Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak państwo wspiera prywatne zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez ADMCI4
Zdecydowałem się na podjęcie prywatnego środka zabezpieczenia emerytalnego. Jednak ponieważ nie mam zbyt dużego pojęcia na ten temat, byłoby miło, gdybym mógł tu od was uzyskać kilka informacji. Na przykład kompletnie nie wiem, jak działa system dofinansowań przez państwo. W jakiej wysokości są dofinansowywane różne modele zabezpieczenia emerytalnego i które z nich są dla mnie odpowiednie? Jestem samotny, mam 38 lat, nie mam dzieci i zarabiam około 3000 euro brutto miesięcznie. Bylibyście w stanie mi coś poradzić i wyjaśnić, jak wygląda dofinansowanie państwowe w moim przypadku? Pozdrawiam, Charlie

Napisany przez EasyD
Przyjmując, że znajdują się Państwo w stosunku zatrudnienia i płacą obowiązkowe składki do niemieckiego systemu emerytalnego, to moim zdaniem najbardziej interesującymi opcjami są tutaj dodatkowe ubezpieczenie emerytalne pracownicze (bAV) oraz Riester, w zależności od Państwa planów życiowych. W ogólnym ujęciu, oto kilka korzyści związanych z nimi: W przypadku bAV składki są potrącane bezpośrednio z wynagrodzenia brutto, co oznacza, że podstawa do obliczania składek ubezpieczeniowych i podatków jest niższa, co pozwala zaoszczędzić w tych obszarach. W przypadku Riester oprócz corocznych dopłat do 154 EUR otrzymują Państwo także ulgę podatkową. Można odliczyć pełną roczną kwotę, pomniejszoną o dopłaty, od podatku, korzystając z własnej stawki podatkowej. Aby dokładnie przeanalizować to w odniesieniu do Państwa danych, najlepiej przestudiować wypłatę z grudnia 2010 roku oraz ostatni rozliczenie podatkowe.

Napisany przez Gerd
Postanowiłem trochę policzyć. 36 000 € brutto, 25% podatek od przyszłej emerytury, plus ubezpieczenie zdrowotne w Bazylei. Czas trwania umów do 67 lat. Riester: miesięczna składka 107 € + 154 € dopłaty (rocznie) = 120 € składka. Miesięczne oszczędności podatkowe 25 €. Rzeczywista składka 82 €. Miesięczna emerytura 430 € -107,5 € podatku = 322,50 €. Rürup: miesięczna składka 120 €. Miesięczne oszczędności podatkowe 40 €. Rzeczywista składka 80 €. Miesięczna emerytura 390 € - 97,5 € podatku = 292,50 €. BAV: Miesięczna składka 120 €. Po odjęciu 60 € podatku i składek społecznych. Rzeczywista składka 60 €. Miesięczna emerytura 430 € -143 € podatku i składki zdrowotnej = 287 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata