmy ubezpieczeniowej bez podawania nazwy oraz opisu skarg lub chorób.
Takie zapytania wstępne składam dla moich klientów od ponad 20 lat!
Nie każdy makler, który działa w internecie, należy do grupy specjalistów. Jest też wiele czarnych owiec, którym brakuje odpowiedniego wykształcenia.
Jeśli sam, jak piszesz, nie masz pojęcia, proszę o powściągliwość i pozostaw odpowiedź specjalistom.
Pozdrowienia!
Naseweis

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata