Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieje ubezpieczenie emerytalne dla samozatrudnionych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w tej chwili jestem zatrudniony, ale musiałem przejść z pełnego etatu na pół etatu i zarabiam niewystarczająco. Dlatego coraz bardziej rośnie we mnie myśl o założeniu własnej działalności. Bardzo chciałbym to zrobić, muszę się tylko zastanowić, co jest do tego wszystkiego konieczne. Dużym tematem dla mnie jest emerytura. Dotychczas byłem ubezpieczony obowiązkowo i zawsze grzecznie płaciłem składki na emeryturę. Czy teraz to całkowicie się zatrzymuje, jeśli zacznę prowadzić własną działalność? Czy istnieje również ubezpieczenie emerytalne specjalnie dla osób prowadzących działalność gospodarczą? Gdzie mogę się poinformować? Pozdrawiam,

Napisany przez EasyD
To zależy od tego, w jakiej branży chcą się Państwo usamodzielnić. Istnieje wiele zawodów, w których nadal obowiązuje obowiązek ubezpieczenia. Musieliby Państwo naprawdę najpierw wiedzieć, co dokładnie planują? Jednak z reguły można mieć szczęście i nie być już obowiązkowo ubezpieczonym w zakresie rentowym.

Napisany przez Rosengarten
Niezależnie od kwestii emerytalnych, powinni dokładnie przemyśleć, co, jak, gdzie i kiedy chcą z kimś robić. Pół etatu na początku jest raczej szansą niż przeszkodą, ponieważ przynajmniej mają pewną podwalinę. Nawet jeśli chodzi o emeryturę, pozostają oni sami za nią (ciągle) odpowiedzialni; w zależności od zawodu. Najlepszą inwestycją zawsze są Państwo sami oraz Państwa wiedza/umiejętności.

Napisany przez EuroPaule
HomerS pisze: Czy teraz całkowicie przestanie to działać, jeśli zdecyduję się na samozatrudnienie? Czy istnieje również ubezpieczenie emerytalne specjalnie dla osób prowadzących działalność gospodarczą? Gdzie powinienem się zasięgnąć informacji?
Cześć, pracując na pół etatu nadal płacisz składki do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS). W związku z tym nie ma możliwości, żeby ewentualnie zdobyte prawa mogły ulec utracie (w zależności od wieku itp.). Nie ma specjalnej polisy emerytalnej dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Nie ma też konieczności wkładania więcej pieniędzy niż konieczne do tego chorego systemu. Z wyjątkiem sytuacji, gdy np. z powodów zdrowotnych nie można w ogóle uzyskać prywatnego ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Zabezpieczenie emerytalne osoby prowadzącej działalność gospodarczą należy więc zorganizować prywatnie. Dobra wiadomość: wszystkie drogi są otwarte. Zła wiadomość: Trzeba się solidnie zastanowić, aby znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Mój sugestia: Jeśli prowadzenie własnego biznesu przynosi zyski, warto od samego początku odłożyć określoną część (np. 20%) na osobne konto. Ze względu na potencjalną stopę zwrotu nie należy się tym jeszcze zbytnio martwić. Równolegle warto zgłębiać temat, aby znać podstawowe zagadnienia i sensownie porozmawiać z odpowiednimi doradcami. Oprócz prywatnego zabezpieczenia emerytalnego istnieją również korzystne pod względem podatkowym sposoby takie jak Rürup czy zabezpieczenie emerytalne pracownicze. Powinieneś zapoznać się z ich podstawami i zadawać pytania na ten temat. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Gerd
Samozatrudnienie a emerytura pracownicza? Jak to ma działać?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata