Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Methanex WHEN MEOH) - Methanex

Napisany przez 2cybercrash
Zwrócono uwagę na wartość na liście Hana dotyczącej biopaliw. Methanex (MEOH) – największy na świecie dostawca metanolu/metylenu – podał wyniki kwartalne w wysokości 79 centów na akcję, perspektywy są korzystne. Przy kursie 21$ współczynnik P/E wynosi około 6-7, a nie 18, jak podano. Kurs jest słaby. Okazja do zakupu/dokupienia.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Zauważyłem wartość na liście Hansas dla Biofuselu. Methanex (MEOH), największy na świecie dostawca metanolu/Metanu, raportuje wyniki kwartalne w wysokości 79 centów na akcję, perspektywy są korzystne. Przy kursie 21 dolarów wskaźnik P/E wynosi tylko około 6 do 7, a nie 18, jak podano. Kurs jest słaby. Okazja do zakupu/dokupienia.
Cześć Cybercrash Dzięki za wskazówkę Czy już zatankowałeś (w całości czy częściowo), czy czekasz do po spotkaniu 9 maja? VANCOUVER, BRITISH COLUMBIA -- (MARKET WIRE) -- 04/27/06 -- Methanex Corporation (TSX:MX)(NASDAQ: MEOH) przeprowadzi transmisję internetową zbliżającego się Zgromadzenia Ogólnego, w tym przemówienie Prezesa i Dyrektora Generalnego, Brucea Aitkena. Spotkanie odbędzie się w Vancouver Convention & Exhibition Centre w Vancouver, Kolumbia Brytyjska we wtorek, 9 maja 2006 roku o godzinie 10:30 rano (PDT). W przemówieniu zostaną omówione wyniki i osiągnięcia Methanexu z ostatniego roku, dyskusja na temat perspektyw spółki i branży metanolowej oraz komentarze dotyczące strategii i przyszłych inicjatyw. Będzie dostępna transmisja audio w trybie tylko do słuchania z tego spotkania. Aby połączyć się z rozmową, wybierz operatora konferencyjnego dziesięć minut przed rozpoczęciem rozmowy pod numerem (416) 695-5259 lub bezpłatnie pod numerem (877) 461-2814. Nagranie rozmowy telekonferencyjnej będzie dostępne przez siedem dni pod numerem (416) 695-5275 lub bezpłatnie pod numerem (888) 509-0081. Numer rezerwacji dla wersji nagrania to 617491. Równocześnie będzie dostępna transmisja audio z tego spotkania, która będzie dostępna na naszej stronie internetowej https://www.methanex.com/investor/events.html . Nagranie spotkania będzie można pobrać ze strony internetowej przez trzy tygodnie po zakończeniu spotkania.

Zatankowałem już pół baku paliwa za 22,4$ zanim rozpoczęła się euforia etanolowa. Methanex jednak nie reaguje na tę falę, jest najbardziej solidny i najmniej wymagający spośród wszystkich alkoholi. Notowany na najwyższym poziomie od 52 tygodni, teraz zyskuje trochę impetu poniżej 20$.

Wygląda na to, że Fusel-Mode zaczyna teraz przyciągać trochę uwagi. Dzisiaj po raz pierwszy osiąga 24,4, przy około PE=14. Zostanie odłożony na półkę, moda przychodzi i odchodzi, a teraz może następuje modowy trend wzrostowy? Dobrze być obecnym, gdy nadchodzi moda, to wszystko, a nawet jeszcze z zdrowym wzrostem, nie chorobliwy jak balony słoneczne.

Dzisiaj zakończyłem transakcję z marżą 3,3%. Pomimo bardzo zdrowych fundamentów, programu odkupu akcji i nawet przyjaznych ocen, wartość ta sunie jak po slalomie amerykańskim, co godzinę zmieniając kierunek. Po osiągnięciu 24$ z zyskiem z powrotem spadła do 21$ itd. Dlatego dziś po prostu zdecydowałem się zrealizować zysk. Początkowo kurs mógłby łatwo i szybko wzrosnąć do 25$. Nie porusza się związany z etanolem, ma swoją własną dynamikę, ale jest trudny do oszacowania. Pozostaje na liście obserwowanych.

Alkohole przeszły w fazę konsolidacji, zwłaszcza Pacific Ethanol, jest mocno czerwony, więc może lepiej inwestować w Methanex? Methanex prezentuje dzisiaj swoje wyniki po zamknięciu sesji giełdowej, nie mogą być to takie złe wiadomości, skoro kurs spadł poniżej 20$. Dzisiaj znowu złapałem trochę akcji.

Kwartalne wyniki są poniżej ubiegłorocznych wyników 1,02 $, spodziewanych 75 centów. Oznacza to, że prognozowany wskaźnik ceny do zysku na rok wynosi obecnie 6,5 przy kursie 19,6 $. Moim zdaniem nadal warto przynajmniej trzymać akcje lub dokupić, jest to opłacalne i jednocześnie wypłacające dywidendę. Kurs reaguje niewiele na manipulacje cenami ropy, ale natychmiast spada, gdy cena ropy spada! Interesującą reakcją jest to, że pomimo wskaźnika ceny do zysku wynoszącego 6,5 kurs musi zostać drastycznie obniżony do 18,5 $. Warto dokonywać zakupów na tym poziomie kursu. Kurs i tak rośnie bardzo powoli, więc wystarczy jedna transakcja; na razie nie ma potrzeby dokupów. Dzisiaj, 28 lipca, rekompensowane są straty z zyskiem +5%. Kto zrozumie giełdę? Po prostu pozostajeć w grze, nie daj się zmylić!

W przypadku spółek alkoholowych Pacific Ethanol spadł poniżej 20$, wartość została ostrzeżona i nie została uwzględniona. Natomiast dziś Methanex (MEOH) został podniesiony przez UBS, co sprawia, że po raz pierwszy od dłuższego czasu przekracza poziom 20$. Miało miejsce zamieszanie przy 19$, obecnie pozostaje na tym poziomie, trzeba poczekać, czy uda się obronić wartość 20$. Wyniki za kwartał były spadkowe, ale wskaźnik PE wynosił około 7,5 i firma wypłaca przynajmniej dywidendę.

Po sygnale z dnia 25.7. dzisiaj można handlować otwarciem za 21 $ +, netto +6%. Pomimo solidnych danych fundamentalnych i podniesienia rekomendacji UBS, przebieg kursu jest niestabilny.

Napisany przez beta
Jestem również nowy w klubie ? Kupiłem pierwszą transzę za 23,5 $. Ten aktyw był długo na mojej liście życzeń. Wydaje się dość solidny. Ryzyko wydaje mi się przynajmniej ograniczone. Myślałem o nim jako o inwestycji długoterminowej. Dzięki za poradę, a jeśli to pójdzie na dno, to Was winię ??? Pozdrowienia

Napisany przez beta
Wyszłem z powrotem w piątek. To były szybkie 13%. Dzięki ? Na pewno wrócę do gry. Wykres długoterminowy wygląda dobrze, nie było konieczności wyjścia, ale lepiej mieć niż nie mieć :-) 22$-24$ - byłoby mile widziane. Pozdrowienia

Podwyższenie klasyfikacji UBS zadziałało, zdumiewająco, kurs rzeczywiście poruszał się na poziomach, które wydawały mi się poza zasięgiem, ponieważ biofuzelowe rzeczy w ostatnich tygodniach zostały mocno poturbowane (Pacific Ethanol) i październik niesie ze sobą niepewność. Wycena jest jednak nadal sprawiedliwa, dywidendy zabezpieczone. Nie byłem już w to zaangażowany, ale pozostaje na stałej liście obserwowanych. Gratulacje za strategię i monitorowanie dla bety. Dziękuję także za protokół z wyraźnym określeniem czasu. To jest specjalna wartość takiego forum.

Napisany przez beta
Kwota 24$ zostanie niedługo osiągnięta: Methanex (MEOH) został zdegradowany do roli sektorowego wykonawcy przez CIBC World Markets. W okolicach 22$ możesz mnie znowu dostrzec :-) Pozdrowienia

Napisany przez Hans
Bush Promotes Investment Opportunities in Renewable Energy https://www.resourceinvestor.com/pebble.asp?relid=24700 By Jon A. Nones 12 Oct 2006 at 06:33 PM EDT St. LOUIS (ResourceInvestor.com) -- Resource Investor został zaproszony, aby usłyszeć bezpośrednio przemówienie prezydenta Georgea W. Busha na Konferencji Rozwoju Energii Odnawialnej w centrum St. Louis dzisiaj; a pod warstwą politycznych przekazań odkryliśmy kilka obiecujących możliwości inwestycyjnych, zwłaszcza w składniki, które tworzą etanol i biodiesel. Po krótkiej przerwie wywołanej przez protestującego krzyczącego: „Wyjdźcie z Iraku teraz!” przemówienie prezydenta było na temat. Matthew Simmons, przewodniczący Simmons and Company, powiedział wcześniej w ciągu dnia, że jeśli nie zainteresujemy się innymi źródłami energii, staniemy na krawędzi przepaści. Bush podkreślił tę sentencję. „Jesteśmy zbyt uzależnieni od ropy,” rozpoczął Bush. „Musimy zmienić nasze nawyki, jeśli chcemy pozostać liderem gospodarczym świata.” Bush zaznaczył, że etanol i biodiesel są zachęcającymi substytutami paliw opartych na ropie. Powiedział, że rozwijanie tych odnawialnych źródeł energii jest uzasadnionym wydatkiem pieniędzy podatników,„ i ma nadzieję poprawić ulgi podatkowe, aby dalsze zachęcać do prywatnych inwestycji. Również inwestorzy detaliczni mogą tu znaleźć okazję - ale w zbóż. Raport dotyczący zbiorów opublikowany przez Departament Rolnictwa (DOA) dzisiaj wydaje się bardzo optymistyczny dla kukurydzy, w szczególności. Kukurydza Według DOA, wczesne wyniki zbiorów kukurydzy pokazały, że gorące, suche lato ograniczyło plony bardziej niż się spodziewano w całym „Żółtym Pasie. Analitycy obniżyli prognozę kukurydzy o 2% do 10,9 miliarda buszli. Keith Collins, główny ekonomista DOA, powiedział dzisiaj na konferencji, że będzie potrzebne około 10 milionów dodatkowych akrów kukurydzy, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na etanol. „Ceny kukurydzy wzrosną, a w pozostałych towarach rolnych nastąpi efekt fali,” powiedział. Wczoraj RI zauważył, że cena kukurydzy wzrosła o ponad 15% w ciągu niespełna dwóch miesięcy. Dziś kukurydza jest o kolejne 14 ½ centa droższa, kosztując 2,98 ½ dolara za buszel. W 2004 r. 5% produkcji kukurydzy zostało wykorzystane do produkcji etanolu, podczas gdy w 2005 r. około 6%. Collins oszacował wzrost do około 20% w tym roku, aby zaspokoić zapotrzebowanie na etanol. Zwiększona produktywność stanowi kluczowe wyzwanie dla powodzenia biopaliw„ powiedział. Według Busha, w 2000 r. wyprodukowano 1,6 miliarda galonów etanolu. Przewidywana produkcja na 2006 r. to wzrost o 3,5% w porównaniu z zeszłym rokiem do 5 miliardów galonów. Powiedział, że obecnie w USA działa ponad 100 zakładów produkcyjnych etanolu, ale 40 kolejnych jest w trakcie budowy. Obecnie jest 900 stacji benzynowych sprzedających 85% etanol (E85). Etanol nadchodzi i nie jest potrzebne wiele pieniędzy, aby przekształcić samochody„ w E85, powiedział Bush. Bush powiedział, że nowa technologia powie rolnikom, że są producentami energii, co jest dobrą wiadomością.„ „Podoba mi się pomysł promowania paliwa, które opiera się na naszych rolnikach,” powiedział Bush, dodając, że dobrze rozwinięta gospodarka rolna oznacza dobrą gospodarkę narodową. Bush powiedział również, że cukier działa równie dobrze jak kukurydza, i wydaje się dobrym sposobem na wykorzystanie pieniędzy podatników„ w dalszym rozwoju tej technologii. Cukier Około 60% światowej produkcji etanolu pochodzi z cukru, a około 20% światowego cukru pochodzi z Brazylii. Dlatego nie dziwi, że Brazylia jest liderem światowych producentów samochodów z napędem na 100% etanol. Sprzedaż samochodów z napędem elastycznym w Brazylii osiągnęła 62% wszystkich nowych rejestracji w 2005 r. Brazylia przeniosła znaczącą część swojego eksportowego zapasu cukru na krajową produkcję etanolu. Szacuje się, że do 2011 roku 100% nowych samochodów sprzedanych w Brazylii będzie z napędem elastycznym. W latach 2005/2006 wystąpił deficyt podaży cukru na świecie po raz trzeci z rzędu wraz ze wzrostem zapotrzebowania. Świat wyprodukował rekordowe 149,7 miliona ton cukru, a jednak zużycie nadal przewyższało go wynosząc 149,9 miliona ton. W tym roku zapasy cukru na koniec roku szacuje się na 30,9 miliona ton, co oznacza spadek o 58 000 ton w porównaniu z ubiegłym rokiem. Między 1966 a 1974 r. cena cukru wzrosła ponad 45-krotnie, z 1,5 centa do 66,5 centa w jego szczytowym okresie. Jednak cena cukru ostatnimi czasy spadła z 14,90 centa za Funt w sierpniu do 11,13 centa po dzisiejszych cenach. Ale Bush powiedział, że rząd zainwestował 250 milionów dolarów na badania alternatywnych metod produkcji etanolu, w tym z użyciem cukru. Soja Bush promował również biopaliwa na bazie biodiesla jako substytut benzyny. Powiedział, że niedawno odwiedził zakład biodiesla w stanie Wirginia, który wykorzystuje soję. Według Agencji Służby Rolnictwa DOA, jeden bochenek soi daje około 1,4 galonów biodiesla. Soja zawiera około 20% oleju, więc potrzeba niemal 7,3 funta oleju sojowego, aby wyprodukować galon biodiesla. W 2005 r. wyprodukowano 75 milionów galonów biodiesla, wykorzystując 547,5 miliona funtów oleju roślinnego. W tym roku analitycy szacują, że produkcja się podwoi, z produkcją 150 milionów galonów, używając 1,1 miliarda funtów oleju roślinnego. Raymond L. Orbach, podsekretarz ds. nauki w Departamencie Energii USA, powiedział, że celem jest zastąpienie 30% paliw transportowych biopaliwami do 2030 roku. Obecnie mamy 53 działające zakłady biodiesla, z 38 kolejnymi w budowie i 22 kolejne są planowane. „Nie wymaga to dużych inwestycji kapitałowych, aby przekształcić soję w biodiesel,” powiedział. Działa Energii i Rolnictwa ogłosiły dzisiaj przydział dodatkowych 4 milionów dolarów na badania biopaliw, które przyspieszą rozwój alternatywnych paliw.„ Nowa technologia zmieni nawyki konsumenckie benzyny, co z kolei sprawi, że będziemy mniej zależni od zagranicznej ropy„ powiedział Bush. Według raportu zbiorów, dzisiaj wydanego, soja nadal jest na drodze do rekordowego zbioru. Plon soi szacowany jest na 3,19 miliarda buszli, co byłoby najwyższą produkcją w historii. Jednakże, soja listopadowa jest obecnie notowana o 17 ¼ centa drożej, kosztując 5,79 dolara za buszel. Collins oszacował wzrost o 13% w tym roku w wykorzystaniu soi do biodiesla. Uran Bush krótko wspomniał o dalszych odwiertach w Zatoce Meksykańskiej w celu uzyskania ropy naftowej i gazu ziemnego jako środków na zmniejszenie zależności od energii zagranicznej, ale również mówił o energii jądrowej. „Jeśli chcemy zachować tę konkurencyjność kraju, musimy promować energię jądrową,” powiedział. „Energia jądrowa jest odnawialna i nie towarzyszą jej żadne gazy cieplarniane.” Według Busha, 14 nowych firm wyraziło ostatnio zainteresowanie budową nowych elektrowni. Powiedział, że dodatkowe 250 milionów dolarów zostało zainwestowane przez rząd w ulepszenie technologii utylizacji odpadów. Cena uranu w tym roku systematycznie rosła, obecnie notowana jest na poziomie 56 dolarów za Funt. Podsumowanie Bush zakończył przemówienie mówiąc, że przewiduje panele słoneczne na dachach do zasilania domów oraz turbiny wiatrowe do zasilania Waszyngtonu. Powiedział uczestnikom konferencji, że są na czele zmiany.„

Napisany przez beta
Nie mogłem się powstrzymać i ponownie zakupiłem pierwszą transzę za 21,70$. Jeśli w przyszłym tygodniu nie będzie żadnej reakcji technicznej, dokupię za 18$.

Niesamowita zmienność na zwykle spokojnej kanadyjskiej inwestycji wartościowej. Jeśli UBS i inne renomowane banki nagle okazują zainteresowanie ratingiem, mimo że tak naprawdę nie rozumieją się na tym biznesie, to znaczy, że kryją się tu ogromne aktywności spekulacyjne. Dla nas, inwestorów/Traderów, mamy tutaj do czynienia z volatilną, zyskowną firmą do zarządzania kursami! Dziękujemy, beta, MeOH pozostaje interesującym, solidnym i dochodowym obiektem! Trzymaj się tego! Ponadto zobacz także American Ecology (ECOL) z szczegółowym i trafnym zapisem. Dzięki także dla znanej i lubianej biuletynu giełdowego, była w nim racja! Chętnie to potwierdzam!

Napisany przez beta
Jestem poza Methanexem. Nie zaszkodzi zrealizować trochę zysku (ok. 28%). W razie spadku cen natychmiast ponownie wejdę, docelowe zakresy: 24$ - 26$. Długoterminowy wykres wygląda obiecująco. Pozdrowienia

Napisany przez beta
MEOH ponownie spada według liczby. Podobno zabrakło 1 centa. (Oceny można znaleźć od Strong Buy do Sell, wszystko zależy od kaprysu.) Wykazany został rekordowy zysk. Wynikało to z wysokiej ceny metanolu, która z kolei wynikała głównie z awarii w konkurencyjnych firmach. Methanex ma silną międzynarodową pozycję i bardzo dobrą sieć sprzedaży. Pozostaje pytanie, jak chcą rosnąć w przyszłości... Przejęcia? Kto to wie. Dane finansowe są w każdym razie chaosem... przynajmniej dla mnie. Odważni sięgają po to. Ja jeszcze obserwuję... 26$? Pozdrowienia

Napisany przez beta
Methanex dzisiaj otrzymuje porządne baty. Kilka obniżonych ocen. Oczekuje się spadku cen metanolu. No cóż, już od jakiegoś czasu obserwowałem i właśnie zatankowałem zbiornik za 22,30 $. Jeśli był to chwytanie noża spadającego, to dokupię po 18 $. Pozdrowienia

Napisany przez beta
Znowu wyszedłem, po $24.5$. Podobno techniczne powody, ....chociaż chyba zbyt wielu krótkich pozycji :lol: W przeciwnym razie trudno znaleźć jakieś nowości. --------------------------------- Methanex Corp. Zbija Rekordy i Nadal Zyskuje (RTTNews) - Methanex Corp. (MEOH) handluje wąską strefą od ostatnich 3 tygodni, a dziś akcje odeszły od niej i przekroczyły swoją 200-dniową średnią ruchomą. Papier stale zyskuje na wartości od otwarcia i obecnie przyspiesza dalszy wzrost, wyzważąc swoją 50-dniową średnią ruchomą. Akcje MEOH aktualnie notowane są wyżej o $2.46, po kursie $24.53. --------------------------------- Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata