Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Mieszkanie własnościowe dostępne na licytacji komorniczej!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, kupiliśmy nasze mieszkanie własnościowe na licytacji komorniczej. Dom sprawia nam wiele radości. Jedynym problemem jest to, że znajduje się na terenie dawnej kopalni, co może prowadzić do uszkodzeń budynku w przyszłości. Niestety podczas sporządzania ekspertyzy nie przeprowadzono wszystkich niezbędnych badań. Jeśli dojdzie do sytuacji, że mieszkanie zacznie pękać z czasem, czy w ogóle będziemy mieli możliwość pociągnięcia kogoś do odpowiedzialności? Czy ponosimy sami odpowiedzialność za ten stan? W jakim stopniu można włączyć do odpowiedzialności operatora kopalni? Na pewno taki przypadek nie zdarza się codziennie, ale bardzo chętnie przyjmę wszelkie porady. Z serdecznymi pozdrowieniami. Berthold

Napisany przez Sergio
To jest interesujący przypadek. Ale sądzę, że nikt już nie poniesie odpowiedzialności za coś takiego. Mam nadzieję, że ktoś tutaj lepiej się zna. Takie rzeczy powinno się sprawdzać z wyprzedzeniem, ale z drugiej strony mogło mi się to również zdarzyć. Z czystej ciekawości, ponieważ sam zajmuję się aukcjami: Jaka była cena nieruchomości wyceniona w opinii (wartość rynkowa) i za ile ją nabyliście? Możecie także po prostu podać relację w procentach (podzielić cenę zakupu przez wartość rynkową i pomnożyć przez 100). Naprawdę mnie to interesuje.

Napisany przez ADMCI4
Wesołego dnia, Uważam, że można pociągnąć właściciela nieruchomości do odpowiedzialności. Już sama okoliczność, że w przeszłości nie została wyposażona pełna dokumentacja, czyni sprzedawcę winnym. Jeśli naprawdę w przyszłości powstanie szkoda w waszym domu, to operator kopalni także powinien być w to zaangażowany. Ja bym nie czekał tak długo i natychmiast zaczął działać. Skorzystajcie z infolinii szkód, tam najlepiej znają się na takich przypadkach. Powodzenia! Heino.

Napisany przez Four AIR
Chociaż wątek jest już stary, problem z uszkodzeniami górniczymi może każdego użytkownika spotkać w dowolnym momencie, dlatego nie mogę zostawić dotychczasowych odpowiedzi bez komentarza. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek uszkodzeń na domu spowodowanych górnictwem, odszkodowanie jest ustalane zgodnie z ustawą federalną dotyczącą górnictwa, chyba że w księdze wieczystej został wpisany tzw. zrzeczenie się odszkodowań za uszkodzenia górnicze na rzecz firmy górniczej. Jeśli zrzeczenie to nie zostało zarejestrowane, odpowiedzialność ponosi operator kopalni. Jeśli jednak biegły w swojej opinii faktycznie zapomniał o wspomnieniu o zrzeczeniu się odszkodowań za uszkodzenia górnicze, to w wyjątkowych sytuacjach odpowiedzialność biegłego może być rozważana. W normalnych okolicznościach nie obowiązuje gwarancja wad rzeczowych podczas licytacji komorniczej (w prywatnych umowach kupna sprzedaży zazwyczaj również nie, ponieważ zawierają one klauzulę „kupione widziane”). Jednak dochodzenie odszkodowań od biegłego będzie trudne do zrealizowania, ponieważ kupującemu można zarzucić, że sam też nie zajrzał do księgi wieczystej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata