Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy istnieje możliwość otrzymania zasiłku rodzicielskiego, jeśli mieszka się za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć kochani, moja żona jest w piątym miesiącu ciąży, a ja dowiedziałem się w zeszłym tygodniu, że firma może mnie wysłać do USA na dwa lata od lata. Ponieważ jest to dość duża odległość i nie chcemy być tak długo od siebie oddzieleni, zastanawialiśmy się, czy moja żona i nasze dziecko mogłyby ze mną pojechać. Zamierzamy zlikwidować nasze mieszkanie tutaj, ponieważ planujemy kupić Dom. Moja żona planuje przejść na urlop rodzicielski i nie mieć żadnych dochodów przez pierwsze lata. Czy mamy również prawo do świadczenia rodzicielskiego, jeśli tymczasowo mieszkamy za granicą? Za dwa lata wrócimy tutaj i nie emigrujemy. z poważaniem, Bernhard

Re: Czy istnieje możliwość otrzymania zasiłku rodzicielskiego, jeśli mieszka się za granicą?

Napisany przez Birgit
Cześć, o ile mi wiadomo, musisz mieć stałe miejsce zamieszkania w Niemczech. Birgit

Napisany przez ADMCI4
Zgodnie z tym linkiem tak, ponieważ jest to delegacja. Regulacje dotyczące rodziców pracujących za granicą Rodziny, w których jedno z rodziców pracuje zarówno w Niemczech, jak i za granicą w Europie, mogły już przed wejściem w życie nowych przepisów uzyskać prawo do świadczenia rodzicielskiego. Dla dotkniętych tą sytuacją rodziców (przekraczających granicę) praktycznie nic się nie zmienia, a świadczenie rodzicielskie można otrzymać na dotychczasowych zasadach. Rodzice ci nie są wyłączeni z tego prawa nawet w przypadku, gdy prowadzą działalność gospodarczą, a nie są zatrudnieni na etacie. Mieszkanie za granicą, a praca w Niemczech W przypadku rodzin, które pracują w Niemczech, ale mają swoje miejsce zamieszkania w innym kraju europejskim lub w Szwajcarii, zawsze obowiązuje zasada miejsca zatrudnienia. Zatrudnienie objęte ubezpieczeniem społecznym w Niemczech uprawnia w tym przypadku do otrzymania świadczenia rodzicielskiego. Dla świadczenia rodzicielskiego nie ma znaczenia, czy miejsce zamieszkania zostało na stałe przeniesione za granicę, ale pracodawca ma siedzibę w Niemczech, czy też przeniesienie miejsca zamieszkania jest tylko tymczasowe (czasowe przeniesienie do oddziału zagranicznej firmy). W tym drugim przypadku nadal obowiązuje niemieckie prawo ubezpieczeń społecznych. Podobne zasady dotyczą także świadczenia rodzicielskiego dla pracowników delegowanych za granicę oraz pracowników służby publicznej (przedstawiciele niemieckich ambasad) czy pracowników organizacji międzynarodowych świadczących pomoc rozwojową. Pracownicy przekraczający granicę mają więc również dobre szanse na otrzymanie świadczenia rodzicielskiego. Źródło: Prawo do świadczenia rodzicielskiego - Prawo do świadczenia rodzicielskiego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata