- pt lut 11, 2011 10:52 am
Cześć wszystkim,
mam następujący problem i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat:
Zakup istniejącej nieruchomości i jej renowacja. Pierwsza wizyta u doradcy bankowego Sparkasse miała miejsce w grudniu 2008 roku. Plan został przedstawiony, a doradca od razu stwierdził, że sytuacja finansowa wygląda bardzo dobrze. Na działce istniało prawo do użytkowania wieczystego z pozostałym czasem trwania 23 lata. Pomimo wielokrotnych pytań zapewniano mnie, że to nie stanowi problemu. Następnie otrzymałem propozycje finansowania z KfW oraz ustne potwierdzenie. Poprosiłem o umowy, ponieważ termin notarialny został wyznaczony na czerwiec. Otrzymywałem jedynie bez końca obietnice i ostatecznie pisemne potwierdzenie, że finansowanie jest zagwarantowane.
Budynek został kupiony. Nie otrzymałem umów (tylko zapewnienia, że zajmie to jeszcze tylko 2 dni). Dopiero w grudniu 2009 roku zwróciłem się do przełożonego. Po kolejnych dwóch tygodniach bank powiedział mi, że ze względu na krótki czas pozostały dla użytkowania wieczystego, plan nie jest możliwy do sfinansowania w zaproponowanej formie. Warunkiem było zakup lub przedłużenie prawa do użytkowania wieczystego. Ponieważ przedłużenie zwiększyłoby opłatę z 800 € na 2000 €, nie pozostało mi nic innego jak zakup.
Bank zaproponował finansowanie z oprocentowaniem 3,95% na 15 lat, które po dwóch dniach skorygowano na 4,15%! Po tej kolejnej akcji straciłem cierpliwość i skontaktowałem się z innym bankiem, który sfinansował obiekt w ciągu dwóch tygodni.
Nie otrzymałem żadnego protokołu doradztwa od Sparkasse. doradca jedynie zapewniał mnie, żebym mu zaufał, ponieważ dotychczas nie miał odmówienia finansowania.
Jeśli się zastanawiacie, dlaczego nie poszedłem wcześniej do innego banku: Sparkasse była jedynym bankiem, który powiedział, że krótki czas pozostały dla użytkowania wieczystego nie ma znaczenia i że obiekt zostanie sfinansowany w żądanej formie.
Teraz mam następujące szkody:
1. Ustanowienie hipoteki, które zostało zatwierdzone podczas zakupu, musiało zostać zmienione. Prawo do użytkowania wieczystego zostało usunięte. Dodatkowe koszty około 1200 €.
2. KfW było już zatwierdzone. Ze względu na opóźnienie 12 miesięcy musiałem zapłacić za okres uruchomienia 9 miesięcy (około 3000 €) i brakuje mi około 12 miesięcy w okresie kredytowania (około 5000 €).
3. Planowano dalsze korzystanie z prawa użytkowania wieczystego ze względu na doskonałe warunki, które bank początkowo uważał za nieproblemowe. Ze względu na zakup płacę rocznie 2400 € odsetek zamiast 800 € czynszu. Oznacza to dodatkowe obciążenie wynoszące 1600 € (plus spłata kapitału) na 23 lata! Rezygnacja z umowy zakupu nie wchodziła w grę ze względu na wysokie koszty.
Mam nadzieję, że potraficie zrozumieć tę sytuację i możecie mi ocenić, czy mam szanse na odszkodowanie. Być może znacie także prawnika specjalizującego się w tego rodzaju sprawach.
Dziękuję i pozdrowienia,
Eckfelder