Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Potrącenia z emerytury firmowej??

Napisany przez bigtower
Zgodnie z ostatnią informacją powinienem otrzymać emeryturę firmową w wysokości brutto 424,00 euro. Co zostanie potrącone od tej kwoty brutto?

Napisany przez Gerd
To pytanie dotyczy przede wszystkim rodzaju dodatkowej emerytury. Zazwyczaj podlega ona opodatkowaniu oraz składkom na ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez bigtower
Jakie podatki są pobierane?

Napisany przez Reibold
Cześć Bigtower! Tak jak słusznie napisałeś, emerytura z zakładowego planu emerytalnego (bAV) prowadzi do emerytury brutto. Podobnie jak emerytura z systemu ubezpieczeń społecznych, podlega ona opodatkowaniu dochodowemu obowiązującemu w momencie przejścia na emeryturę. Jak wysoki będzie wtedy podatek i jakie będą przysługujące ulgi, dziś jeszcze nikt nie jest w stanie jednoznacznie określić. A może przechodzisz na emeryturę w 2011 roku? W takim przypadku warto skonsultować się z doradcą podatkowym. Prawdopodobnie będziesz musiał uwzględnić emeryturę również przy obliczaniu składek do ubezpieczenia zdrowotnego. Jest to jednak zależne od tego, czy jesteś ubezpieczony w publicznym czy prywatnym systemie opieki zdrowotnej. Pozdrawiam, Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Napisany przez Rosengarten
Podatek od części emerytury wzrasta skokowo o 2% od 50% w 2005 roku do 80% w 2020 roku, a następnie o 1% rocznie od 2021 roku do osiągnięcia 100% w 2040 roku. Dlatego udział emerytury podlegającej opodatkowaniu wynosi 50% przy rozpoczęciu emerytury do 2005 roku, 52% przy rozpoczęciu emerytury w 2006 roku itd., a wreszcie 100% przy rozpoczęciu emerytury od 2040 roku. W 2011 roku wynosiłby 62%...ten stan zostaje na całe życie. Przykład: 2020 roku przechodzisz na emeryturę. Masz świadczenie z ZUS wynoszące 1000 zł, dodatkowo prywatne z zakładu pracy 424 zł. Razem 1424 zł netto, czyli około 1203 zł netto (odprowadzone zostają jeszcze podatek, składka zdrowotna, ubezpieczenie pielęgnacyjne i Solidaritätszuschlag). To wszystko może się jednak zmienić. 2030 roku na emeryturze miałbyś około 1171 zł netto 2040 roku na emeryturze miałbyś około 1129 zł netto Jeszcze raz serdeczne DZIĘKUJĘ Panu Schröderowi za wprowadzenie ustawy o dochodach z emerytur - największe cięcie emerytur w historii!! Szczególne podziękowania dla urzędnika, który uznał, że jest niesprawiedliwe, iż urzędnicy płacą podatek w czasie pobierania emerytury, a emeryci nie. Doszło do tego, że sprawa trafiła do Federalnego Trybunału Konstytucyjnego. Teraz płacimy wszyscy. DZIĘKUJEMY!!!!

Napisany przez bigtower
Tak czy inaczej, wszystko to wydaje mi się zbyt niejasne. Czy podatek od emerytów występuje tylko wtedy, gdy dochody przekraczają 38 000,00 euro dla par małżeńskich, czy nie? Więc jeśli emerytura i renta z firmy oraz wszystkie inne dochody podlegające opodatkowaniu nie przekraczają 38 000,00 euro, to chyba nie ma podatku, czyż nie? Więc jakie specjalne podatki mogą być na rentę z firmy?

Napisany przez EasyD
Nie. Kwota wolna od podatku dla małżeństw emerytów w 2011 roku wynosi 16.008,- €. Dotychczasowe stwierdzenia zostały tutaj podane jedynie orientacyjnie, ponieważ praktycznie nie podali Państwo żadnych informacji na temat swojej sytuacji wyjściowej. W przeciwnym razie, jak już pięknie zilustrował Rosengarten, kluczowym elementem dla takiego obliczenia jest wiek emerytalny.

Napisany przez Rosengarten
Na pewno mają Państwo rację. Tutaj można spodziewać się jedynie ogólnych informacji. 1. Nie podali Państwo żadnych dodatkowych informacji. 2. Nikt nie wie, czy sytuacja nie ulegnie zmianie. 3. Udzielanie porad byłoby naruszeniem prawa dotyczącego doradztwa prawnego/budżetowego... czy myślą Państwo, że ktoś chciałby otrzymać wezwanie do zapłacenia kary? Grunt to: Wysokość rocznych dochodów decyduje o konieczności złożenia zeznania podatkowego. W 2010 roku granice przychodów wynosiły 8 004 euro dla osób samotnych i 16 008 euro dla małżeństw. Dla tych, którzy osiągają wyższe dochody, składanie zeznań podatkowych jest obowiązkowe.

Napisany przez Winni
Dobry wieczór.
Zgodnie z informacją od mojego poprzedniego pracodawcy (IBM), otrzymuję rentę firmową w wysokości 470 euro brutto.
Jestem ubezpieczony prywatnie.

Dziś otrzymałem pierwszą wpłatę na moje konto bankowe.
Jednak przelano tylko 438,70 euro.
Co mogą być te potrącenia?
Pracodawca nie potrąca składek od osób ubezpieczonych prywatnie, a podatek dochodowy, który potrąca pracodawca, nie powinien być naliczany od tej kwoty.
Oczywiście mogę zadzwonić w poniedziałek, ale może ktoś ma jakiś pomysł.
Dziękuję
Winni

Napisany przez Winni
Dzięki, temat załatwiony.
Właśnie dostałem wypłatę.
Jest faktycznie podatek dochodowy

Nie rozumiem, ale i tak nie ma znaczenia. Zostanie to uwzględnione w zeznaniu podatkowym.
Pozdrowienia
Winni

Napisany przez Naseweis

Dziękuję, sprawą załatwioną.
Właśnie dostałem swój odcinek zarobków.
Faktycznie jest tam podatek dochodowy.
Choć nie rozumiem dlaczego, ale to nieistotne. Zostanie to uwzględnione w moim zeznaniu podatkowym dochodowym.
Pozdrawiam
Winni

Jest to bardzo proste do wyjaśnienia.

Wszelkie płatności związane z rentami z ubezpieczeń emerytalnych BAV są opodatkowane wartością zysku.

I jest to zupełnie niezależne od tego, czy ktoś jest w prywatnym czy publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Winni
Tak, może dla ciebie.
Zawsze miałem zdanie, że do określonej kwoty nie trzeba płacić podatku dochodowego.
Więc z góry opodatkowanie udziału w zysku przez pracodawcę w przypadku rent emerytalnych jest formą specjalną?
W przypadku zwykłej emerytury również pobierane są z góry niewielkie podatki.

Teraz mam możliwość:

- przegrzebania wszystkiego w sieci albo

-zapomnienia o tym wszystkim i tylko wypełnienia formularza R (chyba), zeznania podatkowego na koniec roku i koniec.

Myślę, że ostatni akapit (przy sumie 31,30 euro) jest bardziej rozsądny.

Napisany przez Naseweis
Może rzut oka na ustawę o podatku dochodowym § 22 Nr. 5 pomoże dalej.

Pozdrowienia N.

EStG - pojedynczy przepis

Napisany przez Winni
Proste wyjaśnienie, dlaczego przy zwykłych emeryturach/działalnościach emerytalnych itp. w wysokości 470 euro miesięcznie nie pobiera się podatku; jednakże w przypadku renty z tytułu działalności zawodowej tak się dzieje, nie jest możliwe, prawda? Niestety nie rozumiem ambrozury w cytowanych przepisach. Założę się, że nie jestem jedyny. Ale mimo to. Czy pozostałe 438 euro są zwolnione od podatku i w końcu roku są uznawane jako dochód niepodlegający opodatkowaniu obok normalnej emerytury? Czyli, czy moje całkowite zobowiązanie podatkowe za 470 euro jest zakończone po przekazaniu 32 euro pracodawcy?

Napisany przez Naseweis
Polecam skorzystanie z usług doradcy podatkowego, który zajmuje się kwestiami podatkowymi.

Napisany przez Winni
Nie, dziękuję, mój Urząd Skarbowy zajmie się tym. A jutro IBM będzie ponownie dostępne do udzielenia informacji. Ponadto uważam, że fundamentalne pytania dotyczące prawa podatkowego itp. można śmiało zadawać tutaj. A pytanie, dlaczego udział w zyskach jest pobierany z góry przez pracodawcę niezależnie od całkowitego dochodu, jest pytaniem fundamentalnym. Jak zauważyłem w moim krótkim czasie tutaj, zazwyczaj wystarczy link do stron, które są publicznie dostępne w Internecie. Na pewno żaden doradca podatkowy nie poczuje się urażony. Pozdrowienia, Winni

Napisany przez connie2000
Przyszłe emerytury firmowe są trzykrotnie obcinane dla pracowników, których wynagrodzenie miesięczne jest poniżej obecnej granicy składkowej w wysokości 6 050 € miesięcznie w niemieckim systemie ubezpieczeń emerytalnych na zachodzie.

Emerytura ustawowa wypłacana jest w mniejszej wysokości z powodu oszczędzonych składek na ubezpieczenie emerytalne, a emeryci korzystający z ubezpieczenia zdrowotnego finansowanego ze środków publicznych muszą płacić pełną składkę na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze w wysokości do 18,8% emerytury firmowej.

Następnie emerytura firmowa podlega opodatkowaniu według osobistej stawki podatkowej, co oznacza, że netto emerytura firmowa w wieku emerytalnym często może spaść do połowy.

Poza tym, co ląduje w kieszeni ubezpieczyciela i pośrednika, co w zasadzie stanowi czwarty czynnik redukujący.

Jednakże, jeśli podczas fazy składkowej zaoszczędzimy połowę składki brutto na składkach społecznych i podatkach, a z drugiej strony w okresie emerytalnym będziemy musieli oddać połowę brutto emerytury firmowej w ramach trzykrotnej redukcji, to system emerytalny pracowniczy staje się mało opłacalny. Dotyczy to zwłaszcza wtedy, gdy pracodawca nie wspiera składki, a system emerytalny finansowany jest w całości przez pracownika.

Napisany przez hugocontrollo
Cześć,

poprzedni pracodawca potrzebuje klasy podatkowej do rozliczenia. Jeśli w systemie rozliczeniowym jest nadal przypisana klasa podatkowa 4, to nawet przy niskich rentach przedsiębiorstwowych (470 euro) będzie pobierany podatek. W przypadku klasy podatkowej 3 nie pobierany jest podatek dochodowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata