Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: słabe warunki podłączenia

Napisany przez Ribit
Cześć, dziś otrzymałem ofertę od byłego Quelle Bausparkasse dotyczącą przedłużenia okresu obowiązywania oprocentowania mojego kredytu budowlanego. Warunki te wynoszą 4,9% oprocentowania nominalnego na 5 lat - moim zdaniem jest to niesamowicie drogie w porównaniu do obecnego poziomu oprocentowania. Dla porównania: - zaciągnięcie finansowania w 2001 roku na 5,19% na 5 lat (ówczesny poziom oprocentowania około 5,5%) - przedłużenie w roku 2006 na 3,65% na 5 lat (ówczesny poziom oprocentowania około 4,2%) Moje spłaty w ostatnich latach były bezproblemowe, a moja sytuacja finansowa się nie pogorszyła. Pytanie: dlaczego teraz pojawiła się ta niekorzystna oferta? Czy była Quelle Bausparkasse chce teraz definitywnie pozbyć się wszystkich klientów z umów? (przecież i tak nie mają już nowych klientów) Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Ribit

Re: słabe warunki podłączenia

Napisany przez MThiemann
Cześć Ribit, wydaje mi się, że to dość wysokie warunki dla pięcioletniego okresu odsetek. Być może wartość rynkowa Twojej nieruchomości została teraz oceniona niżej niż przy ostatnim refinansowaniu. W rezultacie wskaźnik obciążenia i tym samym warunki mogłyby wzrosnąć. Zazwyczaj już przy niewielkich różnicach w stopach procentowych opłaca się refinansowanie przez inne instytucje finansowe (w zależności od kwoty kredytu). Dlatego polecam zasięgnąć ofert porównawczych. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata