Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Szkoda w wynajmowanym mieszkaniu - przypadek do ubezpieczenia OC lub ubezpieczenia domowego?

Napisany przez Jango
Cześć wszystkim, moja dziewczyna i ja mieszkamy razem w wynajętym mieszkaniu, jestem wpisany jako główny najemca. W zeszłym tygodniu, z powodu jej przeziębienia, wieczorem użyła lampy podczerwieni i położyła się na naszej podłodze linoleum. Zasnęła, jakimś cudem przewróciła lampę podczerwieni na podłogę, a teraz jest tak gorąca, że mamy tam plamę pożarową *grr W każdym razie nic więcej się nie wydarzyło, ale chyba sporo zadymiło! Teraz moje pytanie: Czy jest to sprawa dla ubezpieczenia majątkowego czy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej? To drugie zazwyczaj pokrywa szkody wyrządzone przez nas osobom trzecim, czy źle się informuje? Z góry dziękuję za pomoc!

Re: Szkoda w wynajmowanym mieszkaniu - przypadek do ubezpieczenia OC lub ubezpieczenia domowego?

Napisany przez EasyD
Po pierwsze zastanowiłbym się, czy suma szkody, która teraz zostanie poniesiona, jest na tyle istotna, żeby w ogóle prosić o ubezpieczenie w celu jej uregulowania. W przeciwnym razie byłby to szkoda odpowiadająca za szkody wyrządzone w trakcie swoistej działalności. Przyjaciółka wyrządziła szkodę osobie trzeciej, czyli wynajmującemu.

Napisany przez Jango
Pokój ma 24 metry kwadratowe, jeśli właściciel naciska, abyśmy wymienili całą podłogę, będzie to kosztowało już kilkaset euro. Nie przeszkadza mi plama specjalnie, moglibyśmy położyć na nią dywan, według zasady: z oczu, z serca - ale przynajmniej gdy będziemy wyprowadzać się z tego mieszkania, stanęlibyśmy przed problemem. Czy w takim przypadku jesteśmy zobowiązani zgłosić ten incydent bezpośrednio naszemu właścicielowi czy powinniśmy najpierw zapytać naszego ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej?

Napisany przez Reibold
Cześć Jango! Jeśli chcesz zgłosić roszczenie na ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej Twojej przyjaciółki, musisz natychmiast zgłosić szkodę tam. Ponieważ musisz także podać osoby poszkodowanej, może się zdarzyć, że Twój wynajmujący otrzyma pismo od ubezpieczyciela. Warto byłoby go poinformować osobiście, co się stało. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez Gebauer82
Odpowiedzialność cywilna, ponieważ w grę wchodzi trzecia osoba

Napisany przez Gerd
Kim jest ta trzecia osoba? Jestem zdania, że to uszkodzenie mienia wynajmowanego i należy je zgłosić do własnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Ponieważ w takim przypadku wypłacana jest tylko wartość bieżąca, na pewno pozostanie jakaś kwota niewypłacona.

Napisany przez Mietoptimierung
Ważne jest jeszcze ustalenie, czy szkody na wynajętym mieniu są objęte ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej. Ogólnie rzecz biorąc, należy pamiętać, aby zawrzeć ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej - z uwzględnieniem szkód na wynajętym mieniu (!), lub rozszerzyć polisę w ten sposób. Po prostu zapytaj swojego agenta ubezpieczeniowego o szczegóły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata