Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Klasyfikacja ryzyka Templeton Global Bond

Napisany przez Loktar
Cześć drodzy eksperci od pieniędzy ) Planuję zakupić następujący fundusz: ISIN: LU0294219869 WKN: A0MNNM Jest to fundusz obligacji, który działa na rynkach wschodzących. Zauważyłem, że na przykład w Deutsche Bank jest on sklasyfikowany w klasie ryzyka 2 na 5. Oznacza to, że ma stosunkowo niskie ryzyko. Czy możecie podzielić się swoimi ocenami na temat ryzyka tego funduszu? Myślałem o jego trzymaniu przez około 5 lat, jeśli przyniesie on podobne 10% zwroty jak w ostatnich 3 latach. Pozdrawiam Loktar

Napisany przez EuroPaule
Loktar pisze: To jest fundusz emerytalny pracujący na rynkach wschodzących. Zauważyłem, że jest on na przykład wymieniony w Deutsche Bank w klasie ryzyka 2 z 5. Oznacza to, że faktycznie ma niskie ryzyko.
Cześć Loktar, Nie jestem pewien na jakiej podstawie Deutsche Bank dokonuje klasyfikacji ryzyka. Na pewno są to obiektywne dane historyczne. Być może chodzi na przykład o odchylenie standardowe z ostatnich trzech lat (tak przynajmniej przypuszczam). Takie liczby mają zastosowanie tylko do tego konkretnego okresu historycznego. Międzynarodowe obligacje są długoterminowo trochę bardziej ryzykowne. Cytat Loktara Czy możecie mi podać kilka szacunków, co sądzicie o ryzyku tego funduszu? Miałem zamiar trzymać go około 5 lat, jeśli generuje około 10% zwrotu, jak w ostatnich 3 latach. W ostatnich latach mieliśmy raczej spadające stopy procentowe, co przynosi zyski kapitałowe ze spadających obligacji. W przeciwnym razie takie wysokie stopy zwrotu nie byłyby osiągalne. Ten trend powoli zmienia się na całym świecie. Spowoduje to straty kapitałowe. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że grozi Ci dwie rzeczy. 1. Ryzyko jest znacznie większe, niż obecnie je postrzegasz. 2. Stopa zwrotu będzie znacznie poniżej 10%. Według fondsweb.de średnia stopa zwrotu papierów wartościowych w funduszu wynosi 4,9%. Jeśli wystąpią straty kursowe, to jeszcze od tego zostanie odjęte! Do tego mogą dochodzić koszty zabezpieczenia walutowego, które będą obciążać zwrot. Ogólnie rzecz biorąc, najczęściej pojawiają się problemy, kiedy kupuje się fundusze, bo miały one szczególnie dobre wyniki w niedawnej przeszłości... . Pozdrowienia Paule

Napisany przez Loktar
Najpierw dziękuję za Twoją opinię, Paule. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli dobrze zrozumiałem Twój post, zakładasz znacznie niższą stopę zwrotu. Z mojego zrozumienia fundusz inwestuje w obligacje i długi. Czy mogę więc zakładać, że fundusz będzie się rozwijał na plus ze względu na obligacje o stałym oprocentowaniu, czy jednak muszę się liczyć z stratami? Pozdrowienia Loktar

Napisany przez EuroPaule
Loktar pisze: Z mojego zrozumienia inwestuje się w renty i obligacje. Czy mogę zatem założyć, że fundusz ten rozwija się już raczej pozytywnie ze względu na obligacje z o stałym oprocentowaniem, czy jednak muszę liczyć się z stratami?
Cześć, Renty i obligacje to w zasadzie to samo. Jeśli już jesteśmy przy byciu mądrymi... fundusze zawsze z s na końcu. Nawet w liczbie pojedynczej. W przeciwnym razie powstaje breja... Powinieneś wiedzieć o następującej zależności: Prawdą jest, że z obligacji fundusz generuje regularne dochody. Jeśli Fondsweb.de prowadził prawidłowe badania, jest to prawie 5% rocznie. Te dochody stanowią początkowy amortyzator, gdy ceny spadają. Jednak patrząc na zwrot z ostatnich trzech lat, zauważysz, że zmiany cen mogą mieć taki sam wpływ, jak odsetki. Albo nawet większy. W tym okresie pozytywny. Jednak może się to równie dobrze obrócić przeciwko tobie. Jeśli straty z tytułu spadających odsetek są większe od wspomnianych 5% (aktualnie), wówczas fundusz może stracić na wartości w ciągu roku. Nie można powiedzieć, że musisz się tego spodziewać lub możesz. Nikt nie wie, co wydarzy się na rynkach kapitałowych. Ale ryzyko istnieje i powinieneś być tego świadomy. Jak szybko może to się zdarzyć, pokazują kryzysy w Grecji i Irlandii. Jeśli nawet ryzyka w strefie euro nie są w pełni kontrolowane, to kto może ocenić, co może się dziać na przykład w Azji i Ameryce Południowej? To nie oznacza, że nie wolno inwestować w te fundusze. Ale po pierwsze, nie wszystko co posiadasz, a po drugie, nie z zbyt wysokimi oczekiwaniami. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata