Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwiązanie i wypowiedzenie umowy oszczędności budowlanej BHW.

Napisany przez jelly-bee
Cześć, przeczytałem już tak wiele postów i zauważyłem, że teraz jestem jeszcze bardziej zdezorientowany niż wcześniej - jeśli chodzi o mój kontrakt oszczędnościowy na mieszkanie. Ponieważ doradca zmienił się 5 razy w ciągu ostatnich 5 lat, nie informując mnie, kto teraz jest moim przedstawicielem - moje zaufanie do tej kasy oszczędnościowo-kredytowej bardzo spadło. Bardzo chętnie przyjmę porady, wskazówki lub wskazówki dotyczące mojego kontraktu oszczędnościowego - z góry dziękuję... Początek techniczny kontraktu oszczędnościowego miał miejsce 2.11.2005 r. Od tego czasu wpłacam corocznie 1024€ lub od 2008 r. 1000€, co do tej pory pozwoliło zgromadzić kwotę środków w wysokości około 7000€. Ustalona suma oszczędnościowa wynosi 28.000€. Kontrakt nosi nazwę D maXX 4,25. Opłata za zawarcie umowy ma być zwrócona w przypadku rezygnacji z kredytu. Na ten kontrakt wpływa miesięcznie 5€ od lokaty pracy. Pierwotnie kontrakt ten miał służyć jako forma oszczędzania pieniędzy i otrzymywania z tego tytułu odsetek dla moich dwójki dzieci. W 2007 r. moja sytuacja osobista uległa zmianie, tj. rozwiodłem się i nadal konsekwentnie wpłacałem na kontrakt 1000€. Nigdy nie miałem zamiaru wykorzystać tych pieniędzy na cele mieszkaniowe. Moja pilna decyzja teraz polega na zakupie auta za te pieniądze, które nie będzie miało więcej niż 12 lat i nie będzie pobierało 12-15 litrów paliwa. Teraz moje pytania: 1. Kiedy zakończy się oficjalnie ten kontrakt? 2. Co muszę zrobić, aby zakończyć ten kontrakt? 3. Jakie informacje musi przekazać mi BHW? 4. Czy poniosę jakieś konsekwencje z powodu nieosiągnięcia minimalnej kwoty oszczędności? 5. Na co zwrócić uwagę dotyczącą dyspozycji zwolnienia podatkowego? 6. Co stanie się z lokatami pracy i premią mieszkaniową (do 2007 r. byłem jeszcze żonaty, od 10/07 rozwiedziony)? 7. Czy, jak już wielokrotnie czytałem tutaj, muszę zawrzeć tzw. kontrakt następczy? Szczerze mówiąc: Chcę po prostu wypłacić moje oszczędności, wraz z należnymi odsetkami i wszystkim innym... i zakończyć tę całą sprawę... Bardzo dziękuję wszystkim, którzy mogą mi pomóc!!!

Napisany przez jelly-bee
Och, zapomniałem jeszcze dodać, że w wyciągu bankowym z 2009 roku (nie mam jeszcze aktualnego z 2010 roku) odnotowano wartość oceny wynoszącą 5,83. Nie wiem, co ta liczba oznacza ani jakie ma to konsekwencje dla mojej umowy. Może ktoś mi pomoże... Dziękuję, jelly-bee

Napisany przez NaTwoim13
Witaj, jelly-bee, Najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby udzielenie rabatu lub podział sumy oszczędności budowlanych na około 12 000 euro (dokładna suma byłaby łatwiejsza do określenia po poznaniu dokładnej obecnej wartości oszczędności). Dzięki temu mogliby Państwo uzyskać szybkie przyznanie z odstąpieniem od kredytu i ewentualnym bonusem, ponieważ osiągnęliby wtedy minimalną kwotę oszczędności, jedno z kryteriów przyznania! Miała upłynąć jednak przynajmniej 7-letnia okres, co jest istotne również dla dowodu na cel mieszkaniowy, którego nie trzeba by już dalej udowadniać, a więc mogliby Państwo zachować otrzymane premie w przypadku przyznania! 1. Kiedy oficjalnie kończy się ten kontrakt? To zależy od zmian kontraktu, do których mają Państwo prawo lub od osiągnięcia minimalnej kwoty oszczędności! 2. Co muszę zrobić, aby zakończyć umowę? Zawieźć do przydziału (poprzez zmiany w umowie i otrzymanie premii) lub zrezygnować z niej, rezygnując z premii, jeśli potrzebują Państwo pieniędzy wczoraj! 3. Jakie informacje BHW musi mi przekazać? Wszystkie informacje, niestety, jednakowo trudno to zdobycie, co nie jest rzadkością, jak czytamy w różnych postach na forum. Dlatego polecam skontaktowanie się z Christianem Andresem (C. Andresem) z tego forum, on najlepiej i niezależnie pomoże Państwu dalej! 4. Czy powoduje mi to jakieś szkody, że nie osiągnąłem minimalnej kwoty oszczędności? Tak, nie może być osiągnięty przydział, co jest istotne dla ewentualnego bonusu, zwrotu ZUS i premii. Minimalne saldo oszczędności (ważne kryterium przydziału) można szybko osiągnąć poprzez podział lub obniżenie sumy. 5. Na co muszę zwrócić uwagę dotyczące zwolnienia z podatku? Zapytaj o potrzebną kwotę do zwolnienia oraz zwolnij odpowiednią kwotę zgodnie z wymaganym formularzem! 6. Co się dzieje z dodatkowymi składkami pracodawcy i premią mieszkaniową (do 2007 r. byłem jeszcze żonaty, od października 2007 r. rozwiedziony)? Wpłacone składki dodatkowe pracodawcy zostaną wypłacone, otrzymane premie na te wpłaty (dodatek do oszczędności pracowniczych i/lub premia mieszkaniowa), jeśli zdecydują się Państwo na przyznanie umowy - patrz punkt wyżej. Przy rezygnacji premie przepadają, ale mają Państwo swoje oszczędności pomniejszone o niewielką opłatę za szybką wypłatę! 7. Czy, jak już wiele razy tu czytałem, muszę podpisać tzw. umowę przewalutowania? Nie, zdecydowanie nie, ale w pewnych sytuacjach mogą Państwo tak to zinterpretować! W przypadku dodatkowych składek pracodawcy może to być jednak rozważane, ale należy wcześniej zasięgnąć opinii o najlepszej ofercie oszczędnościowej i budowlanej! Daję Państwu radę, zwróćcie się do pana Christiana Andreasa z tego forum, nie ma lepszej pomocy na rynku oszczędności budowlanych - także z myślą o zalecanej ewentualnej nowej umowie dotyczącej dodatkowych składek pracodawcy - bezstronnie i opartym na ochronie konsumenta! Obiecuję!!

Napisany przez jelly-bee
noelmaxim pisze: Witaj jelly-bee, Najbardziej sensowne byłoby obniżenie lub podzielenie sumy oszczędności budowlanych na około 12 000 euro (dokładną kwotę lepiej jest ustalić, znając dokładny obecny stan środków). Za jej pomocą można uzyskać szybkie przyznanie z rezygnacją z pożyczki i ewentualnym bonusem, ponieważ wówczas osiągnięta byłaby minimalna kwota oszczędności, która jest jednym z kryteriów przydziału! Jeśli zmniejszę kwotę oszczędności budowlanych w umowie, czy to oznacza, że nie pojawiają się żadne zmiany umowy, które skutkowałyby brakiem zwrotu opłaty za podpisanie umowy lub anulowaniem odsetek premiowych? Mam wrażenie, że coś takiego przeczytałem... 4. Jeśli nie osiągnąłem minimalnej kwoty oszczędności - czy generuje to dla mnie jakieś negatywne konsekwencje? Tak, przydział nie może zostać uzyskany, co jest istotne, aby otrzymać ewentualny bonus, zwrot opłaty za podpisanie umowy i premie. Minimalna kwota oszczędności (ważne kryterium dla przydziału) można szybko osiągnąć poprzez podział lub obniżenie. Czy minimalna kwota oszczędności musi być osiągnięta do daty ustalonej na 7 lat? Jakie procent sumy oszczędności budowlanych stanowi minimalna kwota oszczędności? 6. Co stanie się z dodatkowymi składkami pracodawcy i premią mieszkaniową (do 2007 roku byłem żonaty, od października 2007 roku jestem rozwiedziony)? Wpłacone składki pracodawcy na pewno otrzymają wypłatę, otrzymane premie za składki (dodatek do oszczędności pracowniczych i/lub premia mieszkaniowa), jeśli umowa zostanie przyznana - patrz powyżej. W przypadku rezygnacji premie znikają, ale mają natychmiast dostęp do swoich środków odliczając niewielką opłatę za szybką wypłatę! Nie potrzebuję tego środka finansowego pilnie. Byłbym wdzięczny, gdyby umowę można było zakończyć bez strat i otrzymać odsetki, za to że pieniądze przeleżały tak długo. 7. Czy muszę, jak już wielokrotnie przeczytałem, podpisać tzw. umowę obowiązkową? Nie, absolutnie nie, ale pod pewnymi warunkami mogą próbować ci to narzucić!! W przypadku składek pracodawcy można to rozważyć, ale warto wcześniej dowiedzieć się o najtańszej i najlepszej ofercie oszczędnościowej! Podpowiadam, skontaktuj się z panem Christianem Andreasi z tego forum, nie ma lepszego doradcy w zakresie oszczędności budowlanych - również w kontekście zalecenia ewentualnej nowej umowy dla składek pracodawcy - niezależnego i zorientowanego na ochronę konsumentów! Obiecane!!
Witaj noelmaxim, Serdeczne dzięki za tak szybką odpowiedź. Dziękuję Ci bardzo za wskazówkę. Skontaktuję się z panem Andreasi. Czy mogę się odnieść do tego wątku, gdy do niego napiszę? W ten sposób nie muszę ponownie wszystkiego przepisywać...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Jelly-bee, Tak, odsyłam do wątku, myślę, że pewnie już go przeczytał.

Napisany przez jelly-bee
Teraz przeczytałam to - dokładnie tak jak jest napisane na stronie internetowej BHW dotyczącej kredytu ratalnego Dispo maXX: W przypadku rezygnacji z pożyczki, przyznania, okresu 7 lat. Nie dotyczy zmiany umowy, finansowania wstępnego i pośredniego oraz cesji. W zależności od rentowności obrotu na 15.12. poprzedniego roku kalendarzowego, całkowite oprocentowanie jest corocznie ustalane na kolejny rok i kończy się po 8 latach. Może wynosić od 2,5% do 4,0%. Rentowność obrotu to średnia stopa zwrotności papierów wartościowych o stałym oprocentowaniu, regularnie ustalana przez bank centralny. W takim razie redukcja kwoty oszczędności budowlanych nie wchodzi w grę dla mnie w tym przypadku - ponieważ oznacza to zmianę umowy. Innymi słowy, muszę osiągnąć minimalną kwotę oszczędności budowlanych wymaganą dla mnie, aby w przyszłym roku skorzystać z wypłat. Niestety, nikt nigdy mi nie powiedział, ile procent muszę wpłacić, aby spełnić wszystkie warunki. Gdzie mogę dowiedzieć się, ile procent to jest? Pozdrowienia jelly-bee

Napisany przez jelly-bee
Hm, może ktoś jeszcze raz chciałby mi pomóc i udzielić odpowiedzi na moje pytania. Mam teraz możliwość sprawdzenia mojego konta BHW online, wnioskowałem o to tydzień temu w związku z moimi otwartymi pytaniami. Nawet tutaj nie wiedziałem, że coś takiego jest możliwe, w ogóle nie zostałem poinformowany na ten temat. Dla mnie teraz jest jasne, że przynajmniej jedna umowa budowlana w firmie BHW już nigdy do mnie nie trafi. A teraz do moich nowych doświadczeń. W internecie widniało na moim koncie, że przypisanie jest planowane dopiero na drugi kwartał 2014 roku????????????????????????????????? To jest bardzo daleko od tego, czego się spodziewałem. Oficjalnie minęły 7 lata w listopadzie 2012 roku. Jaką sumę muszę do tego czasu zaoszczędzić, aby w pełni zakończyć tę umowę o oszczędzaniu + odsetki + premie itp. i wszystko, co się z tym wiąże, inaczej mówiąc - aby zakończyć umowę o oszczędzaniu w tym miejscu ostatecznie. Bez kolejnej umowy i całego tego bajzlu... W tej społeczności forumowej wielu już pomogło, co mogłem stwierdzić podczas swoich poszukiwań dotyczących mojego problemu. Proszę dajcie także mi szansę doprowadzić tę błędną umowę do pozytywnego zakończenia. Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy mnie w tym wspierali! Pozdrawiam jelly-bee

Napisany przez NaTwoim13
Hej żelkoolo, Pan Christian Andreas mógłby odpowiedzieć na wszystkie Państwa pytania dotyczące Państwej umowy w sposób zadowalający - indywidualnie dostosowany do Państwa umowy. Muszą Państwo dać sobie szansę na to, abyśmy mogli Państwu pomóc, co jest naszym wspólnym celem! Krajobraz cenowy bausparkassen zmienił się w ostatnich latach tak bardzo, że konieczne są szczegółowe dane, aby można było podać wiarygodne i konkretne informacje. Tych danych mają tylko Państwo, a jeśli nie zostaną udostępnione, na podstawie tutaj opublikowanych danych nikt nie będzie w stanie wiarygodnie pomóc w pytaniu o minimalną kwotę oszczędności! Należy również pamiętać, że minimalna kwota oszczędności jest jednym z kryteriów przydziału, czyli nawet jeśli osiągnęli Państwo minimalną kwotę oszczędności i spełnili 7 lat, to nadal nie oznacza to automatycznego przydziału umowy!! Wskaźniki oceny, czasy oczekiwania (w niektórych bausparkassen) i kwartały przydziału również odgrywają kluczową rolę, a te dane posiadacie tylko Państwo, z którymi można obliczyć i symulować wszystko w bausparkassen!

Napisany przez jelly-bee
Witaj noelmaxim, Dziękuję za szybką odpowiedź. Kontakt z panem Andresem został już nawiązany, ale proszę zrozumieć, że nie chcę od razu udostępniać informacji każdemu, kto jest mi polecony - nawet jeśli z polecenia jest bardzo pozytywny. Mogło się zdarzyć, że na podstawie szczegółów, które tutaj podałem, szybko znaleziono by rozwiązanie... Ponieważ z opisu wynika, że cała sprawa jest bardziej skomplikowana, niż się spodziewałem, postąpię zgodnie z Twoją radą, choć prawdopodobnie nie doprowadzi to do oczekiwanego rezultatu... Pozdrawiam, jelly-bee

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata