Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy wypłata renty Riester jest ograniczona czasowo?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, Z przed dwóch lub trzech lat podpisałem umowę na Riester. Wtedy czułem się dobrze doradzony, ale teraz mam wrażenie, że brakuje mi pewnych informacji. Dopiero po fakcie dowiedziałem się, że Riester Rentę prawdopodobnie nie będę otrzymywał dożywotnio, ale tylko do określonego wieku. Wydaje mi się to bardzo dziwne... Czy to jest standardowe dla każdej umowy Riester, czy zostałem oszukany? Czy ktoś może polecić mi oferty Riester, w których wypłata nie jest ograniczona czasowo? Pozdrawiam MrSafety

Napisany przez Reibold
Cześć! Obawiam się, że tutaj wystąpiło nieporozumienie! Nie istnieje Riester-Rente, która nie jest wypłacana klientowi dożywotnio! Prawdopodobnie jesteś zaniepokojony gwarancją rentową w twojej umowie. Jest to oferta ubezpieczeń emerytalnych i często wynosi od 10 do 20 lat. Ma to związek z twoimi spadkobiercami w przypadku śmierci po rozpoczęciu emerytury. Gdy przechodzisz na emeryturę, np. w wieku 67 lat, i umierasz wcześnie, twoi spadkobiercy otrzymają rentę do końca okresu gwarancji emerytalnej. Na przykład do 77 roku życia przy 10-letnim okresie gwarancji. Alternatywnie niektórzy ubezpieczyciele, zwłaszcza plany oszczędnościowe Riester Funduszu, oferują wypłatę pozostałego majątku spadkobiercom, jeśli klient umrze przed ukończeniem 85 lat. Z poważaniem Alexander Reibold doradca ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez EasyD
Dodatkowo można powiedzieć, że państwo ustanowiło minimalne warunki, które muszą być spełnione, aby umowa riesterowska mogła w ogóle być nazwana umową riesterowską. Obejmuje to konieczność wypłacania miesięcznej renty dożywotniej.

Napisany przez Rosengarten
Jest to renta emerytalna (równoznaczna z rentą państwową...na przykład 100 % podatkową, która jest wypłacana aż do śmierci). Wszystko inne to dodatkowe oferty ubezpieczeń, które zazwyczaj kosztują sporo i mogą znacząco obniżyć zwrot z inwestycji.

Napisany przez Gerd
Riester nie może być porównywany z państwową rentą, ponieważ jest dziedziczalny i częściowo kapitalizowalny.

Chodzi o dożywotnią wypłatę. A tam prawa emerytalnego renta rządowa jest równa... to samo nie jest to samo. Dziedziczenie jest prawdziwe tylko do pewnego stopnia (planów oszczędnościowych/bankowych do 85. roku życia/ubezpieczenie tylko poprzez dodatkowe ubezpieczenie gwarancyjne i tylko na małżonka), ale nie było to również tematem. Kapitalizacja możliwa jest tylko przy rozpoczęciu renty (zgodnie z ustawą...nie było to nigdy przewidziane).

Napisany przez Gerd
Jeszcze raz. Nie można porównywać Riester z emeryturą państwową. To kompletna bzdura. To nie ma znaczenia, czy coś zostało zmienione później czy od samego początku. Faktem jest obecne działanie programu Riester, a nie to, jak działał w 2002 roku. Emerytura państwowa nie jest dziedziczna ani nie można jej skapitalizować. Natomiast w przypadku Riester jest to możliwe. Koniec

No cóż, proszę mi wytłumaczyć różnicę w czasie wypłaty obu rzeczy, jeśli nie są one porównywalne.

Może po prostu przeczytaj pytanie wejściowe i wyjaśnij mi różnice między emeryturą ustawową a programem Riester pod względem długości wypłat. Jestem ciekawy.

Napisany przez EasyD
Dyskusja tutaj zmierza w kierunku, który naprawdę nie ma nic wspólnego z prawdziwym pytaniem. Oczywiście Gerd ma rację, mówiąc, że Riester jest dziedziczalny. Ale czy to nie było pytanie? Czy chcemy teraz przy każdym pytaniu na temat Riester wymieniać wszystkie zalety i wady? Jeśli Rosengarten mówi, że renta ustawowa i Riester są identyczne tylko pod względem renty dożywotniej, to jest to poprawne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata