Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy muszę wziąć kartę kredytową z kodem PIN?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, moja przyjaciółka niedawno dostała kartę kredytową wraz z przypisanym do niej numerem PIN, chociaż w ogóle go nie zamawiała. Zawsze myślałem, że kartą kredytową można tylko płacić, a nie wypłacać gotówkę. Chcę też złożyć wniosek o kartę, ale nie chcę otrzymać numeru PIN, bo obawiam się, że szybko skuszę się na jego użycie. Czy muszę koniecznie przyjąć numer PIN? Dzięki, pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Tak, bo także w hotelach poproszono mnie o podanie PINu przy płaceniu.

Napisany przez 2Escorpio
Tylko karty kredytowe z czipem, czyli wszystkie nowe od 2011 roku, wymagają wprowadzenia PIN-u przy płatności... Celem będzie konieczność podawania PIN-u ciągle i wszędzie... ale może to potrwać jeszcze kilka lat... do tego czasu zależy to od handlowca do handlowca. Ps.: PIN jest bezpłatny.

Napisany przez Doso
W niektórych krajach płatność kartą kredytową bez użycia PIN jest praktycznie niemożliwa. Na przykład w Wielkiej Brytanii jest to bardzo powszechne.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: W niektórych krajach niemal niemożliwe jest teraz płacenie kartą kredytową bez PIN-u. Na przykład w Wielkiej Brytanii jest to bardzo powszechne.
To jednak zależy od twojej karty... jeśli masz kartę bez funkcji PIN-u (czyli bez chipa), terminal sprzedawcy automatycznie przechodzi do płatności podpisem... to samo ma miejsce we Francji.

Napisany przez KvR
Escorpio pisze: Jedynie karty kredytowe z chipem, czyli wszystkie nowe od 2011 roku, w zależności od terminala wymagają podania PINu przy płatności...
Cytat od Escorpio To zależy od twojej karty... jeśli masz kartę bez funkcji PIN (czyli bez chipa), terminal handlowca przełącza się na podpisanie transakcji... w przypadku Francji jest to takie samo. To nie do końca jest prawda. Nawet przy kartach kredytowych bez chipa można poprosić o podanie PINu. Przykład: automatyczne stacje benzynowe w Holandii i Szwajcarii oraz automaty do biletów w Szwajcarskich Kolejach Federalnych. Jeśli chcesz być elastyczny za granicą, lepiej zapamiętaj swój PIN. A wracając do tankowania: automaty na stacjach benzynowych w Holandii i Francji są zazwyczaj najtańszym sposobem tankowania. W przypadku tankowania we Francji, konieczne jest posiadanie karty kredytowej z chipem. Cytat od Mauseäffchen Ja również chciałabym taka kartę złożyć, ale nie chcę mieć PINu, bo bardzo szybko skłonna byłabym go użyć. Czy istnieje różnica w posiadaniu PINu?

Napisany przez barbara
Czy źle zapamiętujesz liczby, czy masz problem z numerem PIN?

Napisany przez 2Escorpio
KvR pisze: To nie do końca prawda. Nawet w przypadku kart kredytowych bez chipa można poprosić o wprowadzenie kodu PIN. Przykład: Automaty do tankowania w Holandii i Szwajcarii oraz automaty do biletów Szwajcarskich Kolei Federalnych. Jeśli chcesz być elastyczny za granicą, warto zapamiętać swój kod PIN. Aby pozostać przy przykładzie tankowania: Automaty do tankowania w Holandii i we Francji zazwyczaj oferują najtańsze ceny. W przypadku Francji, potrzebna jest do tego karta kredytowa z chipem. Czy kod PIN robi różnicę?
Stacje benzynowe rzeczywiście różnią się znacząco od standardowych płatności terminalowych, co jest obecne również w Niemczech przy kartach debetowych. Nie powinno się tego traktować jako standardowego / normalnego przypadku.

Napisany przez loriot35
Escorpio pisze: Stacje benzynowe są naprawdę dużą różnicą w porównaniu z normalną płatnością w terminalu, co dotyczy również kart EC w Niemczech. Nie należy tego traktować jako standardu / normy.
Natomiast sama sytuacja płatności na stacji benzynowej to już standardowa/normatywna sytuacja. Dlatego uważam, że uzasadnione jest uwzględnienie tego w sposób wyraźny. Niezależnie od tego, czy w Niemczech większość płaci na stacji benzynowej kartą EC.

Napisany przez 2Escorpio
loriot35 pisze: Gdzie sytuacja płatnicza na stacji benzynowej sama w sobie stanowi standard / normę. Dlatego uważam, że uzasadnione jest uwzględnienie tego właśnie. Bez względu na to, czy w Niemczech większość płaci na stacji benzynowej kartą EC.
Właściwie nie... Nie potrafiłbym teraz wymienić 10 stacji benzynowych, które funkcjonują bez personelu, a jedynie z automatami płatniczymi... a ty?

Napisany przez Doso
Mam 4. Zazwyczaj tankuję tylko na 5 stacjach, które znajdują się w drodze, więc to nie jest zły wynik :)

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Przychodzę na 4. Po tym, jak zwykle tankuję tylko na 5 stacjach benzynowych, które znajdują się na trasie, to całkiem niezła średnia)
nie mogłabym ci w całym Berlinie ani jednej wskazać g

Napisany przez RuhenderPol
tak więc nie dostałem do tego PIN-u, ale mam kartę od dwóch lat. Nie ma możliwości, że kiedykolwiek zostanę poproszony o PIN, prawda? Ostatnio płaciłem nią w Rewe, a sprzedawczyni powiedziała, że to zależy od przypadku, czy będzie wymagana podpis czy PIN. To nie może być prawda, prawda?

Napisany przez 2Bolitho
:-) słyszałem to już wcześniej. Jednakże dotyczyło to karty EC. Podejrzewam, że kasjerka po prostu nie potrafi rozpoznać wzoru i dlatego zakłada, że to jest losowy wybór. Ale nie chcę niesłusznie oskarżać kasjerek, bo przecież sam nie wiem lepiej.

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: :-) to już słyszałem. Jednakże z kartą EC. Podejrzewam, że kasjerka po prostu nie potrafi dostrzec żadnego wzoru i dlatego uważa, że to jest zasada losowa. Ale nie chcę obwiniać kasjerek, bo sam tego lepiej nie wiem.
W przypadku kart kredytowych nie ma zasady losowej. Jeśli terminal jest ustawiony na PIN i karta kredytowa obsługuje PIN... zawsze będzie pytany o PIN. Wyjątkiem są małe płatności To Go... dla których czasami wystarczy tylko podpis albo nic (ani PIN, ani podpis... co jest częste w USA lub na punktach poboru opłat). W przypadku kart EC sklepy mogą wybierać między podpisem a PIN-em. Istnieją także systemy, które preferują podpis, ale czasami pytają o PIN. To czy terminal wybierze PIN czy podpis nie jest naprawdę zasadą losową. Za sklepami stoją banki handlowe/Dostawcy, np. Easycash, Intercard itp., które podczas zakupów przechowują numer konta i numer BLZ. Przechowywane są także zachowania zakupowe... czy często robi zakupy, w których sklepach, jakie jest zachowanie płatnicze (czy były już zarzuty związane z nieuregulowaną płatnością), jaka jest zazwyczaj wartość transakcji itp. Załóżmy, że student teraz co tydzień robi zakupy w Rewe za 25-35 euro... wówczas bank handlowy to zapisuje i dla sprzedawcy proponuje najkorzystniejszą wersję, czyli podpis... jednak gdy nagle zapłaci 70 euro, z powodów bezpieczeństwa może się przełączyć na PIN. Może się także zdarzyć, że jeśli zamiast raz zapłacić 35 euro, zapłaci dwa razy po 15 euro... przy drugiej płatności terminal poprosi o PIN... ponieważ w tym przypadku zachowanie płatnicze wychodzi poza normę. Są także inne elementy... np. limity, od których zawsze żądany jest PIN, różnice regionalne w zależności od zdolności kredytowej ludności... np. w Berlinie w sklepach Rewe i Obi z kartą EC ZAWSZE jest wymagany PIN... bez względu na kwotę. W Hamburgu z kolei, jak wyżej wspomniano, wymaga się zarówno podpisu, jak i PIN. Więc to absolutnie nie jest zasada losowa (co często nie jest znane kasjerom), działa to tak, jak zostało ustalone przez handlową bankę dla sprzedawcy. I nawet jeśli ktoś przed mną musi wpisać PIN, a ja płacę podpisem... to wcale nie oznacza, że ma on złą zdolność kredytową czy coś w tym rodzaju (co wielu sądzi). Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata