Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy w przypadku Wohnriester nie otrzymuje się nic w późniejszym wieku?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ kilka lat temu kupiliśmy Dom, a moja żona nie miała dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego, trzy miesiące temu na zalecenie naszego doradcy finansowego podpisała umowę na Rentę-Mieszkaniową. Korzyści wydawały nam się ogromne w kontekście naszego starego szeregowca podczas rozmowy doradczej. Jednak przeczytałem, że w przypadku Renty-Mieszkaniowej nie otrzymuje się w późniejszym wieku żadnych środków. Jeśli jednak nie korzysta się z kredytu podczas okresu oszczędzania, pieniądze powinny być gdzieś zabezpieczone. W końcu będą one dostępne w przyszłości.

Napisany przez rafi911
Cześć, przeczytaj to: Problemy z Riester- und Wohn-Riester Być może to pomoże. Pozdrawiam rafi911

Napisany przez EasyD
Dostępne środki muszą zostać przelane na polisę ubezpieczeniową. Jeśli nie zostanie użyte żadne pieniądze na własność zamieszkania, konieczne będzie wypłacanie miesięcznej emerytury dożywotniej, co jest możliwe tylko poprzez ubezpieczenie. Ponieważ oszczędzający na budowę, którzy zazwyczaj dążą do finansowania, zazwyczaj mają raczej niski zwrot z inwestycji, a ubezpieczyciel prawdopodobnie będzie chciał uzyskać dodatkowe środki na swoje koszty w okresie przejściowym, według mnie nie jest to najlepszy interes. Proszę zapoznać się z dokładnymi warunkami umów bausparów. M.in. z powodu problemów, które można znaleźć także pod linkiem, który wymienił rafi911, ja sam nie jestem zwolennikiem Wohn-Riester.

Napisany przez Gerd
O.K. W ten sposób trafiliśmy na stronę BDS, która w innym miejscu została określona jako bardzo podejrzana organizacja. Również na stronie Riester znajduje się wiele niespójnych rzeczy. Nikt, kto w późniejszym wieku staje się osobą wymagającą opieki, nie musi sprzedawać swojej zamieszkałej nieruchomości. To kompletne bzdury. Również inne problemy, o których mowa, są albo zmyślone, albo dotyczą nie tylko Riester, ale także innych form lokowania pieniędzy.

Napisany przez EasyD
Poprawne jest w każdym przypadku to, że przy sprzedaży domu musi zostać zwrócona dotacja.Jeśli przejrzałbym tylko moją listę klientów i zobaczył, ilu z nich się rozwiodło, gdzie w rezultacie musiał zostać sprzedany Dom, to sam to niekoniecznie dawałoby mi dobre poczucie, że powinienem polecać Bauspar-Riester.Ale być może patrzę na to wszystko zbyt negatywnie. Co o tym sądzisz, Gerd, gdy przyjrzysz się kompletnym zaletom i wadom tego rozwiązania?

Napisany przez Gerd
Dla mnie Riester sam w sobie jest w porządku. Nie przepadam za Wohnriesterem. Moim zdaniem jest to chwytliwe narzędzie, aby umożliwić kasom oszczędnościowo-kredytowym również pokroić się w kawałku rynku Riester. Co więcej, bardziej niepokojące jest to, że kasy oszczędnościowo-kredytowe wchodzą do gry najpóźniej przy finansowaniu domu i tutaj, pod pretekstem taniego finansowania budowy, sprzedają ludziom Wohnriestera, nie mówiąc im, co się później stanie z tą częścią. Często istniejące umowy Riester są tutaj przekształcane, czyli anulowane i sprzedawany jest Wohnriester. Problem polega na tym, że większość ludzi nie rozumie, co się tam dzieje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata