- ndz mar 06, 2011 11:47 am
Cześć,
przeczytałem już tak wiele postów i zauważyłem, że teraz jestem jeszcze bardziej zdezorientowany niż wcześniej - jeśli chodzi o mój kontrakt oszczędnościowy na mieszkanie.
Ponieważ doradca zmienił się 5 razy w ciągu ostatnich 5 lat, nie informując mnie, kto teraz jest moim przedstawicielem - moje zaufanie do tej kasy oszczędnościowo-kredytowej bardzo spadło. Bardzo chętnie przyjmę porady, wskazówki lub wskazówki dotyczące mojego kontraktu oszczędnościowego - z góry dziękuję...
Początek techniczny kontraktu oszczędnościowego miał miejsce 2.11.2005 r. Od tego czasu wpłacam corocznie 1024€ lub od 2008 r. 1000€, co do tej pory pozwoliło zgromadzić kwotę środków w wysokości około 7000€. Ustalona suma oszczędnościowa wynosi 28.000€. Kontrakt nosi nazwę D maXX 4,25. Opłata za zawarcie umowy ma być zwrócona w przypadku rezygnacji z kredytu.
Na ten kontrakt wpływa miesięcznie 5€ od lokaty pracy. Pierwotnie kontrakt ten miał służyć jako forma oszczędzania pieniędzy i otrzymywania z tego tytułu odsetek dla moich dwójki dzieci. W 2007 r. moja sytuacja osobista uległa zmianie, tj. rozwiodłem się i nadal konsekwentnie wpłacałem na kontrakt 1000€.
Nigdy nie miałem zamiaru wykorzystać tych pieniędzy na cele mieszkaniowe. Moja pilna decyzja teraz polega na zakupie auta za te pieniądze, które nie będzie miało więcej niż 12 lat i nie będzie pobierało 12-15 litrów paliwa.
Teraz moje pytania:
1. Kiedy zakończy się oficjalnie ten kontrakt?
2. Co muszę zrobić, aby zakończyć ten kontrakt?
3. Jakie informacje musi przekazać mi BHW?
4. Czy poniosę jakieś konsekwencje z powodu nieosiągnięcia minimalnej kwoty oszczędności?
5. Na co zwrócić uwagę dotyczącą dyspozycji zwolnienia podatkowego?
6. Co stanie się z lokatami pracy i premią mieszkaniową (do 2007 r. byłem jeszcze żonaty, od 10/07 rozwiedziony)?
7. Czy, jak już wielokrotnie czytałem tutaj, muszę zawrzeć tzw. kontrakt następczy?
Szczerze mówiąc: Chcę po prostu wypłacić moje oszczędności, wraz z należnymi odsetkami i wszystkim innym... i zakończyć tę całą sprawę...
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy mogą mi pomóc!!!