Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy właściciele firm powinni spekulować na giełdzie?

Napisany przez ADMCI4
Mój szwagier prowadzi małą firmę specjalizująca się w renowacji mebli. Firma zatrudnia teraz czterech pracowników i radzi sobie całkiem dobrze. Aby zwiększyć swoje kapitały, mój szwagier zastanawia się teraz nad inwestowaniem części pieniędzy na giełdzie i osiąganiem zysków. Zasadniczo może robić, co chce ze swoimi pieniędzmi, ponieważ przecież nie jest to spółka akcyjna. Ale czy naprawdę jest to zalecane, gdy prowadzi się własną firmę i naraża kapitał na tak niepewne czynniki? Z mojego punktu widzenia, stabilniejszy sposób inwestowania kapitału byłby zdecydowanie bardziej zalecany. Co myślicie na ten temat?

Re: Czy właściciele firm powinni spekulować na giełdzie?

Napisany przez 2Bolitho
Co dokładnie oznacza dla Ciebie stabilna inwestycja? Czy firma twojego szwagra jest czymś niestabilnym? Nie należy potępiać giełdy. Akcje, które się na niej handluje, to po prostu udziały w firmach. Dlaczego firma miałaby nie kupować udziałów innych firm? W praktyce firma twojego szwagra prowadzi firmę meblarską w jakiś sposób. I w zasadzie powinno się robić to, w czym się jest naprawdę dobrym. W przypadku twojego szwagra jest to renowacja mebli. To jest dziedzina główna i dokładnie w nią powinny iść wszystkie inwestycje. Nic nie stoi na przeszkodzie dodaniu nowej gałęzi, aby rozłożyć ryzyko. Ale być może może to być handel meblami. Jednak na pewno handel udziałami innych firm nie należy do kluczowych kompetencji firmy twojego szwagra. W mojej ocenie nie ma sensu. Koncentracja na mocnych stronach i jasne zdefiniowanie pozycji są kluczem do sukcesu. Ale wracając do pytania. Akcje: oczywiście. Są one równie ważne dla mądrego budowania majątku jak część depozytu terminowego, obligacje czy surowce. Chodzi o odpowiednie zestawienie. Czy to w ramach kapitału firmowego czy prywatnego, każdy musi ostatecznie sam zdecydować. Jestem za jasnym określeniem i pozycjonowaniem. Wszelkie inne rozwiązania wprowadzają zamęt w postrzeganiu tego, co istotne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata