Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę natychmiast skorzystać z usługi terapeutycznej?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, załóżmy, że rezygnuję z mojego ubezpieczenia zdrowotnego i przechodzę na ubezpieczenie prywatne. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, czy mogę od razu skorzystać z terapii po przystąpieniu do ubezpieczenia, czy ubezpieczyciel wymaga odemnie okresu oczekiwania? Chodzi o terapię, która była już prowadzona podczas ubezpieczenia zdrowotnego. Czy mogę kontynuować terapię, czy muszę złożyć wniosek na nowo? A jakie są moje szanse na uzyskanie zgody, jeśli będę składać wniosek na nowo? Pozdrawiam.

Napisany przez EasyD
W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym nie ma konieczności uwzględniania czasu oczekiwania. Jednakże prawdopodobnie - w zależności od tego, o jaką terapię chodzi - nowy dostawca mógłby wykluczyć zakres świadczeń dla istniejącej już terapii lub całkowicie odrzucić wniosek.

Napisany przez Reibold
Cześć Szpiegu! Słowo „terapia” kojarzy się z leczeniem psychicznym. Jeśli tak jest, dokładnie sprawdź warunki ubezpieczenia wybranej oferty. Wiele ofert prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego wyklucza całkowicie leczenie psychiczne lub bardzo je ogranicza. Często zapisane jest również, że każdy przypadek wymaga wcześniejszego zatwierdzenia w celu pokrycia kosztów. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Napisany przez barbara
Prywatni pacjenci są traktowani osobno, więc myślę, że nie będziesz musiał/a czekać.

Napisany przez EasyD
Jak już wspomniałem, nie może być okresów oczekiwania. Podobnie jak w przypadku większości innych ubezpieczeń, okresy oczekiwania nie obowiązują, jeśli osoba ma wcześniejszego ubezpieczyciela i zmienia ubezpieczenie bez przerwy. Ponieważ w Niemczech obowiązuje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, zawsze istnieje poprzedni ubezpieczyciel podczas zmiany. Jednakże ubezpieczenie Zdrowotne Prywatne ma prawo wykluczyć z odszkodowania już istniejące zabiegi, jeśli zostanie o to zapytane w wniosku. Ponieważ opisana przez śledzącego sytuacja wydaje się sugerować, że obecnie również jest on w terapii, należałoby naprawdę zastanowić się, czy można zalecić natychmiastową zmianę, czy w ogóle jest to możliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata