Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę mieć kilka umów ubezpieczenia emerytalnego objętych wsparciem państwa?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy eksperci! Mam już umowę Riester, która jest wspieraną przez państwo, ale niestety nie przynosi zbyt dużo korzyści. Dlatego zastanawiam się, czy nie powinienem zawrzeć dodatkowej umowy zabezpieczenia emerytalnego. Oczywiście chciałbym skorzystać jeszcze raz z kolejnego dofinansowania państwowego, jeśli to możliwe. Czy na przykład mogę otrzymać dofinansowanie zarówno dla swojej umowy Riester, jak i również dla funduszu emerytalnego pracowniczego od państwa, czy muszę wybrać jeden z nich? Która z tych dwóch form inwestowania ostatecznie zapewnia lepsze wsparcie finansowe? Pozdrowienia, Honigmond

Re: Czy mogę mieć kilka umów ubezpieczenia emerytalnego objętych wsparciem państwa?

Napisany przez EasyD
Który kontrakt będzie lepszy dla twojej sytuacji osobistej, nie można powiedzieć, nie znając twoich danych. Nie stanowi to jednak problemu, obsługiwanie kilku produktów zabezpieczenia społecznego, które są wspierane przez państwo. Tutaj trzeba tylko znać maksymalne składki, które są wspierane: - Riester: 2.100 € rocznie (w tym dodatki) - emerytura pracownicza: 220 € miesięcznie (dla oszczędności podatkowych i ubezpieczeniowych) --> dodatkowo do 1.800 € rocznie na oszczędności podatkowe

Napisany przez Rosengarten
Cześć, wszystko w porządku. Niemniej jednak zawsze należy pamiętać, że w przypadku produktów dofinansowanych nie ma rzeczywistego prezentu ze strony państwa. Produkty są opodatkowane (składki socjalne) zawsze później, oznacza to, że później trzeba je znowu zwrócić (korzyścią jest wtedy sytuacja, gdy mają mniej dochodów niż dzisiaj... i ustawa podatkowa nie rozwija się niekorzystnie). Podstawowym warunkiem uzyskania wsparcia ze strony państwa jest zawsze bezpieczeństwo / gwarancja. Gwarancja, o czym wiemy przy samochodzie, która powinna być utrzymana dłużej, zawsze kosztuje pieniądze; tutaj zazwyczaj porządne oprocentowanie/zysk. Dlaczego więc w przypadku innego państwowego produktu miałoby być więcej zysku niż w przypadku Państwa Riesteru? Decyzja ta wymaga dokładnej analizy wszystkich Państwa liczb, obecnej sytuacji życiowej i przyszłych planów.

Napisany przez Gerd
Przy odpowiednich dochodach istnieje również Rürup jako trzecia alternatywa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata