- śr maja 03, 2006 6:25 pm
Cześć wszystkim
Po trzech miesiącach przerwy, znów jestem gotowy do handlu akcjami i opcjami. Ta przerwa dobrze mi zrobiła, pozwoliła mi uporządkować kilka spraw w moim życiu. Chciałbym jednak bardzo ostrożnie wybrać mojego brokera online. Wcześniej byłem z Swissquote, ale zupełnie nie jestem zadowolony z ich usług. Bankructwa, nieszczęścia i problemy na potęgę. Zdarzało się wielokrotnie, że przez godziny cena akcji (amerykańskich akcji) była jeszcze z poprzedniego dnia, a także transfer pieniędzy z konta SQ był bardzo uciążliwy. W kwestii technicznej wiele rzeczy nie działało, były błędne rozliczenia (szczególnie przy handlu opcjami) i małe uwzględnienie życzeń klientów. Opłata roczna jest w porządku.
Natomiast bardzo podobała mi się GUI, nawigacja i obsługa. Handel i wymiana walut nie sprawiały problemów.
Chciałbym się dowiedzieć od was:
1. Z jakim/i brokerem/i handlujecie (Nazwa/y + URL)?
2. Zadowoleni z opłaty rocznej i prowizji?
4. Czy GUI, nawigacja i obsługa są w porządku?
5. Czy możliwy jest handel opcjami?
6. Czy możliwy jest handel CFD?
7. Czy transakcje są przetwarzane przez przeglądarkę (IE/FF) czy konieczne jest narzędzie (zwykle oparte na Java)?
8. Czy uwzględnia się życzenia klientów?
9. Czy jesteście zadowoleni z waszego brokera, czy planujecie zmianę?
Tages Anzeiger porównał opłaty online brokerów między sobą. Oto tabela (PDF). Pod względem cenowym uważam Tradingfloor Synthesis Bank za całkiem atrakcyjny, ale uciążliwe jest to, że wszystko musi działać przez narzędzie Java.
Pozdrowienia
Insider rynkowy