Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Jak często mogę zmieniać ubezpieczenie budynku?

Napisany przez ADMCI4
Przy zakupie domu przejęliśmy początkowo ubezpieczenie budynku poprzedniego właściciela. Po pół roku uznaliśmy jednak, że świadczenia nie są satysfakcjonujące, dlatego podpisaliśmy umowę z innym ubezpieczycielem. Po wystąpieniu szkody byliśmy bardzo niezadowoleni z procesu likwidacji szkody i dopiero później dowiedzieliśmy się, że mamy franzyzę w wysokości 700 euro. Dlatego chcielibyśmy ponownie zmienić ubezpieczenie, ale nie wiemy, czy inny ubezpieczyciel nas przyjmie. Nasi sąsiedzi mieli duże problemy dwa lata temu po wystąpieniu szkody i wypowiedzeniu umowy, aby dostać nową polisę. Kto miałby dla nas jakiś radę? Z góry dziękujemy...

Napisany przez EasyD
W zasadzie istnieje zawsze możliwość zmiany. Jeśli otrzymali Państwo regulację, mają Państwo prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy w ciągu czterech tygodni od otrzymania świadczenia od ubezpieczyciela. W przeciwnym razie należy ponownie sprawdzić datę zakończenia obecnej umowy ubezpieczenia, którą można znaleźć w ostatnim aneksie lub polisie. W przypadku umów trwających ponad trzy lata istnieje również możliwość bezproblemowego wypowiedzenia umowy po trzecim roku. Należy jednak dokładnie przeanalizować ofertę nowego dostawcy, zanim zdecydują się Państwo na zmianę. Zalecam także złożenie wypowiedzenia obecnej polisy dopiero po otrzymaniu potwierdzenia akceptacji od nowego ubezpieczyciela. Jeśli ubezpieczyciel zakończył umowę samodzielnie lub budynek jest starszy, proces poszukiwania może potrwać nieco dłużej.

Napisany przez ProperSoul
Cześć Bobo, czy już zostałeś wypowiedziany przez swoje ubezpieczenie? Jeśli tak, byłoby korzystne negocjować z ubezpieczycielem, aby to WASZ kontrakt został wypowiedziany. W ten sposób zwiększa się szanse na znalezienie innego ubezpieczenia. Jeśli to ubezpieczenie wypowiada kontrakt, będzie to znacznie trudniejsze. To przynajmniej jest ogólny ton, który można często przeczytać na forach i platformach doradczych. Mam nadzieję, że to Cię trochę uspokoi. Pozdrowienia

Napisany przez anrichter
O ile mi wiadomo, faktycznie korzystne jest samodzielne złożenie wypowiedzenia ubezpieczenia. Ale trzeba dokładnie przyjrzeć się wyborowi nowego ubezpieczenia. Chciałem również zawrzeć ubezpieczenie budynku i długo szukałem informacji w internecie itp. Trafiłem między innymi na tę stronę: Wohngebäudeversicherung. Na pierwszy rzut oka strona wydawała się normalna, można tam bezpłatnie obliczyć ofertę. Kiedy już dostałem ofertę i porównałem ją z innymi ubezpieczeniami, zauważyłem, że to ubezpieczenie byłoby bardzo drogie. Dlatego przynajmniej od tego ubezpieczenia odradzam!!!

Napisany przez Martina
ProperSoul pisze: To przynajmniej ogólny ton, który wielokrotnie pojawia się w forach i platformach doradczych.
Niestety muszę to potwierdzić, bo dokładnie z tym problemem mieliśmy do czynienia w zeszłym roku. Znalezienie nowego ubezpieczenia budynku zajęło naprawdę długo (kilka miesięcy, jeśli nie pół roku), dopóki nie skorzystaliśmy z usług brokera ubezpieczeniowego z Berlina. W miarę możliwości koniecznie porozmawiaj więc ze swoim ubezpieczycielem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata